Marketing technology

E-mailmarketing: 12 krachtige tips om je onderwerpregel te optimaliseren

0

De onderwerpregel van je e-mail is één van de belangrijkste redenen waarom je ontvangers doorklikken. Die moet dus goed zijn! Maar wat is goed?

Allereerst een disclaimer/dooddoener in het begin. Er is natuurlijk geen gouden formule, en wat werkt is voor elke organisatie en doelgroep anders. Testen, testen, testen dus!

Zo heb ik in het verleden voor Frankwatching 1,5 jaar lang de onderwerpregels van onze dagelijkse nieuwsbrief nauwkeurig bijgehouden. De onderwerpregels liepen automatisch in in een document, en ik vulde onder andere in:

  • Strategisch of praktisch onderwerp?
  • Wat was het topic?
  • Waren er misschien grote nieuwsmomenten die dag die de aandacht van onze nieuwsbrief af leidden?

Objectievere elementen zoals ‘wel of geen vraagteken’, het aantal letters en het aantal cijfers liepen automatisch in.

Het is bijna niet mogelijk om álle elementen die ik hieronder noem af te vinken voor een onderwerpregel. Zie waar de kansen liggen en pak ze.

1. Onderwerpen die je ontvangers interessant vinden

Om maar te beginnen met een open deur: noem onderwerpen in je onderwerpregel waar je ontvangers op aanslaan. Klinkt simpel, maar in de uitvoering betekent dit dat je je publiek goed moet kennen. Het vereist dat je de open rate van je e-mails goed bijhoudt en analyseert.

2. Krachtige woorden

Een saaie nieuwsbrief trekt geen lezers. Een saaie onderwerpregel net zo min. Kijk dus goed naar de onderwerpen die je in je mail benoemt en welke kansen die bieden voor de onderwerpregel. O ja, en let op: je wil geen clickbait in je onderwerpregel. Daar wordt niemand blij van. Dus als je krachtwoorden gebruikt: maak je claims waar. Wij merkten dat woorden als ‘voorkom’, ‘sterke’, ‘slimmer’, ‘effectieve’ en ‘impact’ krachtig zijn. Meer inspiratie nodig? In dit artikel vind je 200 krachtige woorden. Voor artikel-titels, maar ook goed te gebruiken voor onderwerpregels.

3. Actualiteiten

Je ontvangers willen graag op de hoogte zijn, anders zouden ze zich niet voor zoiets periodieks als je nieuwsbrief inschrijven. Voor Frankwatching doen wijzigingen in algoritmes of nieuwe functies binnen socialmediaplatformen het vaak goed.

4. Negatieve insteek

Deze is wat lastiger, maar wij ontdekten dat een negatieve insteek vaak beter werkt dan een positieve insteek. Denk aan ‘Waarom je post op LinkedIn het niet goed doet’ versus ‘Zo werkt je post op LinkedIn goed’. Je moet zelf bepalen of het past bij je merk en bij de boodschap die je wil uitdragen, maar het kan een krachtige insteek zijn.

5. Werkwoorden

Werkwoorden geven je onderwerpregel net wat meer sjeu, en dat leest lekkerder. Let er dan wel op dat de onderwerpregel niet bol staat van hulpwerkwoorden. Dat is zonde van de beperkte ruimte die je hebt.

6. Kort en krachtig, lekker concreet

Hoewel een mysterieuze onderwerpregel je het gevoel geeft dat het mensen nieuwsgierig maakt, is onze ervaring dat ontvangers precies willen weten waar ze aan toe zijn. Als je in korte tijd beslist of je een mail opent of niet, wil je weten waar je aan toe bent.

7. Cijfers

Lijstjes met tips en trends voor dit jaar of andere cijfers doen het goed in onderwerpregels. En ze zijn ook vaak lekker concreet 😉

8. Bekende namen

Bekende merken of merken waarvan je kunt leren of bijvoorbeeld grote social kanalen: bekende namen doen het goed. Denk aan een tip voor Google, voorbeelden van HEMA of inspiratie van The Best Social Media.

Bonustips

Er zijn meer manieren om je onderwerpregel te optimaliseren. In dit artikel geeft Content Marketing Institute adviezen. Ik licht er graag een paar uit.

9. Personalisatie

De onderwerpregel van je nieuwsbrief personaliseren kan van heel simpel tot iets ingewikkelder. Je ontvanger aanspreken bij de voornaam bijvoorbeeld. Het is afhankelijk van je type mailing of dat werkt of niet – het kan ook snel cheesy of zelfs creepy overkomen. Testen dus!

Je zou ook kunnen personaliseren op basis van de locatie van de ontvanger. Laat de woonplaats bijvoorbeeld aansluiten bij je aanbod.

10. Speel in op de ijdelheid van je ontvanger

CMI noemt het vanity-appealing power words: woorden die inspelen op de behoefte van mensen om te worden erkend of bewonderd. Dat kan ingaan op uiterlijk, maar ook op de manier waarop iemand een bedrijf runt.

11. Creëer FOMO

Als je duidelijk aangeeft wat je ontvanger mist als hij je mail niet opent, is de kans groter dat hij hem wel opent. Wat mij betreft ligt hier wel clickbait op de loer.

12. Aankondiging of aanbod

Waarschijnlijk bevat een (groot) deel van je mails een heel duidelijke CTA. Waarom wachten tót die CTA om duidelijk te maken wat je aanbod is? Denk aan een voordeel van je product of dienst, het uiteindelijke resultaat, of de aankondiging van de sale.

Wat zijn de best practices van jouw onderwerpregels?