Communicatie

6 PR-blunders die je niet wil maken

0

Elk jaar wil je er weer voor zorgen dat je merk bekender wordt via PR. Omdat het zorgt voor meer bezoekers op je site, omdat het ervoor zorgt dat de organisatie gezien wordt als een expert of omdat je simpelweg een nieuw merk lanceert. Deze zes PR-blunders kun je dan maar beter voorkomen.

1. PR aanzien voor reclame

Denk niet dat journalisten reclame voor je gaan maken. Je hebt vast het beste bedrijf ter wereld, waar de beste mensen werken om het allerbeste product ooit te maken. En misschien is er zelfs een onafhankelijke partij die bevestigt dat je echt de allerbeste op deze aarde bent. Maar de kans is klein dat een journalist die boodschap als nieuws wil brengen.

Jij hebt een ander belang dan een redacteur en het is goed om daarbij stil te staan. Het liefst zou jij namelijk een artikel zien dat lovend is over jouw product of bedrijf (bijna een reclame) maar dan verpakt als onafhankelijk artikel. Een journalist moet echter onafhankelijk en feitelijk nieuws brengen, waarbij geen ruimte is eenzijdige of commerciële berichtgeving. Denk dus niet dat een journalist reclame gaat maken voor jouw business, maar wees blij als je überhaupt als bron genoemd wordt in een stuk. Die exposure is waar het om draait: blijkbaar ben jij een betrouwbare bron of expert. Hoe waardevol is dat? (Heel).

Iemand die een magazine leest, waar een bedrijf door PR in staat.

2. Alles voor nieuws aanzien

Je betrekt een nieuw kantoorpand. En daarom ben je heel druk met inpakken van je spullen en het inrichten van je nieuwe kantoor. Dat vraagt een boel van je bedrijf. Dat is echter geen nieuws.

Hetzelfde geldt voor het lukraak lanceren van nieuwe diensten, bedrijven en producten. Zolang je niet kunt uitleggen waarom deze nieuwe oplossing nodig is, is het niet nodig om de illusie te koesteren dat een journalist hierover zou schrijven.

Een aardige lakmoesproef is om een vakblad of krant te lezen en te bekijken of er eerder soortgelijke verhalen zijn geschreven als die jij nu in je hoofd hebt. Stel jezelf altijd de vraag: worden er soortgelijke verhalen geschreven in de pers?

3. Deze bijvoeglijk naamwoorden gebruiken

Weet je nog dat we PR niet moeten verwarren met reclame? Daarom is het nodig om een aantal woorden altijd te voorkomen in een persbericht. Deze woorden zorgen er namelijk voor dat je persbericht overkomt als een reclametekst.

Deze bijvoeglijk naamwoorden, clichéwoorden en reclameteksten zijn verboden in een persbericht:

  • Speciale, unieke, unicum, uitzonderlijk, onderscheidend
  • Voordelig, goedkoper
  • Beter, beste
  • Juist nu, rare tijden, speciale tijden, gek jaar
  • Al jaren de nummer één

4. Onvoorzichtig omgaan met perscontacten

Sta erbij stil dat je in een afhankelijke positie verkeert ten opzichte van de pers. Jij wil dat journalisten over jouw organisatie schrijven. Tegelijkertijd heeft een journalist een deadline en is jouw verhaal een van de opties voor het stuk dat hij of zij aan het schrijven is. Die relatie is nooit in balans. Zorg er dus voor dat je het leven van een redacteur zo makkelijk mogelijk maakt.

Hoe je een relatie opbouwt met de pers? Onthoud: journalisten zijn eigenlijk net mensen. Behandel ze ook zo. Ze vinden het fijn als je ze terugbelt als je dat belooft. Ze waarderen het als je eerlijk tegen ze bent. Wees flexibel: zeg eens een afspraak af, zodat het interview wel door kan gaan. Misschien heb je wel beeldmateriaal dat het stuk verrijkt of kun je een tweede of derde bron voor een verhaal aandragen. Zoek naar manieren om het schrijven van een artikel zo makkelijk mogelijk te maken.

Iemand die een persbericht aan het schrijven is.

5. Een perslijst met 10.000+ contacten gebruiken

Waarom heeft het geen zin om 10.000 journalisten hetzelfde bericht te sturen? Allereerst zal je bij veel journalisten op de spam-list komen. Niet superhandig als je ze later nog eens wil bereiken. Daarnaast wil een journalist graag weten waarom jij denkt dat dit onderwerp voor die journalist of dat medium relevant is.

Hoe het dan wel moet?

‘Ik benader je met dit bericht, omdat ik zie dat je over de huizenmarkt schrijft voor NRC Handelsblad. Ik heb een bericht over een onderzoek over makelaars en ik denk dat je lezers dat misschien wel interessant vinden.’

Doordat je zelf al bedenkt of jouw boodschap relevant voor een journalist is, neemt de kans op publicatie toe.

6. Alles over alles weten

Yes! Je hebt een interview geregeld in dat tijdschrift dat jouw doelgroep met enige regelmaat leest. Het interview wordt uiteindelijk een vlot gesprek, waarin je ook gevraagd wordt naar zaken waar je niet zoveel over weet. Zoals de op handen zijnde reorganisatie bij banken. Als hoogopgeleide professional is het verleidelijk om je mening te delen – want waarom niet? Je hebt overal verstand van, toch?

Fout. Je hoeft namelijk geen mening te hebben over alles. Het liefst wil je jouw kennis delen. Als je het over andere zaken hebt, loop je twee risico’s. Allereerst zou dit andere onderwerp interessanter gevonden kunnen worden dan wat jij met de wereld wil delen. Ook kun je je al snel op glad ijs bevinden, doordat het gesprek uitkomt op een onderwerp waar je geen verstand van hebt.

PR is geen reclame

PR hoeft niet lastig te zijn. Onthoud dat PR geen reclame is. Stel jezelf af en toe de vraag of iets wel echt nieuwswaardig is. Voorkom woorden waardoor je persbericht commercieel gevonden wordt. Wees voorzichtig met je perscontacten. Stuur een bericht niet naar 10.000 journalisten. En als je dan dat interview hebt gescoord, zorg dan dat je dicht bij je kernboodschap blijft.