Customer experience

Pop-ups en slide-ins op je website: irritant of effectief?

0

Je kent het wel: zit je net in volle concentratie een interessant artikel te lezen op een website, vliegt er ineens een pop-up je scherm binnen. Met de vraag of je je even wil inschrijven op de ‘oh zo fantastische’ nieuwsbrief. Irritant? Of loont het om pop-ups en slide-ins in te zetten voor je (bedrijfs)website?

Uit verschillende onderzoeken – zoals van Nielsen – blijkt dat veel mensen pop-ups, een slide-in box of andere variant die in beeld verschijnt op een website die ze bezoeken vervelend vinden. Uit andere bronnen, zoals van Active campaign en Sumo blijkt echter dat een pop-up box of variant daarvan wel degelijk effectief is en conversieverhogend werkt.

‘Geen kermis op de website’

Als je als online marketeer of UX-designer binnen je organisatie oppert aan de slag te gaan met een tool voor een pop-up box, slide-in box of drop-down banner dan kun je doorgaans nogal eens op weerstand stuiten. Veelgehoorde argumenten van de ‘tegenstanders’ zijn dan bijvoorbeeld ‘het hoeft geen kermis op de website te worden’ en ‘die dingen wekken alleen maar irritatie op’.

Dat is voor veel online marketeers en UX-designers reden genoeg om er dan maar geen gebruik van te maken. Zonde! Ze kunnen immers effectief zijn. Aanleiding genoeg om het gewoon eens te proberen, want… meten is weten. Ze weer uitzetten kan altijd nog.

Pop-ups: neem de proef op de som

Binnen mijn eigen organisatie maakte ik een soortgelijke situatie mee. Voor onze B2B-website waren collega’s in eerste instantie huiverig voor het inzetten van dit soort tooling. Uiteindelijk werd toch besloten om de proef eens op de som te nemen. Met een gratis (trial) tool draaiden we veertien dagen een test met een bepaalde content offer in de vorm van een whitepaper-download.

Op een select aantal pagina’s werd het deze aangeboden met een slide-in box die na een aantal seconden linksonder in de pagina verscheen. De resultaten van die test waren veelbelovend: de slide-in box werd tientallen keren per week ingevuld in die veertien dagen en de conversieratio op de betreffende pagina’s schoot omhoog. Reden genoeg dus om dit soort tooling te omarmen en veelvuldiger in te gaan zetten binnen de website.

Kies een passende softwaretool

De vraag is dan vervolgens met wat voor soort tooling je aan de slag gaat om pop-ups, slide-in boxen, drop-down banners en exit-intents in je site te kunnen integreren. Er is in ieder geval genoeg keuze op dit gebied. Tools zoals bijvoorbeeld:

 • Opt-in monster
 • SumoMe
 • Thrive Leads
 • Ninja Popups
 • Hubspot

Ze bieden, doorgaans in abonnementsvorm, vele mogelijkheden. Welke tool je het beste kunt kiezen is afhankelijk van je doelen en natuurlijk je budget. Binnen onze organisatie zijn we op gegeven moment gaan werken met marketing automation-software waarin de mogelijkheid om pop-up boxen en slide-ins te kunnen vertonen op je website ingebakken was. Win-win dus!

Flinke stijging in conversieratio

Inmiddels hebben we 1,5 jaar ervaring met het inzetten van pop-up tooling op onze website. Het implementeren, testen en optimaliseren van pop-up tooling heeft ons geen windeieren gelegd. De tools werken wel degelijk conversieverhogend. Een analyse op de data van de afgelopen 12 maanden laat zien dat gemiddeldgenomen ongeveer 20% van de maandelijkse conversies wordt gegenereerd met een slide-in box die linksonder in beeld verschijnt.

Dat percentage is overigens nog steeds stijgende: de laatste maanden ligt het percentage ingevulde slide-in boxen (ten opzichte van het totale aantal conversies) rond de 22%. Dat valt wel onder andere samen met andere acties:

 • We bieden door het jaar heen steeds meer en ook verschillende content offers (whitepapers, presentaties, e-books, interactieve vragenlijstjes) aan (diversiteit).
 • Ook creëren we steeds meer (verschillende) content waarmee weer nieuwe SEO-posities worden verworven (ander type verkeer.
 • We voeren natuurlijk ook verschillende conversieoptimalisaties op de website door.

Echter, het neemt niet weg dat uit de data van het afgelopen jaar is gebleken dat pop-ups en slide-in boxen voor onze B2B-website wel degelijk effectief zijn. Dankzij de komst van de slide-in boxen, in combinatie met een aantal andere optimalisaties zoals testen met call-to-action buttons en navigatie-verbeteringen, was al binnen enkele maanden een stijging in de overall conversieratio op de blogpagina’s te zien van maar liefst 36%!

werken op laptop

Pop-up tools = maatwerk

Uiteraard is het niet zo dat de bevindingen uit deze case direct door te trekken zijn naar alle (B2B-)websites. Of het op jouw website werkt is onder andere afhankelijk van:

 • Het doel van je website
 • Je doelgroep
 • De branche waarin je actief bent
 • De content die je aanbiedt

Tips bij pop-up tooling

Wil je zelf eens aan de slag met pop-up tooling? Om je op weg te helpen hieronder nog een aantal take-aways:

 • Neem geen genoegen met argumenten zoals in de eerste alinea van dit artikel beschreven. Er zijn immers altijd tegenstanders bij veranderingen. Probeer te bewerkstelligen dat je in ieder geval op één of enkele websitepagina’s tijdelijk een test mag draaien om, met behulp van data, het tegendeel te bewijzen.
 • Relevante en interessante content die aansluit bij de wensen en behoeften van je doelgroep vormen de basis van contentmarketing en dus ook van tools zoals pop-up boxen. Alleen als je content offer relevant is en past bij je doelgroep, zal de doelgroep geneigd zijn om het offer te downloaden.
 • Bied het content offer met een pop-up box aan op blogartikelen en andere pagina’s die aansluiten bij het content offer. Er moet een match zijn tussen de content-items, de bezoeker moet de juiste content op het juiste moment voorgeschoteld krijgen in zijn of haar klantreis.
 • Belemmer je websitebezoekers niet tijdens hun klantreis. De pop-up tool mag best in het oog springen, maar doe het vooral subtiel. Ofwel: wees voorzichtig met complete pagina-take-overs, want uit onderzoeken is gebleken dat deze juist als irritant worden ervaren terwijl een slide-in box linksonder in beeld prima kan. Vaak kun je bij pop-up software ook ingeven vanaf welk moment een dergelijke box te zien is (bijvoorbeeld na zoveel seconden of na zoveel procent van de pagina gescrold te hebben).
 • Bied je bezoekers niet continu hetzelfde content offer aan via een pop-up box, slide-in box of andere variant. Bij de meeste software kun je bijvoorbeeld instellen dat bezoekers het aanbod één keer te zien krijgen en daarna 14 dagen of 30 dagen niet meer.
 • Test met kleuren. Als je een pop-up box in wil zetten, zorg dan dat deze, net als een call-to-action-button binnen je website, in een contrasterende kleur wordt weergeven zodat deze goed opvalt.
 • Test ook met de tekst die je weergeeft in een pop-up. Schrijf een tekst die triggert en aanzet tot actie (zoals bijvoorbeeld het downloaden van een content offer). Varieer ook met deze tekst en test wat het beste past bij je doelgroep. Kijk bijvoorbeeld ook of je elementen in je tekst kunt verwerken die mensen overtuigen (zoals ‘2.000 mensen gingen je voor’).
 • Test met passende afbeeldingen in je pop-up box. Wat werkt? Afbeeldingen met het content offer in beeld, afbeeldingen met mensen of juist geen afbeeldingen
 • Als je met pop-up boxen gaat testen, zorg er dan voor dat je testperiode lang genoeg is. En zorg dat je voldoende data verzamelt om betrouwbare conclusies te kunnen trekken.

Pop-ups en slide-ins, ga jij ermee aan de slag?

Hopelijk hebben onze ervaringen je aan het denken gezet over het gebruik van pop-ups en slide-ins op je website. Met welke tool ga jij aan de slag?