Data analytics

Van analyseren naar voorspellen in Google Ads [stappenplan]

0

De trend van analyseren naar voorspellen is al jaren gaande binnen Google Ads. Van de slimme biedstrategieën tot de prestatieplanner. In de nieuwe Google Analytics 4 krijgen voorspellende statistieken en voorspellende doelgroepen een steeds grotere rol. Wat zijn de mogelijkheden van voorspellende doelgroepen voor het adverteren in Google Ads?

Wat zijn voorspellende doelgroepen?

De voorspellende doelgroepen zijn net als de voorspellende statistieken een nieuwe functie binnen Google Analytics 4. Waar we eerst vooral gebruikmaakten van historische data om doelgroepen te segmenteren en retargeten, kunnen we nu ook doelgroepen gebruiken op basis van voorspelde data. De machine learning achter Google Analytics 4 voorspelt bijvoorbeeld bij welke gebruikers de kans groot is dat zij op jouw website converteren.

Er zijn standaard templates, maar je kunt ook zelf voorspellende doelgroepen aanmaken. Een aantal voorbeelden van toepassingen voor voorspellende doelgroepen zijn:

 • Verkopen stimuleren
  Gebruikers die waarschijnlijk binnen zeven dagen zullen converteren stimuleren een aankoop te doen.
 • Opbrengst verhogen
  Gebruikers die de komende 28 dagen waarschijnlijk het meest uitgeven stimuleren een aankoop te doen.
 • Nieuwe klanten binden
  Gebruikers die waarschijnlijk hun eerste aankoop binnen 14 dagen bij je zullen doen stimuleren een aankoop te doen.
 • Heractivatie
  Gebruikers die waarschijnlijk de komende 28 dagen je website niet meer bezoeken stimuleren om opnieuw naar je website te komen.

Je kunt je voorstellen dat je met wat creativiteit nog gerichter en effectiever kunt adverteren dan met de eerdere (remarketing)doelgroepen. Om gebruik te maken van voorspellende doelgroepen zijn er wel wat eisen.

Vereiste voor voorspellende doelgroepen

Om de voorspellende doelgroepen aan te kunnen maken, moet je over voldoende data beschikken. Gedurende 28 dagen moeten minimaal 1000 gebruikers aan de voorspellende voorwaarde hebben voldaan. Daarnaast moeten er ook 1000 gebruikers niet aan de voorspellende voorwaarde hebben voldaan.

Wil je bijvoorbeeld een voorspellende doelgroep die waarschijnlijk binnen zeven dagen een aankoop gaan doen targeten? Dan moeten de afgelopen 28 dagen minimaal 1000 gebruikers de gebeurtenis ‘purchase’ en/of ‘in_app_purchase’, ofwel de conversie aankoop, hebben voltooid.

Als je hieraan voldoet, heeft de machine learning genoeg data om voorspellingen te maken. Kom je niet aan de 1000 conversies? Dan kun je bijvoorbeeld micro-conversies of stappen eerder in de funnel als gebeurtenis gebruiken.

Hoe maak je voorspellende doelgroepen aan?

Nu je weet wat voorspellende doelgroepen zijn, is het tijd om ze zelf te ontdekken. Ze zijn vrij eenvoudig en snel aan te maken. Volg de volgende stappen:

 1. Ga naar je Google Analytics 4-property via https://analytics.google.com/.
 2. Via het menu klik je op configure (configureren).
 3. Klik vervolgens in het submenu op audiences (doelgroepen).
 4. Klik op new audience (nieuwe doelgroep).
 5. Ga vervolgens naar het tabblad predictive (voorspelling).
 6. Klik vervolgens op de doelgroep die je wil aanmaken.
  custom predictive audiences google analytics 4

Google Analytics 4 maakt zelf de doelgroepen aan op basis van het gebruikersgedrag op de site. Wil je aangepaste doelgroepen aanmaken op basis van voorspellingen? Volg dan de volgende stappen;

 1. Klik op de functie create custom audience (een aangepaste doelgroep maken). Je vindt deze functie boven de voorgestelde doelgroepen.
 2. Klik vervolgens op new condition (nieuwe voorwaarde).
 3. Kies de optie predictive (voorspelling) in het dropdown-menu.
 4. Kies een van de voorwaarden.
 5. Klik vervolgens op filter en er verschijnt een pop-up waarin je voorwaarden voor de voorspelling kunt configureren.
 6. Standaard wordt de top 20% van de gekozen voorwaarde geselecteerd. Pas dit percentage aan en sla de aangepaste doelgroep op.
  voorspellende doelgroepen ga4

Hou altijd rekening met het effect van je aanpassingen aan de doelgroepen. Zeker als je met minder data werkt kunnen de effecten van je aanpassingen niet het gewenste resultaat leveren of slechter uitpakken. Een voorspelde doelgroep met een top 10% kans op aankopen targeten zal bijvoorbeeld succesvoller uitpakken wanneer je 500.000 bezoekers per maand hebt dan 4000.

De voorspellende doelgroep in Google Ads gebruiken

Nu je de voorspellende doelgroepen in Google Analytics 4 hebt aangemaakt, wil je deze hoogstwaarschijnlijk gebruiken in Google Ads. Als je GA4 gekoppeld is aan Google Ads verschijnen de nieuwe doelgroepen tussen de overige doelgroepen. In principe hoef je dus niet extra’s te doen.

Happy testing!