How to

Nieuwsredacties werken anders sinds corona: zo pitch je wél met succes

0

Nu het einde van de coronacrisis steeds dichterbij komt, wordt de vraag relevant: ‘Hoe ziet PR er na het coronatijdperk uit?’ De wereldwijde pandemie zal zijn sporen achterlaten in het dagelijks leven, zo is ook de (omgang met) media veranderd. CISION bevroeg meer dan 2700 journalisten in 15 landen en deed enkele interessante ontdekkingen. In dit artikel heb ik de uitkomsten samengevat, zodat jij post-corona met succes een verhaal kunt pitchen.

Minder vertrouwen

Het vertrouwen in de media daalde de afgelopen jaren. Waar in 2017 nog 91 procent van de mensen volledig vertrouwen had in de media, is dit in 2020 nog maar 59 procent.

Opvallend genoeg valt deze daling niet te wijden aan de pandemie. Van 2017 naar 2018 nam het vertrouwen namelijk met 20 procent af. Terwijl van 2019 naar 2020 het vertrouwen in media met slechts met 4 procent daalde. CISION stelt zelfs dat de pandemie een positief effect heeft gehad op het vertrouwen in de media, maar dit geldt voornamelijk voor grotere nieuwsorganisaties.

Vooroordelen zijn menselijk. Aangezien journalisten mensen zijn, zijn media ook bevooroordeeld. Bijna elke journalist erkende dat vooroordelen aanwezig zijn op nieuwsredacties en dat dat niet verdwijnt zolang media gerund worden door mensen. Het zou aan het publiek zijn om te filteren welke vooroordelen de redactie heeft.

Journalistiek werk door algoritmes

Verschillende technologische ontwikkelingen zouden invloed hebben op de media. AI (kunstmatige intelligentie) en machine learning worden door weinig journalisten als een bedreiging gezien. Zij vinden dat technologie en mens hand in hand gaan en niet zonder elkaar kunnen functioneren. Misschien onderschatten ze de impact van AI op de journalistiek. De eerste journalistieke artikelen gemaakt door een algoritme zijn immers al een feit.

De impact van algoritmes van sociale media zou ingrijpender zijn. 41 procent van de journalisten geeft aan dat dit hun werkwijze verandert. Voornamelijk het begrijpen en kunnen omgaan met veranderingen in de algoritmes is een opgave voor de journalisten. Journalisten dienen zich af te vragen: gaat mijn artikel scoren op de algoritmes van social media? Wie slim is, schrijft een persbericht dat op deze behoefte inspeelt. Zo scoor je publiciteit, nu en na corona.

PR, megafoon

Drie manieren hoe PR veranderde door corona

CISION stelde drie vragen aan elk van de 2700 bevraagde journalisten. Deze vragen bieden inzicht in de manier waarop corona het werk op nieuwsredacties heeft veranderd.

1. Welke verhalen zijn nu interessant?

Volgens de ondervraagde journalisten heeft de pandemie veel impact gehad op het dagelijks leven. Zo was er ook veel invloed op wat de consument wilde lezen in de media. Afhankelijk van het medium waar journalisten voor schrijven is de vraag naar verhalen ook veranderd door corona.

Sommige redacteuren willen wetenschappelijk onderbouwde artikelen over corona, terwijl andere journalisten liever artikelen zien die een keer niet over het virus gaan. Over het algemeen geven de journalisten aan dat artikelen goed scoren als ze mensen verenigen, in plaats van dat de artikelen polariseren.

2. Hoe verandert de pandemie het pitchen van nieuws?

Hier zijn de journalisten het nog steeds unaniem over eens: e-mails blijven het beste middel om verhalen te pitchen. Het liefst simpel, kort en bondig.

Interviews zijn volgens journalisten wel veranderd door de pandemie. Dat gebeurt tegenwoordig altijd via FaceTime, Skype of Zoom. Volgens de journalisten zal die online interview-vorm ook na de pandemie populair blijven. Logisch, want het scheelt veel reistijd en gedoe.

3. Hoe kun je journalisten het beste ondersteunen in deze tijd?

Volgens de journalisten is het een lastige periode, niemand weet wat er gaat gebeuren en het is gebleken dat alles snel kan omslaan. Belangrijker dan ooit is het om al je feiten vooraf te controleren, het liefst met een expert die sommige feiten kan verduidelijken.

Dit gold al voor de pandemie, maar is nu nog vaker het geval: het kan even duren voor een journalist je bericht oppakt. Een follow-up sturen na een paar dagen kan, maar wees geduldig en vooral niet opdringerig. Zo zorg je ervoor dat je een relatie kan opbouwen met de pers.

Tot slot

Ik hoop dat deze tips je op weg helpen bij het opbouwen van een relatie met de pers en het scoren van publiciteit in onafhankelijke nieuwsmedia. Interesse in nog wat extra inspiratie? Lees in dit artikel 6 PR-blunders die je niet wil maken.