Communicatie

10 briljante brandvideo’s & 5 tips om ook van het scherm te spatten

0

Een merkverhaal of corporate story is niets waard als je ’t niet lekker verteld krijgt. Vooral in de vertaling naar videocontent gaat het vaak mis. Wat het moeilijk maakt, is dat je videocontent op zoveel verschillende manieren vorm en inhoud kunt geven. Aan de hand van 10 inspirerende corporate video’s laat ik verschillende videovormen zien en leg ik uit wat deze zo succesvol maakt.

1. Slack ‘Team’

Een voorbeeld van een explainer video, waarin je kiest voor uitleg van bijvoorbeeld productieprocessen, werkmethodes of dienstverlening die typerend zijn voor jouw business.

De zakelijke chat-app Slack is zo’n typisch voorbeeld van wat je enerzijds een explainer video kunt noemen, maar aan de andere kant net zo goed een geweldige corporate brand-uiting. Even simpel als slim is de vertaling van het verbindende werken als team tussen verschillende mensen. Door de mensen hier als feestelijk innemende diersoorten weer te geven is dit een film die je van begin tot eind kijkt.

Accepteer cookies

2. Risual ‘Office’

Een voorbeeld van een brandstory video. Hierin neem je je product of dienst als uitgangspunt om het merkverhaal te vertellen. Deze video is inhoudelijker, uitgebreider of meer verhalend dan in een TV-reclame mogelijk is.

Risual is een bedrijf van digital transformation experts, met als bijzonderheid dat het een Microsoft Gold Partner is. Maak daar maar eens een corporate brandvideo van die niet verzandt in tech-jargon. Risual slaagde daar met vlag en wimpel in, door letterlijk heel dicht bij zichzelf te blijven (de film speelt zich volledig in het eigen kantoor af) en tegelijkertijd relativerend en lichtvoetig om te gaan met het bedrijfsverhaal.

Accepteer cookies

3. Honda ‘Paper’

Een voorbeeld van een manifesto video. Hiermee vertaal je je missie naar een inspirerend en meeslepend filmisch verhaal.

Honda is een van die wereldmerken die consequent bezig is met het verder uitdragen van de regel ‘The power of dreams’. Het merk slaagt erin om het Honda-assortiment van motoren, boten, vliegtuigen en auto’s in enorm onderhoudende films te vertalen. De video hieronder is hier een voorbeeld van. Waarbij een kunstige spel met papier waarschijnlijk niet per ongeluk bedacht is als link naar de Japanse roots.

Accepteer cookies

4. Men’s Health ‘Fart’

Men’s Health is een magazine voor mannen die veel met zichzelf bezig zijn. Het besteedt uitvoerig en veelzijdig aandacht aan alle aspecten rond fitness, gezondheid, verzorging: alles gefocust op mannen. Dat zie je terug in deze explainer video: How a Bean Becomes a Fart. Ook de humor waarmee dit topic benaderd wordt is mannelijk.

Accepteer cookies

5. New Orleans ‘Story’

‘Leave with a story, not just a souvenir’. Dat is de geweldige regel waarmee New Orleans deze brandstory-video voor city marketing afsluit. Dat New Orleans bekend is als de hoofdstad van de jazz, lijkt op zichzelf al prachtig als USP. Maar wat New Orleans betreft is het een stad waar de muzikale vibe voor nog heel wat meer stromingen zorgt.

Dat maakten ze heel inventief duidelijk door een unieke Spotify-playlist te creëren met lokale artiesten uit allerlei genres en de volgers van die playlist uit te nodigen voor een live optreden. De video is er een geïntegreerd onderdeel van. Een mooi voorbeeld van een organisatie die ook weer heel dicht bij zichzelf is gebleven en optimaal gebruikmaakt van de emotionele kracht van videocontent.

Accepteer cookies

6. University of Rochester

Dit is in de kern een employer branding-video, waarin je de company culture als uitgangspunt neemt. In principe gericht op het verhaal als werkgever, maar omdat dat niet los staat van de corporate story werkt het ook als corporate brandvideo.

Universiteiten hebben studenten nodig en de concurrentiestrijd is, zeker in de US, groot en fel. De University of Rochester is een van de kleinste tussen de top research universiteiten: heel goed wat betreft onderwijsprogramma’s, maar wat aan de saaie kant. Om dat wat bij te stellen, lieten ze de studenten zelf deze rapvideo maken en inzingen. Niet de meest creatieve invalshoek, maar de lol spat er vanaf, het is authentiek en het geeft de potentiële student naast een gevoel over de universiteit ook een beeld van faculteiten.

Accepteer cookies

7. AirBnB ‘Couleur Locale’

Een slimme insteek van een case video, waarmee je een representatieve best practice case inzichtelijk maakt en tot leven brengt.

Airbnb greep naar de good old traditionele manier van vertellen en liet de verhuurders van appartementen en kamers aan het woord. Klant- en/of medewerkersverhalen zijn een effectieve manier van storytelling, maar het is nooit eenvoudig om het een onderscheidende vorm te geven. Hier werkt het dankzij de veelzijdigheid van mensen en hun locaties. Precies de lokale kleur en sfeer vormen een belangrijk onderdeel van de aantrekkingskracht van Airbnb. En dat komt in deze benadering goed van het scherm af.

Accepteer cookies

8. Dropbox ‘Culture’

Dropbox ontwikkelde een employer brand-video die laat zien hoe je je medewerkers over de cultuur van je bedrijf kunt laten praten zonder dat je erbij in slaap valt. Eigenlijk wordt de cultuur van Dropbox al duidelijk bij het verschijnen van de eerste medewerker als Muppet-achtige pop. Als je dat durft en je eigen mensen vinden het kennelijk ook een leuk idee, dan zegt dat al heel veel.

Het werkt in ieder geval ongelooflijk ontwapenend en als kijker ben je bereid te blijven kijken en luisteren naar de overigens ook serieuze feiten en meningen over ‘werken bij Dropbox’.

Accepteer cookies

9. Samsung ‘Service’

Houd de tissues maar bij de hand. Een waarachtige tranentrekker van Samsung uit India om uit te dragen dat het ver wil gaan voor haar klanten. Dat is in India al snel superieur, zo blijkt. Maar Samsung laat zien dat het de moeite loont om dat te doen.

Hier gaat het in de allereerste plaats om het boetseren aan het juiste gevoel rond het merk, in een combinatie van een manifesto & bandstory-video. Het bevat veel emotie, maar waarschijnlijk is het precies daardoor dat je vergeet dat het concept op zichzelf een veel bewandeld pad is. Weinig uitleg nodig, het verhaal spreekt voor zich. Het was in India de meest bekeken video van 2017.

Accepteer cookies

10. Dissolve ‘Stockfilm’

Een corporate film hoeft niet duur te zijn. Er zijn tegenwoordig stockbeelden te krijgen van hoogwaardige kwaliteit. Dissolve is een van de aanbieders die zich daarmee bezighoudt. En om te bewijzen dat je echt een prachtige case video kunt produceren met stockbeelden, deed het dat zelf ook. Maar dan wel op een manier waarin het de draak steekt met het gebruik van stockbeelden – dan ben je dus echt dapper. Maar het levert wel een film op die je uitkijkt, dankzij de geestige manier waarop het verhaal geschreven is en verteld wordt.

Accepteer cookies

En zo kun je nog een week bezig zijn met voorbeelden die laten zien hoe je je corporate brandvideo boven de grijze massa kunt laten uitstijgen.

5 voorwaarden voor een goede corporate video

Welke keuze je ook maakt, uiteindelijk blijft het zinvol – om niet te zeggen: noodzaak – een lijstje voorwaarden bij de hand te houden om af te vinken, voor je aan een corporate video begint.

1. Communiceert de film je kernwaarden en merkwaarden?

Je hebt je kernwaarden niet voor niets vastgelegd in de corporate story of het merkverhaal. Die maken integraal deel uit van het verhaal en horen daarom mede te bepalen hoe dat verhaal verteld wordt. Sterker nog, soms kan een key-kernwaarde de invalshoek zijn voor een ijzersterke film. De film die je gaat maken moet tenslotte representatief zijn voor je bedrijf en dus ook voor de cultuur van je bedrijf. Dat weegt zelfs dubbel zo zwaar als je een film maakt in het kader van employer branding, omdat dat een belangrijk criterium vormt voor talentvolle mensen die je graag binnen je muren zou willen hebben.

2. Vergeet je niet de emotie al in het script te schrijven?

Een brandvideo is geen corporate brochure. Er gelden andere wetten voor de manier waarop een verhaal verteld wordt. Teveel bedrijfsfilms verdrinken in uitputtende uitleg. Weersta de verleiding om het script vol te proppen met informatie. Focus op een gedachte en verwerk die in een verhaal dat ruimte laat om alles uit het medium film te halen wat erin zit. Zelfs een feitelijk aspect dat je bedrijf bijzonder maakt, is uit te werken in een filmisch verhaal dat leuk is, of spannend, ontroerend, of zelfs spraakmakend.

3. Gaat deze brandvideo het wow-effect creëren dat je wil?

‘Wow’. Het liefst heb je dat dat de reactie is van mensen die je merk- of bedrijfsvideo net bekeken hebben. Eigenlijk kun je de lat niet lager leggen bij het ontwikkelen van een brandvideo. ‘Wow’ is wat je wil horen als je de film intern presenteert, omdat dat iets zegt over de trots die je medewerkers erbij voelen. ‘Wow’ is wat je wil zien in de aantallen views, likes en comments als je de film de wereld hebt ingestuurd op social media. ‘Wow’ betekent dat je film is doorgekomen, aangekomen en binnengekomen. En dus ook de boodschap die je wil vertellen.

4. Vertel je een verhaal dat verbindt?

Je ziet aan veel corporate video’s dat de bedrijven in kwestie niet zijn losgekomen van ‘het verhaal over ons’. Dat zorgt voor video’s die te weinig rekening houden met wat de doelgroep interessant vindt. Blijf er alert op dat de video die je maakt emotioneel een brug moet slaan naar op z’n minst je kerndoelgroep en potentieel ook naar een bredere kring van stakeholders en influentials eromheen.

Focus wat dat betreft meer op de ‘why’ en ‘how’ van je merk en onderneming dan op de ‘what’. Denk bijvoorbeeld aan klantverhalen of case stories die je samen met klanten inzichtelijk maakt. Daar zit veel herkenbaarheid in en het is voor veel doelgroepen makkelijk om zich daaraan te spiegelen.

5. Gaat jouw brandvideo ervoor zorgen dat mensen meer van je willen weten?

Nog een reden om script noch film te voorzien van ‘information overload’. De beste corporate video’s vertellen een verhaal zodanig dat het Nieuwe Nieuwsgierigheid oproept. Laat net genoeg van jezelf zien om te informeren, maar ook net genoeg om mensen te triggeren je website te bezoeken of je te gaan volgen op social media. Als je videocontent ontwikkelt, onthoud dan dat je je begeeft op het terrein van ‘emotional decisionmaking’. Je bent altijd meer bezig met het creëren van het juiste gevoel rond je merk dan met kennisoverdracht.

Hopelijk bieden de brandvideo-voorbeelden uit dit artikel jou genoeg inspiratie voor een sterke brandvideo. Succes!