SEO in 2022: 7 voorspellingen door een SEO-specialist

SEO in 2022: 7 voorspellingen door een SEO-specialist

Als SEO-specialist is het natuurlijk cruciaal om SEO-ontwikkelingen op de voet te volgen. Iedere maand zijn er wel aanpassingen op het vlak van linkspam, structured data & algoritmes. Maar het is ook interessant om naar de toekomst te kijken. Wat zal 2022 ons brengen? Dit zijn alvast mijn 7 voorspellingen voor 2022.

1. Expertise, autoriteit & betrouwbaarheid

Even een korte rewind van 2021 op SEO-vlak. Het was best een stevig jaar wat algoritme-updates betreft: de passage indexing update, product reviews update, de June core update(s), enkele linkspam-updates en de lange verwachte page experience updates.

Het valt vooral op hoe sterk de updates focussen op E-A-T (Expertise, Authority en Trust). Meer en meer zag je spammy websites naar de achtergrond verdwijnen. Ik twijfel er niet aan dat Google nog meer zal inzetten op het belonen van websites die the extra mile gaan voor hun gebruikers. Websites die een meerwaarde bieden en relevant zijn aan de zoekintentie, zullen een stapje voor hebben.

Bij het schrijven van nieuwe content zal het dus belangrijk zijn om uniek, relevant en kwaliteitsvol te zijn. Kopieer niet zomaar de content van je concurrent, maar doe goed onderzoek. Wat willen je potentiële klanten weten en waar liggen ze wakker van? Praat met je salescollega’s, zij weten vaak meer over de klanten dan je denkt.

2. De doorbraak van keyword clustering

In 2021 zijn best wat keywordclustering-tools op de markt gekomen. Dit zijn tools waarin je een lange lijst met zoekwoorden kunt importeren. Deze zoekwoorden worden vervolgensmet behulp van NLP & AI automatisch geclusterd tot verschillende groepjes die op elkaar lijken, synoniemen zijn, etc. Het bespaart SEO-specialisten die grote zoekwoordonderzoeken moeten uitvoeren enorm veel tijd, want je hoeft haast niet meer te manueel clusteren. Helaas is wel het nog niet perfect en is er altijd wel wat correctie nodig.

Keyword clustering tool voorbeeld.

Voorbeeld: keyword clustering via Keywordinsight.ai

De grootste groei qua belangstelling voor de tools verwacht ik in 2022. Momenteel zijn deze tools vaak nog niet super met Nederlandstalige keywordsets. Maar naar mate meer SEO-professionals gebruik maken van die tools, des te beter deze worden in het begrijpen van het Nederlands en dus beter clusteren.

Waarom is clustering belangrijk? Google is de afgelopen jaren meer en meer bewogen richting de ‘semantische zoekintentie’. Ze hebben ondertussen wel al geleerd welke woorden synoniemen zijn van elkaar, welke woorden dezelfde intentie hebben etc. Het heeft dus geen zin meer om te focussen op één enkel zoekwoord. Je kunt beter aandacht besteden aan zoekwoordgroepen / clusters. Woorden die relevant zijn aan elkaar en dezelfde intentie dienen. En hoe kun je de groepen / clusters makkelijk maken? Met keywordclustering-tools. 😉

3. Veel meer contenttypes in Google Discover?

Google Discover is nog steeds een onbemind platform, terwijl het voor sommige nieuwssites al de grootste organische acquisitiebron is. Ik heb klanten waarbij het aandeel Discover – Search zelfs 60% – 40% is.

Voorlopig zien we nog voornamelijk nieuwsartikelen en blogs in Google Discover. Maar in 2022 mag je zeker meer contenttypes in Google Discover verwachten, zoals vacatures, stories, producten en zelfs TikTok-video’s. Het interessante aan Google Discover is dat je producten proactief getoond zullen worden aan mensen die veel gelijksoortige producten bekijken. Je bereik in Google is dus niet meer beperkt tot enkel mensen die zelf zoeken naar je producten.

Google Discover op smartphone.

Google Discover (bron afbeelding: Google)

4. 200% meer focus op e-commerce

Google voelt de hete adem van Amazon en Bol.com in zijn nek. Steeds meer gebruikers starten hun zoektocht rechtstreeks op die platformen. En dat wil Google natuurlijk niet zomaar laten gebeuren, want dat betekent minder advertentie-inkomsten. Ze gaan dus nog veel meer inzetten op de kwaliteit van hun e-commerce-query’s, zodat mensen Google blijven gebruiken voor de start van hun zoektocht.

De zoekmachine zal bijvoorbeeld meer producten met afbeeldingen tonen. En dat niet meer in de traditionele Google Shopping-carrousel, maar wel in een lijst in meerdere lagen. Daarnaast zullen reviews en tips over het product nog meer uitgelicht worden.

Google search e-commerce.

Ook lokale SEO zal mee moeten met de focus op e-commerce. In de VS is het al mogelijk om de voorraad van je fysieke winkels mee te geven aan Google. Op die manier kunnen ze aan de gebruiker tonen welke producten op voorraad zijn bij winkels in de buurt. Dat biedt dus een serieuze meerwaarde voor omnichannel-spelers die zowel online als offline verkopen.

5. Snellere indexatie via API’s

Een tijdje geleden kondigden Bing en Yahoo aan gebruik te maken van het IndexNow-protocol. Daarmee zou je veel sneller URL’s (opnieuw) kunnen laten indexeren door zoekmachines via dat protocol te “pingen”. Maar de grote vraag is natuurlijk, zal Google ook op die kar springen? Google maakt nu al gebruik van een indexing API voor vacatures en livestreams, maar daarbuiten kun je het niet gebruiken.

Het zou natuurlijk mooi zijn als Google in 2022 meewerkt met IndexNow. Het duurt nu vaak nog dagen tot nieuwe pagina’s geïndexeerd worden, zeker voor kleinere websites. Google is sinds kort begonnen met testen of IndexNow ook voor hen een meerwaarde kan zijn.

IndexNow via Yandex en Bing.

IndexNow via Yandex en Bing (bron afbeelding: Search engine roundtable)

Tijdens een vragenronde met Gary Illyes (Webmaster Trends Analist bij Google) op Friends of Search 2021 vroeg ik om zijn mening over de IndexNow API. Hij vertelde dat Google absoluut geen problemen heeft met het ontdekken van nieuwe pagina’s, daarvoor werkt de crawltechnologie zeer goed. Daarvoor hebben ze het niet nodig. Waarvoor dan wel? Het nog efficiënter inzetten van resources voor indexatie en rendering. Doordat Googlebot beter zou weten welke pagina’s effectief zijn aangepast / toegevoegd kan Google die resources gerichter inzetten.

6. Meer linkspam-updates?

Zal het in 2022 ook in Nederland / België moeilijker worden om met pure paid linkbuilding te ranken? Ik denk van wel. In 2021 lanceerde Google de linkspam-update, die nog meer inzet op het reduceren van de waarde die toegekend werd aan spamlinks. De ROI (return of investment) van betaalde linkbuiling op startpagina’s, SEO-blogs en forums zal dus steeds lager worden.

Met die update verschuift ook veel aandacht richting digitale PR, een meer kwaliteitsvolle vorm van het opbouwen van autoriteit door middel van goede PR.

7. Video’s krijgen meer aandacht

Dankzij hun verbeterde machinelearning-technologie zal Google beter in staat zijn om de inhoud van video’s te begrijpen. Dit zal waarschijnlijk leiden tot meer video’s in de zoekresultaten. En dan niet per se een video die enkel over die specifieke zoekopdracht gaat, maar ook video’s die qua inhoud breder zijn, maar op een bepaald moment antwoorden geven op de zoekopdracht. Google noemt die momenten key moments. Key moments in video.

Je kunt Google helpen met het bepalen van de key moments door SeekToAction structured data toe te voegen. Zeker een aanrader om te doen, aangezien het ervoor kan zorgen dat je video’s vaker verschijnen Google’s zoekresultaten.

Blijf bij de basis!

Naast deze voorspellingen blijft het natuurlijk belangrijk om ook de basis qua SEO altijd goed te hebben. Een goed crawlbare website, relevante content & autoriteit, dat is al jaren hetzelfde. Laat je zeker in het begin niet verblinden door alle glimmende nieuwigheden.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.

Blog