How to

5 tips om de open rates van je nieuwsbrief te verhogen

0

In de overvolle inbox van je lezers strijdt jouw e-zine of nieuwsbrief om de beperkt beschikbare aandacht van je abonnees. Om profijt te hebben van een nieuwsbrief als marketinginstrument, is het belangrijk dat zoveel mogelijk lezers jouw e-mail openen én lezen. Dit artikel geeft tips om de open-rate van je nieuwsbrief te verhogen.

Een nieuwsbrief zorgt ervoor dat je in beeld blijft bij je (potentiële) klanten. Je creëert een hoge ‘share of mind position’ die ervoor zorgt dat aan jou gedacht wordt als er een opdracht te vergeven is.

Wil een nieuwsbrief of e-zine optimaal effect hebben, dan is het van belang dat hij ook geopend en gelezen wordt. Want alleen dan bereik je de andere positieve marketingeffecten van je nieuwsbrief: een expertstatus en een warme relatie die snel en effectief is om te zetten in een klantrelatie.

Open-rates

De zogenaamde ‘open-rate’ van je e-mails is een maatstaf voor de mate waarin je nieuwsbrief geopend wordt. Daarmee weet je eigenlijk nog steeds niet zeker of je informatie ook gelezen is (misschien is de mail alleen even zichtbaar geweest in de Outlook-preview), maar het is een aardige indicatie van de belangstelling die er is voor wat je toestuurt.

De listmanager waarmee je jouw e-zine of nieuwsbrief verstuurt, geeft na verzending het percentage e-mails aan dat geopend is. Dat ziet er ongeveer zo uit:

openrates

Dit overzichtje komt uit Aweber, waar de geopende e-mails zowel in aantal als in percentage worden genoemd. Over het algemeen wordt gezegd dat een open-rate voor nieuwsbrieven van 30% goed te noemen is. Maar uiteraard zul je de open-rate van je nieuwsbrief zo hoog mogelijk willen maken. Zeker bij een groter abonneebestand tikt elk procentje lezers dat wél leest, hard aan.

Je kunt de open-rate van je nieuwsbrief o.a. verbeteren door de onderstaande zaken.

1. Gebruik een onderwerpregel die de lezer prikkelt om jouw e-mail te openen

 

42-16219556Geeft je onderwerpregel de indruk dat jouw e-mail irrelevant is? Is de aankondiging van je nieuwste artikel saai? Lijkt het spam? In een flits van een seconde beslist de ontvanger “weg ermee!” En voor je het weet ligt je nieuwsbrief ongelezen in de prullenbak. Zorg er daarom zoveel mogelijk voor dat de onderwerpregel van de e-mail waarin je jouw e-zine verzendt, nieuwsgierig maakt óf dat er een voordeel voor de lezer uit spreekt. En, zoals altijd: stel ook hier je klant centraal. Je e-zine draait immers primair om de waarde voor je (potentiële) klanten, niet om jouw ‘nieuws’. Op deze Engelstalige site lees je meer over het aantrekkelijk maken van onderwerpregels.

2. Verzend waardevolle en interessante informatie

Het is misschien een open deur, maar het niveau en de inhoud van je vorige nieuwsbrieven bepaalt mede of iemand nu tijd zal nemen om je e-mail te lezen. Zorg dus altijd voor informatie die waarde heeft voor je lezer. Schrijf inspirerende artikelen of handige tips waar je lezer écht iets aan heeft.

3. Verfijn de inschrijfprocedure

De interesse van je abonnees om je e-mail te openen is afhankelijk van de mate waarin zij daadwerkelijk tot je doelgroep behoren. Een goede ‘fit’ tussen abonnee en jouw informatie, leidt er automatisch toe dat een groter deel van je abonnees geïnteresseerd is en dus je mail zal openen. Zorg er daarom bij inschrijving voor dat volstrekt duidelijk is wat een abonnee van je zal ontvangen. Geef daarbij een duidelijke indicatie van het type mens/lezer dat gebaat zal zijn bij jouw nieuwsbrief.

Untitled1

4. Kies het goede moment om te verzenden

Het tijdstip en de dag waarop je nieuwsbrief aan komt bij je lezer, kan van grote invloed zijn op de open-rate. Wat voor jouw doelgroep het beste tijdstip en de beste dag is, kun je eigenlijk alleen bepalen door dit te testen. Splits je abonneebestand op in twee (of meer) groepen en verstuur dezelfde informatie op verschillende tijdstippen. Doe dit een aantal keren en je hebt een behoorlijke aanwijzing van de invloed van tijdstip & dag op de open-rate van jouw specifieke nieuwsbrief.

5. Kies de juiste frequentie van je nieuwsbrief

Te vaak verzenden betekent dat mensen overspoeld worden door je informatie en interesse verliezen. Niet vaak genoeg verzenden zorgt ervoor dat je ‘uit beeld’ raakt waardoor mensen hun interesse verliezen…. Het is dus zaak om de juiste frequentie te kiezen. Een vuistregel is om niet vaker dan 1 x per week en niet minder dan 1 x per maand te publiceren. Maar net als bij bijna alles op het gebied van e-mailmarketing: je weet alleen zeker wat het beste werkt voor jouw doelgroep door te testen.

Kortom: hoe hoger de open-rate van je nieuwsbrief, des te groter het effect is dat je van dit marketinginstrument mag verwachten. Verhoog je open-rate met de tips uit dit artikel!

Ongetwijfeld zijn er meer tips & trucs om de open-rate te verhogen. Heb je aanvullingen op dit lijstje? We lezen ze graag als reactie op dit artikel!