Data analytics

Ingrijpende veranderingen in Google Analytics: wat is nieuw?

0

Het bekendste analyseprogramma ter wereld heeft een nieuwe, grote update gekregen: Google Analytics 4 (GA4). Met de introductie van het event-driven datamodel, het einde van de bounce rate, makkelijker cross-platform meten en meer. Ik deel de belangrijkste vernieuwingen in dit artikel.

Misschien kwam je dit bericht al tegen in Google Analytics:

“We introduceren een nieuwe versie van Google Analytics waarmee u precies die inzichten verzamelt die essentieel zijn voor een slagvaardige toekomst. U kunt de nieuwe versie van Google Analytics gebruiken door een Google Analytics 4-property (voorheen App & webproperty) in te stellen.”

GA4 is de nieuwste grote makeover van Google Analytics. Het was al sinds juli 2019 te testen als de ‘App + Web’-bèta, maar nu brengt Google het als de nieuwe standaard. Iedereen zal ermee moeten leren werken, want het is de bedoeling dat GA4 over een tijdje de huidige Universal Analytics (UA) vervangt. Wil je weten hoe je kunt overstappen naar GA4? Gebruik dit stappenplan.

Users + sessions vs. het event-driven datamodel

De grootste wijziging zit in de kern, namelijk hoe Analytics de website meet. GA4 werkt in tegenstelling tot UA met het event-driven datamodel, en dat heeft veel gevolgen voor de wijze waarop je website gemeten wordt.

Waarom veranderen?

Voorheen mat Google alles via sessions, gekoppeld aan user data. User data zijn gegevens over de gebruiker die analytics verzamelt uit cookies of uit je browserinstellingen, zoals leeftijd, geslacht of locatie. Sessions zijn de verzamelde gebeurtenissen in een bezoek, zoals pageviews, downloads of aankopen. Google verzamelt al deze gegevens en verwerkt het in nette grafieken en tabellen.

Voorbeeld sessions Google Analytics.

Voor veel websites werkt deze manier van meten nog steeds prima. Met de opkomst van mobiele apps en single page sites is het bijhouden van sessions en pageviews echter niet meer altijd de beste manier om een bezoekerservaring te meten.

Belangrijke metingen zoals bounce rates, time on page en pages per session zijn allemaal gebaseerd op deze gegevens. Terwijl apps, games en videospelers vaak geen aparte pagina’s laden. Hier mis je dus al meteen veel waardevolle data. Steeds meer websites worden ook gebouwd op een enkele pagina met tabbladen of andere oplossingen. Voorheen gaven de meest gebruiksvriendelijke oplossingen dus niet altijd de beste cijfers. Dat probleem wordt nu aangepakt met GA4.

Google Analytics 4 en het event-driven datamodel

De nieuwe manier van meten koppelt sessions en pageviews los van elkaar. In plaats daarvan meet het in een serie van events, waarbij elk event via parameters extra informatie doorgeeft aan Google Analytics.
Voorbeeld van hits meten ten opzichte van events meten - het verschil tussen het oude en nieuwe Google Analytics.Hiermee wordt een grote ergernis van veel marketeers opgelost: het aantal ‘ogen’ zijn niet meer leidend. De nadruk komt meer te liggen op waardevolle bezoeken en interacties.

Wat zijn parameters en hoe gebruik ik ze?

Parameters zijn de gegevens die tijdens deze nieuwe events worden gemeten en meegestuurd worden naar Google Analytics. Een voorbeeld: een scroll door de pagina wordt gemeten als event. De bijbehorende parameter is Percent_scrolled, oftewel door hoeveel procent van de pagina er is gescrold. Afhankelijk van het soort Event worden andere parameters meegenomen. Een scroll wordt overigens een van de belangrijkste nieuwe meetpunten in GA4.

In de praktijk ziet een lijst parameters voor een scroll er als volgt uit:

Overzicht GA4 meting scrollen.

Meer voordelen van Google Analytics 4

Er zijn naast het event-driven datamodel nog meer nieuwe functies gepresenteerd voor GA4. Eigenlijk hebben al deze functies hetzelfde gevolg: je cijfers weerspiegelen de moderne consument beter en overzichtelijker.

Doelgroepen beheren is makkelijker geworden

Google Analytics 4 maakt het makkelijker om doelgroepen te maken op basis van wat gebruikers op je site hebben gedaan. Op basis van de verzamelde gegevens kun je binnenkort bijvoorbeeld bezoekers automatisch laten groeperen in mensen die waarschijnlijk binnen 7 dagen terugkeren op je website, en mensen bij wie dit onwaarschijnlijk is.

De kracht van programmatic advertising, maar dan uit je eigen data.

Het einde van de bounce rate

Meet jij nu op engagement? Dan neem je hier nu vaak de bounce rate in mee. Maar deze is in GA4 vervangen door ‘Engaged sessions’. Om te voldoen aan zo’n sessie, moet de bezoeker minimaal aan één van de volgende voorwaarden voldoen:

  • Ze hebben de website/app minimaal 10 seconden op de voorgrond open gezet.
  • Ze hebben Een ‘conversie’ geactiveerd. Wat dit is bepaal je zelf en is vergelijkbaar met de ‘Doelen’ uit UA.
  • Ze hebben 2 of meer ‘pageview/screenview’-events uitgevoerd.

Dit levert nieuwe statistieken op. Zoals:

  • Engagement rate (Engaged sessions / sessions)
  • Engaged sessions per user (engaged sessions / users)
  • Engagement time = (som van engaged time)

Geen onnodige klikken naar andere pagina’s meer. De bounce rate kan dus (eindelijk!) de prullenbak in.

Je kunt nu cross-platform campagnes meten

Heb je een website én app? Dan kun je de databronnen van beide nu koppelen aan elkaar, dit noemt Google Analytics gegevensstreams. Hierdoor kun je echt meten hoe goed je campagnes werken.

De analysehub is nu gratis beschikbaar

De analysehub verzamelt een hoop rapporten die je kunt aanpassen met segmenten, dimensies en statistieken. Je vindt hier ook de bekende pad-, trechter- en segmentanalyserapporten terug.

Trial and Error

Omdat Google nooit zelf handleidingen meestuurt met hun updates, is het altijd even zoeken en proberen voordat je alle mogelijkheden op een rijtje hebt. Ben jij zelf achter toepassingen gekomen van Google Analytics 4 die ik heb gemist? Deel ze hieronder!