SEO

Google Search Console Insights gebruiken voor je SEO-strategie

0

Er zijn veel tools om je SEO-strategie te verbeteren. Misschien gebruik je een combinatie van tools (en betaal je) om de gegevens van je website te analyseren. Maak kennis met Google Search Console Insights: een van de nieuwste en meest gevraagde tools voor SEO-verbetering. Wil je meer weten over je publiek en wat ze van je website willen zien? In dit artikel vertel ik je hoe je met deze tool jouw website kunt laten groeien.

Wat is Search Console Insights & waar is het voor gemaakt?

Search Console Insights is een gratis platform waarmee je je SEO-resultaten kunt optimaliseren. Dit doe je met behulp van gegevens die zijn verzameld via Search Console en Google Analytics. Het geeft jou als gebruiker een overzicht van de statistieken van je website en analyseert de inhoud-prestaties vanuit een technisch oogpunt. Het stelt je in staat om problemen met je pagina’s op te sporen en helpt je om de pagina’s af te stemmen op de behoeften van je gebruikers. Het is een handig hulpmiddel dat marketeers en SEO-specialisten nodig hebben en waarderen.

Screenshot van Google Search Console Insights.

Google Search Console Insights (GSCI) is gemaakt om bedrijfs- en website-eigenaren te helpen met zoekmachineoptimalisatie. Het is een gids om te verbeteren en statistieken in te zien, zoals bijvoorbeeld:

  • Zoekwoordposities
  • Gemiddelde duur van paginaweergave
  • Kwaliteit van de content
  • Gebruik van de website

Als je nog niet bekend bent met dit onderwerp en meer details wil om de basisprincipes beter te begrijpen, bekijk dan deze gids voor Google Search Console.

Hoe ga ik aan de slag met Search Console?

Om te beginnen meldt je je aan bij Google’s Search Console, voegt je site toe en verifieert deze! Het is vrij eenvoudig, maar er zijn een paar stappen voor nodig. Laat ik die voor je opsplitsen.

  1. Log in op Google Search Console met je Google Analytics-account zodat ze synchroniseren. Zoals ik eerder vermelde, haalt GSCI de prestatiegegevens van de website op van beide pagina’s.
  2. Klik op ‘Een eigenschap toevoegen‘.
  3. Kies een domein of URL (bij voorkeur een domein).
  4. Bevestig bij (bijvoorbeeld) je hostingprovider dat je de eigenaar bent van die property, of het nu een domein of URL is. De eenvoudigste manier om je property te verifiëren (de URL-optie) is echter door je Google Analytics-account te gebruiken.

Hoe krijg je toegang tot Search Console Insights?

  1. Klik op het tabblad ‘Overzicht’ en selecteer ‘Search Console Insights’ bovenaan deze pagina. Klik in de Google-app op je profielfoto en selecteer ‘Search Console Insights’ in het menu van het account.
  2. Toegang via ‘Google Zoeken in zoekresultaten’.

Zodra je toegang tot de tool hebt, dien je af en toe te controleren of alles soepel verloopt. Expert raden aan eenmaal per maand of wanneer je nieuwe content hebt toegevoegd. Als GSCI ongebruikelijke activiteit op je website vaststelt, ontvang je een e-mailwaarschuwing.

Hoe zet ik GSCI-gegevens om in SEO-oplossingen?

Nu we weten wat Google Search Console Insights is, gaan we verder met het gebruik van de verzamelde gegevens om de organische positie van onze website in zoekmachines te optimaliseren. In plaats van je eigen conclusies te trekken door te kijken naar de duidelijke grafieken en de analyses, zal GSCI automatisch de belangrijke vragen beantwoorden die je hebt gesteld over je website. Op de overzichtspagina van Search Console Insights vind je antwoorden op de 5 volgende vragen:

1. Wat zijn je best presterende stukken content?

In dit rapport met inzichten worden de beste pagina’s weergegeven op basis van prestaties (rapport ‘Je populairste content’). Op basis van deze gegevens kun je het werk op de pagina’s prioriteren. Welk type content trekt de meeste aandacht? Je kunt er ook achter komen wat trending is. GSC gebruikt drie badges om je te helpen relevante informatie voor je content te identificeren.

  • Top 5 resultaten: deze laat zien dat de gemiddelde organische zoekpositie van de deze pagina in de top 5 staat.
  • Trending x%: dit vergelijkt de afgelopen 28 dagen met hoe de pagina eerder presteerde.
  • Hoog gemiddelde duur: hogere gemiddelde duur in vergelijking met de andere gepubliceerde pagina’s van de website.

2. Hoe presteert je nieuwe content?

Google Search Console Insights is ook handig voor het analyseren van je nieuwe pagina’s. Controleer welke van de recent gepubliceerde content snel vertoningen krijgt in de zoekresultaten van Google. Gebruik hiervoor het rapport ‘Je nieuwe content’. Het laat zien welke nieuwe pagina’s de afgelopen 28 dagen voor het eerst zijn bekeken, gesorteerd van meest naar minst recent.

We weten nu welke pagina’s Google leuk vindt, waarmee we hypothesen kunnen bouwen en strategieën kunnen ontwikkelen om vergelijkbare content te blijven leveren.

3. Hoe ontdekken mensen je content op internet?

Door te weten waar mensen je content ontdekken, kun je je marketing game drastisch veranderen om je op die verkeerskanalen te concentreren. Om te begrijpen hoe mensen op je pagina terechtkomen, toont GSCI je de drie populairste verkeersbronnen. Ze kunnen categorieën bevatten als organisch zoeken, betaald zoeken, direct, sociaal en verwijzingen.

Screenshot van Google Search Console Insights.

Maar om de meest gedetailleerde informatie te krijgen, moet je nog steeds op Google Search Console kijken, waar je in het rapport ‘Prestaties’ de grafiek kunt openen om de statistieken voor vertoningen, klikfrequentie en de dimensies te tonen voor vragen en zelfs landen. Je kunt de filters doorlopen die er zijn om de prestaties van specifieke pagina’s in een specifiek gebied te controleren.

Je kunt bijvoorbeeld bepalen waar je verkeer vandaan komt door een zoektypefilter in te voeren. Als je wil weten welke pagina’s verkeer genereren uit de zoekresultaten voor afbeeldingen, selecteert je ‘Afbeelding’ wanneer je door de filters bladert. Via het diagram kun je de zoekopdrachten, pagina’s en landen zien die het meeste verkeer genereren voor deze specifieke zoekopdracht.

4. Waar zoeken mensen naar op Google voordat ze je pagina bezoeken?

Hier heb je toegang tot het gedeelte dat de top 50 zoekopdrachten weergeeft die mensen naar je site sturen vanuit Google. Deze zoekopdrachten worden gerangschikt op basis van het aantal keren dat erop is geklikt in een Google SERP.

Screenshot van Google Zoeken.

Je hebt een rangpositie onder elke zoekopdracht en standaard toont deze lijst de ‘Meest gezochte zoekopdrachten’. Je kunt in deze lijst ook overschakelen naar de ‘Meest trending zoekopdrachten’ om te zien welke zoekopdrachten het meest zijn gegroeid in termen van klikken in de huidige versus de afgelopen 28 dagen.

5. Welk artikel verwijst gebruikers naar je website en content?

De GSCI heeft een sectie met de naam ‘Verwijzende links van andere websites’. Deze sectie laat je zien hoeveel vermeldingen naar een bepaalde webpagina een specifieke verwijzende pagina heeft gegenereerd. Hiermee kun je zien welke van de linkende websites het meest relevant zijn voor je gebruikers. Je kunt dus beslissen of je nog steeds artikelen op deze site wil plaatsen of de pagina wil pakken waarvan het verkeer afkomstig is. Bovendien kun je, als je weet welke links goed werken, je verdere strategie voor linkbuilding bepalen.

Waar moet ik nog meer aan denken bij GSCI?

Neem even de tijd om te zien hoe de gegevens naar boven komen en hoe je pagina is verbeterd sinds je deze tool gebruikt. Houd rekening met het volgende:

  • Bevestig dat Google je content koppelt aan je hoofd zoekterm. Ik raad onder andere de Google Zoekwoordplanner-tool aan om je te helpen de beste zoekwoorden voor je niche te kiezen en je content met deze zoekwoorden te optimaliseren.
  • Geef prioriteit aan de belangrijke webpagina’s. Op deze manier weet Google welke sites moeten worden gecrawld, zodat je getargete pagina veel sneller kan ranken en betere resultaten kan opleveren.
  • Los eventuele problemen op die zich voordoen tijdens het browsen op je pagina. Je kunt problemen met pagina ervaring oplossen door de directe begeleiding van Google Search Console te gebruiken.

Ter informatie: de gegevens voor Google Search Console Insights zien er anders uit dan voor Google Analytics. GSCI combineert gegevens zoals paginaweergaven en gemiddelde tijd op de pagina van Google Analytics met zoekstatistieken zoals klikken en gemiddelde positie. Kortom, de ene vertegenwoordigt de activiteit die plaatsvindt op de zoekbalk van Google en de andere wat er op je pagina gebeurt.

Aan de slag

Content is er in alle soorten en maten. De inhoud die je maakt kan variëren van dagelijkse blogvideo’s en quizzen tot informatieve artikelen. Die content kan er voor jou geweldig uitzien, maar uiteindelijk maak je het voor je bezoeker. Het is aan de bezoeker om te beslissen of die inhoud en die strategie werken.

Je kunt de gegevens die GSCI je voorschotelt gebruiken om te zien waar je de verwachtingen overtreft, of waar je mogelijk tekortschiet. Met deze tool in handen verbetert je je contentstrategie, vergroot je de zichtbaarheid in de zoekmachine van Google en vergroot je je publiek.