Communicatie

6 tips om met je persbericht wél de massa te bereiken

0

Om meer onder de aandacht te komen met je bedrijf, kun je een persbericht versturen. Want als nieuwssites als NOS.nl en NU.nl aandacht aan jouw nieuwsitem besteden, heb je direct een groot bereik. Het nadeel hiervan is dat je een plaatsing op deze websites moeilijk verkrijgt. Daarom geef ik je in dit artikel 6 tips over hoe je de massa wél kunt bereiken, zonder afhankelijk te zijn van grote websites.

1. Zorg dat je goed nieuws hebt

Als je aandacht in de pers wil, moet je wel iets te melden hebben. Kom daarom niet met een commercieel persbericht waarin je je ‘niet zo innovatieve’ product aankondigt. Is je product niet spannend of innovatief? Kies dan liever voor een andere aanpak.

Duik bijvoorbeeld in verkoopcijfers en probeer hier patronen in te ontdekken. Een titel als ‘Steeds meer Nederlanders kiezen voor een robotstofzuiger’ doet het waarschijnlijk beter dan ‘Maak kennis met onze nieuwe robotstofzuiger’.

2. Maak het persbericht persoonlijk (en dynamisch)

Zodra je een interessant genoeg persbericht hebt, kun je er nog een persoonlijk tintje aan geven. Zo wordt het bericht relevanter voor bepaalde nieuwssites. Ik neem het persbericht ‘Steeds meer Nederlanders kiezen voor een robotstofzuiger’ als voorbeeld.

Dit persbericht kun je voor alle regionale nieuwssites relevanter maken. Zo kun je een persbericht met de titel ‘Steeds meer mensen in Gelderland kiezen voor een robotstofzuiger’ naar de Gelderlander sturen. Om het artikel nog meer kracht mee te geven, onderbouw je het subtiel met data. Het ziet er dan als volgt uit:

Steeds meer mensen in Gelderland kiezen voor een robotstofzuiger: 56% gaat voor de robot-variant versus 44% voor de normale

3. Beschik over een grote perslijst

Nu je persbericht persoonlijk en goed genoeg is, kun je hem aanbieden bij zoveel mogelijk relevante websites. Hiervoor moet je wel de e-mailadressen van journalisten hebben. In principe stel je na één dag intensief zoeken je eigen adressenlijst samen.

Je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van diensten zoals De Perslijst, Smart.pr, Persmanager en Meltwater. Dit soort bedrijven bieden perslijsten aan met contacten die voor jou interessant zijn. Het voordeel van de perslijsten die zij aanbieden, is dat je vaak direct de persoonlijke e-mailadressen van journalisten krijgt. Dit scheelt niet alleen tijd, je hebt ook direct een contactpersoon. Daardoor is de kans dat ze je serieus nemen groter. En daarmee neemt de kans op plaatsing natuurlijk toe.

4. Benader relevante blogs en overige websites

Je kunt het breder zoeken om de massa te bereiken. Naast nieuwssites bestaan er ontzettend veel blogs en websites die over jouw onderwerp gaan. Ik kan bijvoorbeeld een reeks gadget-websites en -blogs benaderen voor het voorbeeld-persbericht over de robotstofzuiger. Dergelijke blogs publiceren namelijk vaak artikelen over smarthome-producten.

persbericht op blog

Om alle kansen volledig te benutten, kun je voor jezelf een kleine brainstormsessie houden. Je zoekt hierbij naar websites die je kunt benaderen voor jouw onderwerp. Twijfel je of het relevant genoeg is? Neem hem gewoon mee. Mocht er geen animo voor zijn, kun je het betreffende platform in de toekomst altijd nog achterwege laten.

5. Lever kwalitatief goed beeld- en geluidsmateriaal aan

Wat ik leerde van het versturen van allerlei persberichten, is dat ondersteuning van goed beeld- en geluidsmateriaal goed werkt. Zo kun je bij het persbericht over de robotstofzuiger een landkaart meesturen. Daarop vermeld je de verkoopcijfers van de robotstofzuiger versus normale stofzuigers per provincie.

6. Gebruik een goede tool

Als je denkt aan massa, denk je waarschijnlijk direct dat dat je veel tijd gaat kosten. Dit valt reuze mee als je gebruikmaakt van een goede tool. Ik gebruik zelf Pitchbox. Je kunt natuurlijk ook een alternatief zoals BuzzStream of Outreach gebruiken.

Het fijne van Pitchbox is dat je één persbericht kunt maken, waarbij het programma de velden dynamisch invult. Je hoeft alleen nog maar een CSV-bestand te importeren en de tool gaat voor jou aan de slag. Hij verstuurt zelfs een reminder als die geen reactie ontvangt.

De massa bereiken

Als je de massa wil bereiken, focus je eerst op een zo kwalitatief en persoonlijk mogelijk persbericht. Deze maak je nog krachtiger met goed beeld- en geluidsmateriaal. Staat dit klaar? Dan ga je op zoek naar zoveel mogelijk goede websites waar je je bericht kunt wegzetten.

Eventueel gebruik je een standaard perslijst. Deze vul je aan met relevante blogs. Dit geheel importeer je in een tool als Pitchbox en daarna is het een kwestie van wachten en het te woord staan van de pers. Ik wens je veel succes met je komende persbericht. Ik zie het graag verschijnen in het nieuws!

Wat doe jij om je persberichten te laten publiceren? Ik lees je tips en ervaringen graag terug in een reactie hieronder!