Online advertising

Adverteren of sponsored posts op Facebook, waar kies je voor?

0

Maakt je organisatie al gebruik van de verschillende advertentiemogelijkheden die worden aangeboden door Facebook? Je kunt Facebook-berichten bijvoorbeeld sponsoren of adverteren, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze opties? Hoewel het gemakkelijker is om een post te sponsoren, biedt het veel minder mogelijkheden dan bij Facebook adverteren. In dit artikel vind je alles over de verschillen tussen Facebook adverteren en sponsoren.

Wat is Facebook adverteren?

Veel bedrijven maken gebruik van Facebook adverteren met als voornaamste redenen: het sponsoren van de organisatie en het bereiken van de doelgroep. Het is dan ook een belangrijk en veel ingezet onderdeel van social media marketing.

Als een organisatie wil adverteren via Facebook, moet het aangemeld zijn bij de Facebook Ads Manager. Het advertentiebeheer is een belangrijk hulpmiddel voor het maken van advertenties, het bepalen wie de advertenties te zien krijgen en het bijhouden van advertentieprestaties.

Facebook adverteren bestaat uit 7 stappen. Deze licht ik hieronder toe om duidelijk te maken in hoeverre je een Facebook-advertentie kunt specificeren.

Stap 1. Kies je marketingdoelstelling

Denk bij het kiezen van je marketingdoelstelling goed na over wat voor jouw organisatie wil bereiken met de advertentie. Voorbeelden van doelstellingen zijn onder andere: meer betrokkenheid van de doelgroep, het verhogen van merkbekendheid en het behalen van meer conversies.

Campagnedoelstellingen in Facebook Ads Manager.

Mogelijke campagnedoelstellingen in Facebook Ads Manager

Stap 2. Selecteer de doelgroep

Kies welke mensen je wil bereiken met de advertentie. In de afbeelding staan een aantal mogelijk opties voor het kiezen van een doelgroep. Je kunt bijvoorbeeld de locatie, leeftijd en interesses opgeven van de gewenste doelgroep.

Doelgroep kiezen in Facebook Ads Manager.

Opties bij het kiezen van een doelgroep in Facebook Ads Manager

Stap 3. Bepaal waar de advertentie wordt weergegeven

Je kunt zelf kiezen waar je de advertentie wil tonen. Je kunt dit op automatisch of handmatig zetten. Bij automatische plaatsingen bepaalt Facebook op basis van budget en doelstelling waar de advertenties het effectiefst zijn. Bij handmatige plaatsingen kun je dit zelf bepalen.

Opties voor plaatsingen in Facebook Ads Manager.

Plaatsing-opties in Facebook Ads Manager

Stap 4. Stel je budget in

Je kunt je budget en planning instellen op ‘budget per dag’ (zoals te zien in onderstaande afbeelding) of ‘looptijdbudget’. Bovendien kun je in deze stap de looptijd van de advertentie aanpassen.

Budget en de looptijd van Facebook-advertentie instellen.

Het instellen van je budget en de looptijd van de advertentie op Facebook Ads Manager.

Stap 5. Kies een advertentie-indeling

Je kunt bij het kiezen van de advertentie-indeling bepalen hoe Facebook de advertentie weergeeft. Dit kan bijvoorbeeld met een afbeelding, video of carrousel.

Advertentie-indeling-opties in Facebook Ads Manager.

Opties voor advertentie-indeling in Facebook Ads Manager.

Stap 6. Plaatsing van de advertentie

Na het plaatsen van de advertentie wordt deze in een advertentieveiling gezet. Bij deze veiling bekijkt Facebook welke advertentie het beste op het gekozen moment kan worden getoond.

Stap 7. Beheer van de advertentie

Je kunt in deze stap de (tussentijdse) resultaten meten van de advertentie en zo nodig de campagne optimaliseren.

Wat zijn gesponsorde berichten?

Gesponsorde berichten, beter bekend als sponsored posts, zijn berichten die je over het algemeen op de tijdlijn van een Facebook-pagina voorbij ziet komen. Redenen voor het kiezen voor gesponsorde berichten zijn onder meer de zichtbaarheid van de pagina verhogen en het bereik van berichten vergroten.

Het is vrij eenvoudig om berichten te sponsoren. Je hoeft hiervoor namelijk geen Facebook Ads Manager-account aan te maken. Bijvoorbeeld voor het delen van belangrijke updates of speciale aanbiedingen kan het sponsoren van berichten een goede oplossing zijn. Bij het sponsoren van het bericht hoef je enkel drie dingen in te voeren, namelijk:

  • De doelgroep
  • Het budget
  • De looptijd van de gesponsorde berichten.

Bij gesponsorde berichten is het belangrijk om te onthouden dat de opties beperkt zijn. Zo kunnen voor gesponsorde berichten enkel websitebezoek, interactie en chatberichten als doeleinden worden gekozen en zijn er slechts beperkte mogelijkheden bij het kiezen van een doelgroep. Bovendien kun je berichten na publicatie niet meer aanpassen.

Voorbeeld van de gesponsorde advertentiemogelijkheden

Hieronder zie je de mogelijkheden voor het sponsoren van een bericht.

Facebook adverteren versus gesponsorde berichten

Het grootste verschil tussen Facebook adverteren en gesponsorde berichten zijn de advertentiemogelijkheden. Waar de toepassing van gesponsorde berichten over het algemeen eenvoudiger en minder tijdrovend is voor adverteerders, zijn Facebook-advertenties specifieker. Bovendien zijn de mogelijkheden voor Facebook adverteren veel groter dan bij gesponsorde berichten.

Als je geen ervaring hebt met adverteren via social media, is het toepassen van gesponsorde berichten een goede optie. Maar ik raad Facebook adverteren aan voor organisaties die de onbeperkte mogelijkheden voor het adverteren via Facebook willen ervaren.