Innovatie

Deze 5 soorten (corporate) startups kom je in 2022 tegen

0

Innovatie fungeert altijd als een weerspiegeling van economische, sociale en technologische gebeurtenissen om ons heen. En het speelt in op de veranderende behoeften van mensen. Normaal gesproken richten we ons op de gebruikers/individuele behoeften. Maar de pandemie heeft ook licht geworpen op wereldwijde uitdagingen die innovatie versnellen. In dit artikel 5 trends voor (corporate) startups.

2 soorten uitdagingen

Systeemuitdagingen – zoals de klimaatcrisis, gepolariseerde burgers en de dreiging van technologische algoritmes – zijn complex, maar een enorme stimulans van innovatie om ons heen. Denk onder andere aan de miljarden in de Green Deal in Europa en de wens vanuit datzelfde Europa om meer grip te krijgen op wereldwijde platforms als Facebook en Google.

De individuele uitdagingen komen voort uit de behoefte om meer gehoord te worden als individu, gezonder te leven, meer plezier te hebben, sneller te gaan.

Ik geloof dat startups in 2022 en daarna zich bewust zijn van deze twee soorten uitdagingen en deze tegelijkertijd zullen oppakken.

Startups en bedrijven die een hoger doel afstemmen op hun nieuwe diensten, zullen het potentieel hebben om te gedijen. We zien nu al tekenen van dit nieuwe ras van innovators: bewust, niemand achterlatend, empowered en empowerment door en met tech. Voor 2022 en daarna heb ik 5 soorten bedrijven gedefinieerd die het corporate start-uplandschap zullen bepalen:

1. De duurzame DNA-startup

Met de klimaatcrisis voor de deur, hebben veel bedrijven enige introspectie gedaan. Ze beloofden om hun CO2-uitstoot te verminderen, in overeenstemming met het akkoord van Parijs uit 2016. Economieën over de hele wereld zoeken naar kaders om te voldoen aan groei in lijn met de planeet, zoals de circulaire economie door de EMF, of het Donut-model van Kate Raeworth. Voor start-ups betekent het een gouden kans om de huidige lineaire waardeketen volledig te heroverwegen.

De duurzame DNA-startup heeft in de kern de passie en missie om de CO2-uitstoot te verminderen of te elimineren, of een negatieve voetafdruk te creëren. Deze spelers herdenken afval, supplychain-netwerken en systeembrede samenwerking van industrieën om hun hoofddoel te bereiken. En dat terwijl ze ook winst opleveren en nieuwe industriestandaarden definiëren.

Het voorbeeld: Pieter Pot

Een goed voorbeeld van dit type start-up komt uit de Nederlandse retailmarkt. Deze nieuwe supermarkt laat grote spelers zien hoe ze plasticvrije boodschappen rechtstreeks naar de klant kunnen brengen, door de supply chain van de grond af opnieuw te bekijken. Pieter Pot levert alle artikelen in glazen potten, vertrouwt de consument en haalt de potten terug terug (en geeft er korting op) wanneer klanten artikelen opnieuw kopen, voor reiniging en hergebruik. Deze service is alleen mogelijk door de sterke partnerschappen die het heeft gevormd met bezorging, klanten en leveranciers.

Het neutraliseert zijn impact door het drastisch verminderen van plastic en kartonafval en het sluiten van de kringloop met zijn eigen verpakking. Sinds Pieter Pot in 2019 is gestart vanuit de universitaire laboratoria van Delft, heeft het al activiteiten in Nederland, België en meer dan 3 miljoen euro aan investeringen om zijn activiteiten op te schalen.

Deze trend beperkt zich zeker niet alleen tot de detailhandel. In 2022 zullen we in elke sector nieuwe, duurzamere bedrijfsmodellen zien opduiken: financiën, verzekeringen, auto’s, farmacie, noem maar op.

Pieter Pot website.

Jouw actie

Het is het einde van 2021 en het begin van een transformationeel decennium. Duurzaam zijn gaat van hinderlijk naar noodzaak. Het maakt niet uit in welke branche jouw corporate startup zich bevindt: een duurzaam DNA wordt geëist door jouw klanten en je kunt maar beter een plan hebben. Creëer waarde en ontwerp met circulaire servicemodellen: hergebruik, reparatie, verhuur, herfabricage en zet afval om in waarde.

2. De underdog-startup

Je zou kunnen denken dat met miljoenen producten en diensten op de markt, alle types consumenten worden bediend, overspoeld met leveranciers om uit te kiezen. Maar we lijden met z’n allen aan een soort ontwerpbijziendheid. Diensten worden in de meeste gevallen ontworpen door en voor een fractie van onze demografie: de gemiddelde blanke man-van-de-buren-uit-de-middenklasse. In 2020 was het percentage zwarte vrouwen in dienst van de 10 grote Silicon Valley technologiebedrijven vrijwel nihil. Volgens het Women in Tech Report 2021 door TrustRadius is de zogenaamde bro-cultuur wijdverbreid in technologiebedrijven, waarbij 72% van de vrouwen in de technologierapportage heeft gewerkt bij een bedrijf waar de bro-cultuur alomtegenwoordig is. En nooit is dit duidelijker geweest.

Dit is nu beter zichtbaar door meer datatransparantie, culturele happenings zoals de #BLM en de digitale versterking van micro-gemeenschappen. Slimme bedrijven merkten het op en startups begonnen na te denken over inclusiviteit, toegankelijkheid en toegevoegde waarde terwijl ze ontwerpen voor de underdog: de mensen die juist niet zo vaak op de radar van bedrijven liggen. We zien daar tekenen van onder andere door Netflix met Grace & Frankie tot Sex Education en Madam C.J. Walker, een serieuze inzet voor diversiteit en inclusie.

Wat is het?

De underdog-startup ziet en koestert de waarde van microgemeenschappen – ooit vergeten en nu op grote schaal zichtbaar. Het bestrijdt stigma en ondervertegenwoordiging door producten en diensten met toegevoegde waarde te leveren aan groepen zoals senioren, fulltime ondernemende moeders en mensen op de laagste trede van de economische ladder. Een gezamenlijk ontwerpproces van “ontworpen door en voor” is een must.

Hoewel ze inspelen op de behoeften van kleinere groepen, hebben ze een groot voordeel bij de marktacceptatie van hun oplossingen: go-to-markets kunnen zeer goed worden gericht, en zodra de oplossing door de oorspronkelijke markt is aangenomen, heeft deze de grote kans om op te schalen naar aangrenzende markten. Enkele van de grootste bedrijven zijn op deze manier begonnen, waaronder Tesla, Uber en Oxo.

Het voorbeeld: Thinx

De periode-industrie werd lang gekenmerkt door schaamte en met een gebrek aan opties. Maar nu bloeit deze industrie, van menstruatiecups, herbruikbare maandverbanden tot menstruatieondergoed, zoals Thinx. Het is een weerspiegeling van het einde van een tijdperk van schaamte voor het vrouwelijk lichaam en een manier voor vrouwen om hun relatie met hun lichaam te definiëren, op hun eigen voorwaarden. Het product is eenvoudig, maar met een diepe impact op de samenleving. En ook met een grote ROI (return on investment), met een omzet van 100 miljoen, die tegelijkertijd CVS-apotheken en Urban Outfitters bereikt – en zijn eigen markt uitbreidt met lijnen voor tieners (BTWN) en senioren (Speakx).

Thinkx website.

Jouw actie

De bedrijven die erin slagen waarde te creëren voor achtergestelde klanten, zullen dit doen door middel van 3 principes:

  1. Voeg trends en diepgaande kennis van je doelklant samen.
  2. Nodig ze uit om jouw oplossing mee te ontwerpen.
  3. En steun de gemeenschap door terug te geven.

Zoom bij het opstarten van je bedrijf in op specifieke gemeenschappen van mensen die iets gemeen hebben dat verder gaat dan demografie. Met een groot probleem dat moet worden opgelost. Accepteer het gaan voor een kleinere groep van de aanvankelijke adresseerbare markt. Het zal de acceptatie van je startup stimuleren op manieren die je niet kunt voorzien.

3. De hyperconvenient-startup

Tijdens de lockdown doken plotseling nieuwe behoeften op. Bijvoorbeeld: hoe kun je een thermometer bestellen om je plotselinge koorts te meten en die dezelfde dag nog krijgen als je in quarantaine zit? Hoe kun je aan de favoriete snacks van je hond komen als de speciaalzaak gesloten is? Medio 2020 had Uber Eats al apotheken- en dierenwinkels in haar bezorgportfolio geïntroduceerd. En uit deze niches ontstond een nieuw type startup: alles leveren wat je nodig hebt in de stad, met een levertijd van minder dan een half uur. Nu is bezorging binnen hetzelfde uur genormaliseerd en het voelt alsof je jouw eigen butlerservice in huis kunt hebben, alleen maar om het leven gemakkelijker te maken.

Nu is het eind 2021 en is de online bezorgservice voor boodschappen een industrie op zich geworden. Miljardairsinvesteringen werden verzameld voor grootschalige operaties in veel wereldwijde markten. Getir, Gorillas, Flink, Weezy, Zapp, Doordash en GoPuff zijn slechts enkele van de nieuwe spelers in de VS en Europa alleen. Dit is geen toeval, maar een weerspiegeling van een lockdown en de hybride manier van werken, waardoor de balans tussen werk en privé vervaagt. En de belofte dat je de deur niet meer uit hoeft om dat ene item dat je bent vergeten binnen 10 minuten bij je thuis bezorgd te krijgen. Het toppunt van gemak! Een niveau van gemak dat nu opgesloten zit in ons gedrag en onze verwachtingen waarvan er geen weg meer terug is.

Het voorbeeld: Getir

Getir is in Turkije in 2015 begonnen als ultrasnelle boodschappenbezorging. Het combineert een vloot van scooters en EV-bikes met donkere winkels (binnen-stadsmagazijnen voor lokale distributie), regelmatige promoties aan klanten en een belofte van levering van 5 tot 20 minuten voor de deur. Net als vele anderen stelt Getir nieuwe normen voor klantervaring en laat het grote schoenen achter voor bedrijven om te vullen.

Bezorging van alles is een serieuze bedreiging voor het huidige businessmodel van supermarkten. Qua marktaandeel zullen de micro-deliverybedrijven waarschijnlijk maar een bepaald segment aanspreken. Problematisch is dat het een groeiend en goed consumerend segment is, met een focus op margerijke A-merken. Verwacht dus dat veel merken hiermee gaan experimenteren!

Getir website.

Jouw actie

Het voldoen aan deze hoge verwachtingen zal een van de moeilijkste uitdagingen van 2022 zijn voor bedrijven en nieuwe startups die in deze jungle worden gelanceerd. Maar beschouw het als een leermoment en pas het toe op andere niches met veel product- en servicemarges. Onder het mom van “gemak is het nieuwe premium – mensen willen hun tijd terug”.

4. De Self-Service-as-a-Service Startup (SsaaS)

In navolging van de hyperconvenience-trend, is er een andere manier waarop bedrijven waarde bieden, namelijk door consumenten self-service te geven. Diensten die ooit beperkt waren tot specialisten, worden door technologie ontsloten en via self-service aangeboden. Vooral diensten binnen het zorgdomein maken een inhaalslag op de self-servicetrend.

Disruptie stelt minder bekwame mensen in staat om meer geavanceerde taken uit te voeren – Clayton Christensen

Waarom naar een testcentrum gaan, als je zelf op COVID kunt testen? Waarom een ​​schilder inhuren als je zelf kunt leren schilderen? En huur iemand in om je website te coderen, als een no-codeplatform dat voor je doet. De SsaaS-bedrijven zijn eigenaar van hun servicetraject en leveren Direct to Consumer, zonder tussenkomst van bijvoorbeeld retailers.

Voorbeeld: NØIE Huidverzorging

Persoonlijk advies voor je huid en uniek samengestelde producten waren ooit een luxe waar de meest bevoorrechten toegang toe hadden. Niet voor lang. Het geheim van de in Kopenhagen gevestigde startup NØIE is een gebruiksvriendelijke online diagnosetool, een die persoonlijke huidproblemen combineert met te bereiken doelen. Dit resulteert in een voorgestelde formule en aangepaste huidverzorgingsroutine met (bijna) unieke producten voor jou. Met de verzamelde gegevens over de huidprofielen van klanten kan het bedrijf zijn productlijn, aanbiedingen en marketingstrategie ontwikkelen om gelijke tred te houden met zijn klantenbestand.

NOIE website.

Jouw actie

Wat zijn de vragen die je gebruikers hebben over je product en service? Breng bij het ontwerpen van het servicemodel van je startup je volledige servicearchitectuur in kaart. Begrijp waar je direct waarde kunt leveren.

Nog een tip: selfhealth en welzijn zouden in elke branche moeten worden ingebed.

5. De ethische tech-startup

De belofte dat technologie het leven standaard alleen maar beter maakt, is onjuist gebleken. En het is zelfs al een systemisch probleem geworden. We zijn meer in de war door de overvloed aan systemen en accounts waarmee we dagelijks te maken hebben. Wachtwoordmanagers en nep-cyberaanvallen zijn slechts het tipje van de ijsberg van de complexiteit van ons digitale leven. Bovendien schrikt de duistere kant van intelligente technologieën de gemiddelde burger af met krantenkoppen over vervalste verkiezingen door middel van AI-gegenereerd nepnieuws over de hele wereld. Hoe weten we dat technologie voor ons welzijn zal worden gebruikt?

Om te zeggen dat opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie en blockchain controversieel kunnen zijn, is een understatement. Toch is opkomende technologie in de mode. De startups die een ethisch gebruik van AI (artificial intelligence) combineren met een verkoopbare propositie, zullen het voordeel hebben en de komende jaren geweldig worden. Het overwinnen van raciale vooroordelen, het opsporen van nepnieuws of financiële criminaliteit naar een nieuw niveau wordt nu gedaan met deze technologiegedreven innovaties die goed worden gebruikt.

Voorbeeld: Greyparrot AI

Greyparrot AI combineert kunstmatige intelligentie en computervision-software om een ​​van ’s werelds grootste problemen te bestrijden: afval.

Je hebt vast weleens gehoord van nieuwe hightech-supermarkten die herkennen wat je koopt, zodat je niets hoeft te scannen. Stel je voor dat deze technologie wordt toegepast bij het sorteren en identificeren van afvalstromen? De oplossing van Greyparrot identificeert 100% van de afvalstromen en geeft de relevante gegevens terug aan het bedrijfsleven, zodat handmatige arbeid wordt verminderd en betere recycling plaatsvindt. Wat ooit een kostenpost was, wordt een nieuwe inkomstenstroom via materialen, terwijl geld wordt bespaard op het personeel.

Accepteer cookies

Jouw actie

Begrijp opkomende technologieën en experimenteer ermee. Gereedschap is zo goed als de hand die het gebruikt, dus om echte waarde te creëren, moet je eerst begrijpen wat het betekent. Dit kan door samenwerking met onderzoeksinstituten en universiteiten. Werk samen om het beste van de drievoudige bottom line te benutten: profit, people en planet.

Succesvolle startups combineren individuele behoeften met systemische problemen

Alle startups hier trekken op hun eigen manier met succes de aandacht van hun doelgroep, maar de meest succesvolle zijn de startups die erin slagen om individuele behoeften te combineren en systemische problemen aan te pakken. In 2022 moeten startups klanten ontmoeten waar ze zijn, hen helpen verder te gaan en een licht schijnen op onvoorziene problemen.

Om dit niveau van succes te bereiken, maak je gebruik van dit eenvoudige maar krachtige raamwerk:

#1 Zet je purpose centraal

Een mooie interface haalt het niet meer. Authentieke merken die zich committeren en ‘talk the talk, walk the walk’, hebben de overhand. Kies of definieer om te beginnen een missie die aansluit bij het DNA van je bedrijf.

#2 Zoek jouw “underdog” en maak ruimte voor diversiteit in je proces

Er is grote waarde te vangen via kleine niches. Laat niemand achter. Er zijn grote bedrijven in de kleinste niches. Klein beginnen is het geheim van succes in de startup-wereld.

#3 Gebruik technologie als een brug

Zodra je een manier hebt gedefinieerd om te beginnen en problemen aan te pakken, gebruik je gegevens doelbewust om nieuwe marktwaarde te ontsluiten, en golven te maken waar je langskomt.

Meer dan ooit betekent een totaal andere marktdynamiek een overvloed aan kansen. Dus, (corporate) innovator, met welk type startup ga jij aan de slag?