Content

Anekdotes zijn een goudmijn voor je bedrijf [5 inspirerende voorbeelden]

0

Iedereen maakt geregeld iets mee wat het vertellen waard is. Als dat gebeurt, wordt het als het even kan direct met iedereen gedeeld op Instagram, TikTok of Facebook. Het zijn meestal kleine gebeurtenissen, die om welke reden ook net even leuk of verbazingwekkend zijn om gesprekken op gang te brengen. Of in staat zijn extra sfeerverhogend te werken. Dat soort gebeurtenissen noemen we anekdotes.

En juist vandaag, in dit totale content gedreven tijdperk, vormen anekdotes een absolute storytelling-goudmijn voor merken en bedrijven. Het sterk menselijke karakter van kleine persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen behoort dankzij social media tot een van de sterkst verbindende en meest aanstekelijke vormen van communicatie.

Gewone mensen zijn de beste acteurs

Social media zijn gemaakt voor anekdotische storytelling – en andersom. Mensen krijgen nooit genoeg van (de levens van) andere mensen. De honger naar wat anderen vinden, doen en laten in hun leven lijkt onuitputtelijk; als er iets is wat tot het verschijnsel influencer heeft geleid is dat het wel.

Op zichzelf is er niets zo saai als het dagelijks leven. Dus waarom zou je dat willen portretteren als merk of bedrijf? Omdat je met een persoonlijk verhaal van je klanten, medewerkers, founders plots een gezicht geeft aan je merk en bedrijf. Zo vond Landrover hoog in de Himalaya mensen die graag vertelden dat nieuwe snufjes minder belangrijk zijn dan grote betrouwbaarheid.

Accepteer cookies

Anekdotes maken het grotere verhaal inzichtelijk

Natuurlijk kennen we de testimonial wel: een tevreden gebruiker vertelt waarom je vooral product A moet gebruiken of waarom bedrijf B een ideale keuze is. Dat heeft iets weg van anekdotisch vertellen, maar is het niet. Een anekdote is een herinnering, ervaring of gebeurtenis die je kunt gebruiken om inzicht te geven in bijvoorbeeld bedrijfscultuur, de overtuiging achter een product of de drijfveer van een merk. Zoals hier voor cosmeticamerk Burt’s Bees, waarvan Burt zelf een levende anekdote is.

Accepteer cookies

De kracht ligt in de echtheid ervan. Dat wat er verteld wordt, waargebeurd is en typerend is voor de ervaring met het merk, product of bedrijf. Een anekdote brengt het grotere verhaal naar de menselijke maat. Daarbij sluit een conversationele toon bij anekdotisch vertellen perfect aan bij social media: het is ideale communicatie om mensen gemakkelijk bij een onderwerp te betrekken.

Weinig veelzijdiger dan de anekdote als vertelvorm

Anekdotes vormen een content-goudmijn, die niet genoeg op waarde geschat kan worden door merken, bedrijven en organisaties. Want je kunt er zoveel mee.

Anekdotische storytelling is in staat om zelfs de moeilijkste zaken bespreekbaar en inzichtelijk te maken voor een breed publiek. Een indringend voorbeeld hiervan waren ‘Eva’s Stories’, waarin een beladen onderwerp als de Holocaust vertaald werd naar de Instagram-posts van een Joods meisje dat werkelijk geleefd had. Dit naar aanleiding van een Amerikaans onderzoek in 2018, waaruit bleek dat 66% van de millennials eigenlijk geen idee had over Auschwitz. ‘Eva’s Stories’ werd een reusachtig succes, met honderden miljoenen views.

Accepteer cookies

Anekdotes zijn inkijkjes uit de praktijk. Ze komen uit het Echte Leven. Anekdotes kleuren abstracte begrippen in als ‘de zorg’, ‘de politie’, ‘de fusie’ tot zelfs ‘de kerk’. Een Engelse dominee portretteerde zichzelf en haar werk – als vicar én mum – in een video waarmee ze The Church of England gevoel en gezicht gaf.

Accepteer cookies

Anekdotisch storytelling werkt ook voor merken

Anekdotisch vertellen wordt eigenlijk weinig toegepast voor wat uitgebreidere brand stories. Dat is jammer, omdat een lossere, conversationele toon juist zo goed kan helpen om een corporate verhaal authentiek en persoonlijk te maken. Je voorkomt ermee dat een corporate video te hoogdravend wordt of zichzelf verliest in al te gezwollen taal.

Een aardig voorbeeld van hoe het kan werken is deze video voor Yeti. Het verhaal wordt hier verteld in een film van 19 minuten – dat is lang, maar je raakt op momenten toch gemakkelijk gewonnen voor wat het doet met het Yeti merkverhaal.

Lees alleen maar reacties als:

  • Please continue making these beautiful YETI Presents short films. I can’t describe enough how much inspiration and motivation I get from these stories. Thank you for your work, and thank you for your timeless products.’
  • Damn if these things don’t make me tear up every time. Great testament right there.
  • These videos deserve SO MANY more views! The people in these stories are awesome people, living life in a genuine manner. Major high fives to the filming crew creating these short stories too!’
Accepteer cookies

Anekdotes werken op elk niveau, in elke markt en op elk vakgebied. High-end of low end, inhoudelijk zullen ze van elkaar verschillen, maar het zijn en blijven altijd voorvallen die precies vanwege het conversationele karakter mensen aanspreken. Op Raad van Bestuur-niveau zijn even eye-opening anekdotes te halen als op het werkvloer-niveau van touringcar chauffeurs.

Kortom, anekdotes uit de wereld van de verpleging, scheepsbouw, architectuur, makelaardij, standbouw, beveiliging, CEO’s, boswachters, baggeraars, vakkenvullers of vul maar in: die goudmijn is in elke sector en in elke organisatie vindbaar. Die onuitputtelijke bron van verhalen die allemaal dezelfde meerwaarde met elkaar gemeen hebben: je verzint ze niet. En daarom geloof je ze.