Contentmarketing in 2022: de focus op podcasts & contentcreatie met AI

Contentmarketing in 2022: de focus op podcasts & contentcreatie met AI

Jouw marketingstrategie vraagt om een update als je je publiek ook in het nieuwe jaar wil blijven bereiken. Daarom kijk ik met je vooruit, naar hoe je met contentmarketing jouw doelgroep aan je weet te binden. Bijvoorbeeld met long-form content, podcasts en contentcreatie met AI.

Een verwend publiek

Uit onderzoek van Salesforce blijkt dat websites de afgelopen periode grote doorbraken hebben gehad in de cloud, op mobiele apparaten, social en met AI-technologie. Ervaringen zijn directer, gepersonaliseerder en waardevoller dan ooit. Dit heeft consumenten verwend gemaakt (vooral omdat ze kunnen kiezen uit een groot online aanbod), ze verwachten deze ervaring in 2022 ook van andere websites. Of, in de woorden van Salesforce:

88 procent van de consumenten verwacht dat bedrijven door COVID-19 hun digitale initiatieven hebben versneld

Marketeers geven daar gehoor aan, want zoals je in het artikel ‘Marketingtechnologie in 2022: 5 innovatieve trends’ leest, gaat een steeds groter deel van de marketingbudgetten naar marketingtechnologie. Volgens Gartner is dat nu 26,6 procent en naar verwachting neemt dit aantal alleen maar toe. Jij kunt dus niet achterblijven als jij jouw publiek in het nieuwe jaar tevreden wil houden.

Word een autoriteit met long-form content

Een manier om op de behoefte van jouw publiek in te spelen is door long-form content te delen. Long-form content biedt meer waarde en uitgebreide informatie dan kortere berichten. Daardoor krijgt de lezer het gevoel echt vooruit te kunnen met bijvoorbeeld een marketingstrategie (om dichtbij huis te blijven) of met SEO.

Voor de duidelijkheid: long-form content is een tekst van meer dan duizend woorden. Het kan een blog zijn, maar ook een whitepaper, testimonial of een e-book. Hubspot en Neil Patel, zijn voorbeelden van websites die veel long-form content delen.

Kunnen websitebezoekers long-form content wel aan?

Volgens Julian Shapiro van Demand Curve moeten we niet meer kijken naar aandachtspanne, maar naar de ‘consideration span’. Content moet meteen de aandacht van de lezergrijpen, anders haakt deze af. Je moet dus vrijwel meteen ‘to the point’ komen en de lezer verleiden om vooral verder te lezen.

Met het delen van diepgaande en informatieve artikelen, versterk je jouw expertstatus. Daardoor zullen websitebezoekers sneller terugkeren als ze meer willen weten over de onderwerpen waarover jij schrijft. Het is daarom belangrijk dat je altijd schrijft vanuit dezelfde thema’s die bij jouw business passen, zodat websitebezoekers weten wat ze van je kunnen verwachten.

Long-form content op Google

Een andere reden waarom long-form content de laatste tijd veel aandacht krijgt, is omdat het kan helpen bij jouw zichtbaarheid op Google. Het aantal woorden dat je schrijft is misschien geen rankingfactor, maar de tijd die iemand doorbrengt op jouw webpagina heeft volgens Backlinko wel invloed op de zichtbaarheid. Zoekmachines kijken naar ’time spent on page’.

Tot slot kan long-form content voor meer backlinks en social shares zorgen. Dit maaktje meer zichtbaar en het heeft een positief effect op jouw autoriteitstatus. Kortom, long-form content mag niet ontbreken in jouw contentmarketingstrategie. Zorg er wel voor dat jouw content vanaf het begin tot het einde boeiend is en dat je de aandacht weet vast te houden.

Wil jij aan de slag met long-form content? Lees dan eerst ‘Een whitepaper of e-book schrijven? Voorkom deze 4 fouten’, om te voorkomen dat je in de valkuilen stapt die bij het maken van lange teksten komen kijken.

Persoonlijke ervaringen met dynamische content

Gepersonaliseerde content is een marketingtrend die de naam ‘dynamische content’ draagt. Dit is online content die zich aanpast aan de ontvanger. De boodschap is gepersonaliseerd op basis van eerder getoonde interesses.

Dynamische content kennen we al in de vorm van e-mail. Denk bijvoorbeeld aan de berichten van bekende webshops, met jouw naam in de aanhef en jouw interesses of voorkeuren in de tekst. Maar er is meer content die je dynamisch kunt maken, zoals artikelen, productpagina’s, advertenties, formulieren en landingspagina’s.

Dit is mogelijk door personalisatietools zoals Proof, Hubspot, Cxense, Dynamic Yield en Google Optimize. Dankzij deze tools past jouw content zich aan op het gedrag van jouw websitebezoeker, zodat je op die manier een meer persoonlijke online ervaring kunt bieden.

Voorbeelden van dynamische content

Een bekend voorbeeld van een website met dynamische content is Amazon. Deze doet suggesties op basis van winkelgedrag. In het onderstaande voorbeeld zie je de suggesties die Amazon doet naar aanleiding van eerdere aankopen.

Suggesties Amazon

Tekst op een webpagina kan ook dynamisch zijn. Je ziet steeds vaker dat de taal op een webpagina zich aanpast aan die van de websitebezoeker. Woon je bijvoorbeeld in Madrid en bezoek je de website van SEMrush, Hubspot of Neil Patel, dan krijg je de Spaanstalige versie van de website te zien.

Dit zie je vaak op websites van hotels, die doorgaans door bezoekers vanuit de hele wereld worden bezocht. Zeker voor websites die producten of diensten verkopen aan een internationaal publiek is dit heel interessant, want websitebezoekers die de originele taal van website onvoldoende beheersen, kunnen jouw bedrijf dankzij dynamische content toch beter leren kennen.

Voorbeeld dynamische content

Voordelen dynamische content

Dynamische content heeft als doel het publiek verder op weg te helpen in de customer journey en hen te verleiden sneller een aankoop te doen. Het voordeel is dat je minder met hagel schiet en veel beter jouw doelgroep bereikt. Je laat ze namelijk content zien die bij hen past, door bijvoorbeeld de productpagina te personaliseren. Of je past de taal aan of zorgt voor gepersonaliseerde advertenties. De ervaring is persoonlijker met dynamische content en bezoekers kunnen makkelijker navigeren op jouw website, waardoor ze langer blijven.

Een ander pluspunt is dat dynamische content een lagere bounce rate kan hebben en sneller kan laden. Dit is SEO-technisch weer fijn, want zoekmachines (en jouw websitebezoekers) houden van snelle websites en ranken deze doorgaans hoger.

Wat heb je nodig?

Tegenover een website met dynamische content staat een website met statische content. Statische content is niet gepersonaliseerd en deze gegevens worden opgeslagen in HTML. Dynamische content wordt opgeslagen in een database en wordt verzameld door wat de gebruiker met de website deelt. Denk aan persoonlijke gegevens zoals je naam, adres, e-mailadres, maar ook de koopgeschiedenis.

Om deze informatie te verzamelen heb je een Data Management Platform (DMP) nodig. Zo’n tool verzamelt, bewaart, beschermt en verwerkt gegevens, zodat jij deze kunt gebruiken voor het creëren van een persoonlijke ervaring. Kies eerst voor een DMP voor je met dynamische content begint. Er zijn ontzettend veel platforms waar je uit kunt kiezen, bekende zijn: SAS Software, Oracle, OnAudience, Adobe Audience Manager en SAP.

Snellere contentcreatie met AI

Zoals ik eerder schreef investeren marketeers massaal in marketingtechnologie, nog meer dan in andere onderdelen die voor marketeers belangrijk zijn. Zoals media, marketingpersoneel en de inzet van bureaus. Daar valt ook artificial intelligence (AI) onder.

Dankzij AI kun je veel beter inspelen op de behoefte van jouw publiek en nog sneller een blog schrijven. Dit artikel bijvoorbeeld, lees jij in een paar minuten, maar het schrijven van deze tekst heeft behoorlijk wat tijd gekost. Dat hoeft niet meer, nu er contentgenerators zoals Artical Forge, GrowthBar, Jarvis, Writesonic, Kafkai, en AI Writer op de markt zijn. Dankzij dit soort tools komt een tekst geautomatiseerd tot stand.

AI kan ook het voorwerk voor de schrijver doen. Het kan namelijk gegevens uit analytische programma’s zoals Google Analytics halen, om vervolgens suggesties en aanbevelingen te doen op basis van de gevonden data. Op die manier weet je veel beter welke onderwerpen jouw publiek interessant vindt. Deze informatie kun je ook gebruiken voor het creëren van nieuwe content. Dit is ook SEO-technisch handig, want door gegevens te analyseren weet je ook welke onderwerpen beter ranken op Google.

Contentcreatie gaat zoals gezegd een stuk sneller dankzij AI. Hierdoor kun je meer teksten schrijven of je hebt tijd voor andere werkzaamheden. Steeds meer marketeers maken gebruik van bots in marketing. Uit onderzoek van Hubspot blijkt dat 47 procent hiervoor kiest. Deze bots worden nu voornamelijk gebruikt als chatbots, maar de contentgenerators blijven niet lang achter.

Diepere connecties maken met podcasts

Podcasts nemen enorm toe in populariteit, omdat ze makkelijk en toegankelijk zijn. Het is immers veel eenvoudiger om naar een boodschap te luisteren. Multitasken gaat ook veel makkelijker met podcasts.

Podcastscijfers

Volgens Podcasts Insights zijn er wereldwijd meer dan 2 miljoen podcasts en meer dan 48 miljoen afleveringen. Uit onderzoek van Markteffect blijkt dat ongeveer 6,3 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder wel eens naar een podcast luistert en voornamelijk via Spotify (47%) en YouTube (42%).

Zo’n drie op de tien Nederlanders luistert tenminste een podcast per maand en vooral podcasts over gespecialiseerde onderwerpen doen het goed. Het aanbod groeit hard. Dit komt waarschijnlijk omdat steeds meer bedrijven kiezen voor de podcast als contentvorm. Zo heeft Ahold Delhaize afgelopen maand zijn eigen podcast gelanceerd.

Podcasts zorgen voor verbinding

Podcasts zorgen voor meer betrokkenheid dan een geschreven tekst, omdat het intiemer voelt. Het kan zelfs een band scheppen. Sommige luisteraars kunnen het gevoel krijgen dat ze luisteren naar een goede kennis. Het publiek is meer geneigd een aflevering van een podcast af te luisteren, in tegenstelling tot een programma op de radio.

Geloof het of niet, maar podcasts zorgen ook voor meer zichtbaarheid. Als je gebruikmaakt van de juiste zoekwoorden, kun je jouw podcast terugvinden op Google. Daarnaast kun je op social media in een bericht verwijzen naar jouw podcast en dit bericht kunnen anderen weer delen met hun publiek. Hiermee vergroot je jouw bereik en trek je meer websitebezoekers en luisteraars aan.

Als je een connectie met jouw publiek wil maken en ze wil voorzien van relevante informatie, dan kan de podcast een uitkomst zijn. Vraag je je af hoe je moet beginnen? Lees dan vooral het artikel: ‘Zo maak je in 5 stappen een podcast voor jouw organisatie’, waarbij je in vijf stappen een podcast leert maken.

Contentmarketing: waar ligt jouw focus?

Jouw publiek is de kern van jouw contentmarketing. Uiteindelijk wil je met jouw inspanningen dat publiek aan je binden en dat doe je door vragen te beantwoorden, vertrouwen te winnen en een relatie op te bouwen. Geef jouw publiek wat het wil. Als jij dat niet doet, dan doet jouw concurrent het wel. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, de huidige technologie helpt je goed op weg.

Succes!

Blog