Schrijven

Pakkende titel? Gebruik deze 200 krachtige woorden

0

Even geleden viel er een bijzonder ongewoon bericht op mijn digitale deurmat: een uitgever van lesboeken voor het beroepsonderwijs vroeg mij of ze een blogartikel van mij integraal mochten opnemen in een van hun nieuwe publicaties. Maar, jazeker mag dat!

Het ging om mijn artikel op Frankwatching genaamd ‘9 belangrijke adviezen voor het schrijven van supersterke blogtitels‘.

Deze vraag is voor mij het ultieme bewijs dat bloggen niet meer louter het terrein van hobbyisten is. Bloggen is een vak! Natuurlijk wist ik dit al. Maar nu kan ik eindelijk mijn ongelovige vrienden en familieleden met de feiten om de oren wapperen: mijn beroep wordt onderwezen aan een heel nieuwe generatie.

Tijd voor een opvolgartikel dus. Ik presenteer je 200 krachtige woorden waarmee jij je blogs, mailings en advertenties onweerstaanbaar kunt maken.

De kracht van krachtige woorden

Gemiddeld genomen lezen vijf keer zoveel mensen een titel dan de rest van een tekst.

Bovenstaande woorden zijn van David Ogilvy, de Britse advertentiegrootmeester. Hij benadrukt dat wanneer je een goede headline hebt geschreven, je het grootste werk al hebt gedaan voor het binnenhengelen van je lezer.

En hoe hengel je die lezer binnen? Door in te spelen op emotie. Over de invloed van taal op het succes van je merk heb ik al eens uitgebreid geschreven. Wat ik op deze plek nog wil zeggen, is dat krachtwoorden de ultieme emotionele trigger zijn. Ze raken de lezer op een onderbewust niveau en wekken zijn interesse.

Bingo, je titel heeft beet!

Aan het einde van dit artikel vind je enkele voorbeeldtitels waarin krachtwoorden verwerkt zijn.

200 krachtwoorden

Laten we het grote moment niet langer uitstellen: dit zijn mijn 200 favoriete krachtwoorden waarmee je je titels sterker maakt.

200 krachtwoorden voor sterke titels.

Voorbeelden van titels met krachtwoorden

Als voorbeelden van titels gebruik ik mijn eigen artikelen op Frankwatching, want van al mijn schrijfwerkjes op deze site bevatten vele een krachtwoord:

Ook in veel van de nieuwsbrieftitels die ik voor m’n communicatiebureau schrijf zitten krachtwoorden:

  • Belgen worden steeds betere verkopers en dit is de reden: heb je het krachtwoord ‘betere’ gespot? Deze nieuwsbrief had een openingspercentage van 31,34, wat erg netjes is. Een openingsratio van 30% wordt als goed beschouwd.
  • Exclusief interview met schrijver Peter Perceval: ‘Robots kunnen niet creatief zijn’: het krachtwoord ‘exclusief’ geeft deze nieuwsbrieftitel een, tja… exclusief gevoel.

Hoe deze lijst is samengesteld

De krachtwoorden in mijn lijst kunnen daar om drie verschillende redenen terecht zijn gekomen:

  1. Ik ben ze tegengekomen in blogtitels, advertenties of nieuwsbrieven waar ik zelf op geklikt heb. Ik ben een analyserende klikker: altijd als ik iets geopend heb, sta ik er even bij stil waarom ik het klikken niet kon weerstaan. Regelmatig moet ik concluderen dat een bepaald krachtwoord de reden is.
  2. Ik heb ze gebruikt in schrijfsels van mijn eigen hand en later in bijvoorbeeld Google Analytics gezien dat titels met bepaalde krachtwoorden veel geopend worden. Natuurlijk kan dat toeval zijn. Misschien hebben die schrijfsels om andere redenen een hoge klikratio (bijvoorbeeld omdat het gewoon een toponderwerp behandelt). Maar ooit moet een mens een conclusie durven trekken, dus dat is wat ik doe.
  3. Mijn collega’s hebben ze geopperd. Ik heb hen gevraagd om een week lang bij te houden welke blogs, nieuwsbrieven en advertenties ze onweerstaanbaar vonden en te noteren welke krachtwoorden er in de titels stonden.

Welke krachtige woorden gebruik jij graag?

Schrijf jij ook regelmatig blogs, advertenties en nieuwsbrieven? Ik lees heel graag welke krachtwoorden jij graag in je tekst verwerkt. En ook: of ze effect hebben. Merk je dat je schrijfwerkjes met bepaalde krachtwoorden beter geopend worden dan met andere? Laat hieronder een berichtje achter en wie weet gebruik ik je input voor een volgend artikel over bloggen!