Online marketing

Je whitepaper verspreiden: 10 tips + handige checklist

0

Whitepapermarketing is een onmisbaar onderdeel geworden van de marketingstrategie binnen B2B-organisaties. Goede whitepapermarketing leidt tot meer en betere leads en helpt je thought leadership te claimen binnen jouw domein. Allemaal duidelijk, maar wanneer is whitepapermarketing succesvol? Je kunt nog zulke waardevolle content creëren, maar als je je doelgroep niet weet te bereiken dan heb je er helemaal niets aan.

In mijn vorige artikel gaf ik enkele tips om de ROI op content voor leadgeneratie te verhogen. Hierin beschrijf ik kort dat het succes van je leadgeneratiecampagne valt of staat bij goede distributie. Omdat je voor het promoten van je content zelfs zo’n 80% van je tijd moet besteden, tegenover 20% voor de contentcreatie, deel ik in dit artikel tien distributietips en een checklist.

De verschillende distributiekanalen

Voordat we aan de slag gaan met de tips, nog even kort de verschillende distributiekanalen. Iedere marketeer kent ze wel: owned, earned en paid.

  • Tot de owned-kanalen behoren alle kanalen die van jou zijn. Denk hierbij aan je website, blogs, social media, nieuwsbrieven of digitale publicaties.
  • De earned-kanalen zijn alle ‘derden’ die je content gratis distribueren, zoals gastblogs, gedeelde content op social media, of gepubliceerde persberichten.
  • Paid bestaat voornamelijk uit PPC (pay-per-click), socialmedia-advertenties, betaalde influencers en contentpromotie.

Distributietips voor succesvolle whitepapermarketing

Kijkend naar de buyer journey zijn e-books en whitepapers uitstekend geschikt om waardevolle content te delen die jouw potentiële klanten helpt een probleem op te lossen. Dit is ook hét moment om jezelf op de kaart te zetten als de beste oplossing voor het probleem.

Tijd dus om te zorgen dat je opvalt met jouw volgende whitepaper. Vanuit de onderstaande checklist, met 22 distributietips, licht ik er tien uit. Verdeeld over verschillende distributiekanalen!

22 distributietips voor het verspreiden van je whitepaper.

Website

1. Creëer landingspagina’s

Een specifiek voor jouw campagne ingerichte landingspagina is het begin van succesvolle contentdistributie. Op deze pagina beschrijf je hoe jouw content de lezer helpt zijn doelen te bereiken.

Belangrijke notitie: dit is niet het moment om jouw product te pitchen! Het doel is om de lezer te inspireren en alvast warm te maken voor jouw e-book of whitepaper. Dit doe je zodat de lezer zijn of haar gegevens achterlaat om toegang te krijgen tot de content. Maak de drempel om gegevens te delen zo laag mogelijk door bijvoorbeeld alleen een e-mailadres te vragen, zoals het bedrijf Filestage doet bij hun e-book over storytelling.

2. Gebruik pop-ups

Voeg pop-ups toe op relevante webpagina’s, zoals bij blogs of case stories die over hetzelfde onderwerp gaan. In deze pop-ups kun je de bezoeker triggeren om je whitepaper te downloaden.

Met tools zoals Sumo kun je pop-ups overal op je website plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan pop-ups die triggeren als iemand met zijn muis richting het kruisje in het tabblad manouvreert: zogenaamde ‘exit intent pop-ups’. Of laat je pop-up in het beeld springen als iemand richting het einde van jouw blog scrolt.

Screenshot van een pop-up van Sumo.

Voorbeeld: een popup van Sumo op een van hun eigen blogs.

E-mail

3. Haal het meeste uit je e-maillijsten

Haal het meeste uit je e-maillijsten en wacht niet met het promoten van je whitepaper tot deze is gepubliceerd. Stuur een e-mail voordat je distributie begint en geef bijvoorbeeld jouw trouwe lezers early access tot je whitepaper. Dit geeft je gelijk waardevolle inzichten in hoe je whitepaper wordt ontvangen door je doelgroep.

4. Vergeet je handtekening niet

De e-mailhandtekening is een ondergewaardeerd onderdeel van menig distributieplan. Meestal bestaat een e-mailhandtekening uit je naam, functie, contactgegevens en een logo die linkt naar je homepagina. Waarom zou je deze ruimte niet ook gebruiken om te linken naar jouw laatste whitepaper? Tools zoals WiseStamp maken het heel eenvoudig om e-mailhandtekeningen te maken die je eenvoudig kunt delen met je team.

Social

5. Plan een serie social posts

Creëer een aantal social posts waarin je elke keer ingaat op een ander onderdeel van je whitepaper. Idealiter link je daarbij naar de specifieke pagina die je beschrijft. Dit is niet mogelijk met pdf’s, maar mocht je digitale whitepapers creëren kan dit wel.

Gebruik hierbij relevante en populaire hashtags, zoals #whitepaper en #contentmarketing. LinkedIn is in veel gevallen het meest relevante kanaal voor social posts over B2B-whitepapers. Daarnaast kun je uiteraard ook je whitepaper delen op elk ander platform waar je doelgroep zit, denk aan Facebook, Twitter, Instagram of deel je whitepaper in relevante discussies op Quora.

6. Adverteer met je whitepaper op relevante kanalen

Doe keyword research en target je advertenties heel gericht (en met de juiste copy) op je doelgroep op platformen als Facebook, LinkedIn en Quora. Link hierbij naar de landingspagina.

Voorbeeld van een social post over een whitepaper.

Voorbeeld: een social post van het B2B-techbedrijf Betty Blocks, waarin ze hun nieuwe whitepaper aankondigen.

Partnerships

7. Maak gebruik van relevante contacten

Weet je nog al die evenementen waar je bent geweest en interessante andere marketeers hebt ontmoet? Tijd om deze waardevolle contacten in te zetten. Benader je contacten via LinkedIn, e-mail of netwerkgroepen en stel een contentsamenwerking voor.

Wat houdt zo’n samenwerking in? Denk bijvoorbeeld aan het linken naar elkaars content of het publiceren van relevante gastblog op elkaars website. Hierbij kun je ingaan op resultaten uit jouw whitepaper die ook relevant zijn voor hun doelgroep.

8. Investeer in mediapartnerships

Het bouwen aan succesvolle samenwerking met mediapartners helpt je om waardevolle leads binnen te krijgen. Dit zorgt niet alleen voor gegarandeerd gekwalificeerde leads, maar helpt je ook je merk op de kaart te zetten.

Sub-tips voor een succesvolle samenwerking met mediapartners:

  • Stem de inhoud van je samenwerking en de daarbij horende distributiestrategie van tevoren af.
  • Deel jouw Ideal Customer Profile (ICP) zodat je zeker weet dat je gekwalificeerde leads binnenkrijgt.
  • Deel je whitepaper, een titel, een korte beschrijving en alle bijbehorende designs (bijvoorbeeld voor social media en de nieuwsbrieven).
  • Schrijf een gastartikel op het platform waarin je in de footer linkt naar jouw whitepaper of relevante landingspagina.
  • Plan ook eens een live webinar in samenwerking met je mediapartner. Zo kun je live interactie krijgen met je doelgroep.

Pers

9. Bied exclusieve interviews aan

Benader bekende mediakanalen binnen jouw doelgroep. Denk hierbij aan websites, blogs, radioshows, YouTubers of podcasts. Deel voordat je jouw whitepaper publiceert al waardevolle inzichten en data die uit je research voortkomen en bied hen exclusief toegang tot je whitepaper. Vergeet niet om te vragen of ze naar jouw whitepaper willen linken en je website willen vermelden.

10. Verstuur persberichten

Een persbericht is een makkelijke manier om interesse in je whitepaper te genereren. Belangrijk is wel dat je dit middel alleen inzet als je relevante informatie te delen hebt, zoals onderzoeksresultaten waarbij je waardevolle data deelt.

Stel dat je onderzocht hebt wat B2B-marketeers in 2020 van plan zijn op het gebied van contentmarketing. Dan kun je afhankelijk van de resultaten denken aan een kop als: ‘70% van de marketeers ziet meetbare content als topprioriteit voor 2020’.

Een interessante kop is het begin, maar er zijn nog tal van andere tips om jouw doelgroep te bereiken met jouw persbericht. Het succes van je persbericht kun je tracken met tools als Coosto, maar voor een gratis optie kun je ook Google Nieuws-meldingen aanzetten.

De perfecte formule

Whitepapers die bovenop de stapel belanden zijn zonde van al het werk dat je erin hebt gestopt en laat staan de berg aan verloren leads. Distributie is daarom misschien wel het meest cruciale onderdeel van whitepapermarketing.

Het verschilt per doelgroep welke distributiestrategie het best werkt en je komt er maar op één manier achter wat jouw perfecte formule is: door te experimenteren! Dus pak de checklist erbij en ga aan de slag.

Heb jij meer waardevolle distributietips? Deel deze dan in de reacties hieronder.