How to

10 schrijftips voor e-mailteksten die wél scoren

0

Het schrijven van een e-mail bestaat uit meer dan alleen design. De copy is minstens zo belangrijk als de look-and-feel. Kun jij wel wat tips gebruiken om nieuwe inspiratie op te doen? Lees dan snel verder. In dit artikel geef ik je een opfrisser van de 10 beste tips die jouw mailteksten een boost geven.

1. Bepaal het doel

Bepaal vooraf het doel van de e-mail en vraag jezelf af: “Wat wil ik bereiken? Waarom stuur ik deze mail?” Dit doe je omdat de schrijfwijze van een activerende campagne verschilt met een e-mail waarmee je reviews verzamelt.

2. Leef je in

Verplaats je vervolgens in de ontvanger. Wie gaat je e-mail ontvangen en hoe worden ze graag aangesproken? Heb je een wat oudere doelgroep? Dan kun je wellicht een formele schrijfstijl hanteren en vousvoyeren (daar gaan we al).

Mail je naar een jongere doelgroep? Gebruik dan een vlotte schrijfstijl met eventueel emoji’s. Doe wat deskresearch naar je doelgroep en raadpleeg je eigen databronnen, zoals Google Analytics en social media kanalen. Zo breng je jouw doelgroep in kaart.

Ten slotte raad ik je aan om na te denken over de customer journey. Bedenk altijd waar je klant zich bevindt. Je gebruikt immers een andere schrijfstijl (en andere content) voor vaste klanten, dan dat je voor leads doet.

3. Schrijf hetzelfde als voor webteksten

Mailteksten kennen veel overeenkomsten met webteksten. Namelijk deze 3 vuistregels:

  • Volg een logische tekststructuur.
  • Houd alinea’s kort en simpel.
  • Hanteer slechts één doel per alinea.

Op die manier blijft het overzichtelijk voor de lezer. Korte alinea’s zorgen voor een snelle leesbeleving, waar lange stukken ervoor kunnen zorgen dat de lezer eerder afhaakt. Wist je dat de best converterende e-mails 50 tot 125 woorden bevatten?

4. NIET SCHREEUWEN!!!

Sorry, maar ik probeer duidelijk te maken hoe irritant het op de ontvanger overkomt als je tegen ze schreeuwt. Dit doen we met het plaatsen van alle woorden in hoofdletters en overtollig gebruik van uitroeptekens. Naast het opwekken van de verkeerde emotie bij de ontvanger, kan het ook als spam worden beoordeeld door ontvangende e-mailclients (Gmail, Hotmail, etc.). Dus doe het niet, tenzij je wil inhaken op Caps Lock Day natuurlijk.

5. Zorg voor een triggerende onderwerpregel en pre-header

Naast de afzendernaam zijn de onderwerpregel en pre-header, ook wel snippet genoemd, de twee belangrijkste elementen voor een ontvanger om een e-mail wel of niet te openen. Om een onderwerpregel of pre-header samen te stellen, zijn een hoop tips te vinden op het internet. De belangrijkste tip? Zorg ervoor dat je in je e-mail kunt waarmaken wat je met je onderwerpregel en pre-header belooft.

6. Voorkom spam-woorden

Er wordt gekscherend wel eens gezegd dat spam een afkorting is voor Sending People Annoying Messages. Hoewel de term spam afkomstig is uit een sketch van Monty Python, is die betekenis wel treffend. Je wil voorkomen dat je e-mails verzendt die in de ogen van de ontvanger als irritant worden ervaren.

E-mailclients hebben algoritmes ontwikkeld om spam te herkennen. Voorheen waren je content en IP-adres de belangrijkste pijlers voor clients om je een spam-score te geven. Tegenwoordig zijn die algoritmes een stuk geavanceerder en zoeken ze naar patronen in je content, in plaats van losse spam-woorden.

Toch is het goed om je berichten niet vol woorden als ‘gratis’, ‘korting’ en ‘bestel vandaag’ te stoppen. Dit kan overkomen als spam, wat de ervaring van de ontvanger niet ten goede komt. Je kunt namelijk ook handmatig als spam gemarkeerd worden, en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Wil je weten welke woorden je het beste kunt vermijden? Er zijn allerlei lijsten op het internet te vinden met woorden die je beter niet kunt gebruiken. Kijk daarnaast ook eens wat er in je eigen spam-folder belandt. Hieronder zie je als voorbeeld een lijst met mails die in mijn spam-folder terecht komen.

lijst met spam mailtjes

7. Voorkom jargon

Als e-mailmarketingconsultant heb ik er zelf een handje van om jargon te hanteren. Ik gebruik snel termen als bounces, AVG, opt-ins, snippets, alt-tags en DMARC. Dit is voor e-mailmarketeers gesneden koek, maar een online marketeer houdt zich met meer bezig dan alleen e-mailmarketing.

Voorkom onduidelijkheden bij je gesprekspartners, oftewel lezers. Houd het makkelijk. Tip: laat je e-mail eerst door een collega van een andere afdeling of een outsider lezen. Zo weet je zeker dat de lezer begrijpt wat je schrijft.

8. Benoem de voordelen, niet de eigenschappen

Het ligt voor de hand om over de technische eigenschappen te schrijven als je een nieuw product aanprijst. Voor de lezer zijn technische eigenschappen alleen minder belangrijk dan de voordelen van jouw product, dienst of oplossing. De lezer zal zich altijd afvragen: “what’s in it for me?

Jouw ontvanger heeft een (latent) probleem of (latente) behoefte. Zie het voorbeeld van de paraplu hieronder. Wil je meer weten over het verschil tussen eigenschappen en de voordelen van producten en diensten? Check dan dit overzicht.

e-mail

(Bron: WebEngage Monk)

9. Schrijf in de tweede persoon

Wees eerlijk, wat spreekt je meer aan? “Wat betekent de premieverhoging voor jou?” of “Wat betekent de premieverhoging voor onze klanten?”. Waarschijnlijk de eerste variant. Door je lezer direct aan te spreken, lijkt het namelijk alsof je de conversatie aangaat. Het is net alsof je de nieuwsbrief specifiek voor de lezer hebt geschreven.

Schrijf dus niet over ‘onze klanten’, ‘hij’ of ‘zij’. Maak het persoonlijk en schrijf onzijdig. Tip: gebruik personalisatie op basis van data die je hebt vergaard over je contacten. Weet je iemands voornaam en woonplaats? Dan kun je bijvoorbeeld schrijven: “Wanneer organiseer jij de volgende BBQ in Eindhoven, Joep?”. Schrijf dus altijd in de actieve vorm.

10. Testen, testen en nog eens testen

Bovenstaande tips zijn geen garantie voor succes. Het zijn enkel handvatten die je op weg kunnen helpen bij copywriting voor nieuwsbrieven en andere e-mails. Mijn advies is om altijd te testen, analyseren en leren van de resultaten. Op die manier kun je je e-mails blijven optimaliseren.

Ben jij er klaar voor?

Nu weet je hoe je jouw teksten een boost kunt geven en hopelijk meer conversie kunt genereren. Ben jij klaar om jouw e-mailcampagnes naar een nog hoger niveau te tillen? Deel jouw ervaringen in de reacties of lees hier mijn vorige artikel voor nog wat extra tips.