Online marketing

Online opvallen als zorgaanbieder? 5 tips voor direct resultaat

0

Eerst online oriënteren over klachten? Of ervaringen lezen over behandelmethoden? De zorgconsument van deze tijd is online flink actief. En dat biedt organisaties in de zorg de mogelijkheid om te groeien. Wil jij meer cliënten in je praktijk ontvangen? En deins je niet terug voor online marketing? Pas deze 5 tips toe voor direct resultaat.

Even voorstellen: dit is de online zorgconsument

Kritisch en voorbereid. Ik denk dat dit twee steekwoorden zijn die passen bij de hedendaagse zorgconsument. Wist je dat drie van de vier cliënten (pdf) vooraf zoekt naar aandoeningen, behandelingen of zorgprotocollen?

De digitale zorgconsument gebruikt actief social media, e-mail, chat en Google. Ook het oriëntatie- en beslissingsproces speelt zich daarom online af. En dat geldt allang niet meer alleen voor de jongere generatie. Ook senioren maken gebruik van tablets, smartphones en social media.

Staat er een bezoekje aan de huisarts op de planning? Dan kun je ervan uitgaan dat Google al een mogelijke diagnose heeft gesteld. Door de grote hoeveelheid informatie over medische onderwerpen, komt de zorgconsument beter voorbereid naar het spreekuur.

Uit onderzoek (pdf) blijkt dat 1 op de 20 zoekopdrachten op Google betrekking heeft op onze gezondheid. Daarnaast downloaden we jaarlijks drie miljard (!) keer een gezondheidsapp. Dat laat wel zien dat de digitale zorgconsument de touwtjes steviger in handen heeft. Hoe speelt jouw zorgorganisatie hierop in?

Zo zet je zorgmarketing in voor direct resultaat

Jouw potentiële cliënten willen snel, makkelijk en goed geholpen worden. Dat gaat tegenwoordig verder dan de eigen vertrouwde huisarts of behandelaar. Met effectieve zorgmarketing bereik je ze ook online. Maar hoe pak je dat aan met weinig mensen en middelen?

Voor zorgmarketing heb je echt geen hoog budget nodig. En het hoeft je zeker niet 40 uur per week te kosten. Met een slimme aanpak boek je sneller resultaat dan je denkt, zowel in de zoekmachines als in je praktijk. Ik help je in ieder geval graag op weg met deze snelle tips.

1. Plaats informatieve content

Help de zorgconsument in zijn online zoektocht naar de beste behandeling. Creëer pagina’s of blogs waar je uitgebreid ingaat op specifieke klachten of symptomen. Koppel dit vervolgens aan jouw behandelingen. Zo ligt de volgende stap voor de hand: contact opnemen met jouw zorgorganisatie. Avean heeft dit op een goede manier in hun website verwerkt. Er is een helder structuur in de website met informatieve pagina’s. Bekijk het voorbeeld hieronder eens:

Voorbeeld van informatieve content in de zorg.

2. Deel praktijkervaringen

Door jouw praktijkervaringen te delen, laat je expertise zien. Dat zorgt voor meer vertrouwen en een persoonlijke, digitale klik.

Waarschijnlijk zijn de meeste cliënten betrokken bij jouw praktijk en waarderen ze de zorg die je levert. Wees daarom niet bang om te vragen naar hun mening. Vaak zijn ze meer dan bereid om bij te dragen aan jouw groei. Sociale bewijskracht – Cialdini schreef er al over.

Onderzoekt jouw organisatie de tevredenheid van patiënten of cliënten? Dat is een goed uitgangspunt. Gebruik desnoods een gefingeerde naam. Zo heeft Magentazorg recent een compliment van een cliënt gedeeld. Een klein bericht, met grote waarde.

Voorbeeld van social proof van een zorginstelling.

3. Geef een kijkje in de keuken

Wat speelt er bij jou op de praktijk? Ben je druk bezig met zorgcertificering, nieuwe behandelmethoden of aanpassingen in je praktijkruimte? Deel deze dagelijkse processen op Facebook en Instagram. Juist de kleine, persoonlijke content zorgt voor de hoogste betrokkenheid.

En als je toch punt 1 oppakt, deel je expertise dan ook gelijk op LinkedIn. Zo creëer je bereik en krijgt de cliënt een beeld van de sfeer in jouw praktijk.

Heb je even geen inspiratie? Kijk dan eens bij jouw concurrent op social media. Zijn er recent berichten met veel likes en reacties? Haal hier dan inspiratie uit, en schrijf een post in eigen tone of voice voor jouw organisatie. Ook de grote zorginstellingen van Nederland zijn goede inspiratiebronnen. Ik heb een paar goede voorbeelden voor je opgezocht.

Voorbeelden van LinkedIn-posts van zorgorganisaties.

4. Op zoek naar nieuw personeel?

Personeelswerving is een grote uitdaging binnen de zorg. Door hoge werkdruk en gebrek aan waardering is er jaarlijks een grote uitstroom van zorgpersoneel. Om de kwaliteit van je zorg te waarborgen is deskundig personeel belangrijk. Hoe vind je de juiste mensen? Met alleen een vacature in de krant of op Facebook kom je er niet meer.

Heb je al gedacht aan social recruiting? Met een wervingscampagne bereik je op korte termijn jouw toekomstige collega’s. Amsta heeft een uitgebreide Facebook-campagne ingezet met succesvolle advertenties.

Om de juiste kandidaat te boeien en binden is het creëren van emotionele betrokkenheid belangrijk. Met juiste content (ja ja, daar is ‘ie weer) trek je de potentiële sollicitant over de streep. Het voorbeeld van Amsta benoemt kort en bondig om welke functie het gaat en waarom je zou moeten solliciteren. Dit in combinatie met de sturende call-to-action is de advertentie aansprekend én doelgericht. Alles voor een succesvolle campagne.

Social recruitment in de zorg.

5. Communiceer op menselijk niveau

Het gevaar van digitalisering is dat het menselijke contact vervaagt. En juist het persoonlijke contact is cruciaal in online marketing. Wees open en zorg voor een goede, eigen tone of voice in je communicatie. De essentie van goede zorg zit namelijk in de relatie tussen zorgvrager en zorgverlener.

Een organisatie die zijn eigen tone of voice goed vertaalt is Leger des Heils. Door met een urban twist te communiceren zetten ze hun eigen toon. Het spreekt misschien niet iedereen aan, maar dat hoeft ook niet. Zo lang de doelgroep zich ermee identificeert is het doel bereikt.

Aan de slag met jouw zorgmarketing

Opvallen met jouw praktijk in zorgland? Dan gaan bovenstaande tips je zeker helpen. Door elke keer marketing toe te passen ervaar je de kracht van online marketing. En laat je jouw praktijk verder (online) groeien. Laat je me weten wat het je oplevert?