Content

Presentaties genereren met AI: wat zijn de mogelijkheden en ervaringen?

0

Je kan tegenwoordig geen nieuwsbrief van Frankwatching meer openen, zonder generatieve AI tegen te komen. Creatief Nederland is inmiddels bezig om ‘prompt master’ te worden en met de dagelijkse stroom aan nieuwe tools, lijkt het wel alsof we over vijf jaar vrijwel alle dagelijkse werkzaamheden kunnen overlaten aan AI. Maar kun je AI al inzetten om een presentatie helemaal ‘from scratch’ te maken?

In dit artikel neem ik je mee in mijn zoektocht naar de mogelijk- én onmogelijkheden op het gebied van presentaties maken met AI.

Allereerst, kun je wel vertrouwen op deze tools? Ik zie steeds meer hilarische hallucinaties voorbijkomen, als AI-tools foute output genereren. Dat is volgens analyses van Google en OpenAI zelf nog bij ongeveer 20% van de opdrachten het geval. Nu kan dat voor grappig afbeeldingen zorgen, maar als je met AI een heel businessplan schrijft of een samenvatting wil genereren van een belangrijk rapport, dan wil je dit zo goed mogelijk voorkomen.

Recent heb ik een onderzoek gedaan onder 300 oud klanten, rondom hun presentaties. Daaruit bleek dat het grootste gedeelte van de professionals (85%) presentaties last minute en daardoor heel matig voorbereid. De grootste reden (94%) blijft wat Tim Kreider zo mooi omschreef in ‘The Busy Trap’: door de dagelijkse sleur aan communicatie/werk komen we niet meer toe aan zaken die écht prioriteit hebben, die daardoor onder verwachting worden uitgevoerd.

Ik vind het heel fijn dat Google mijn e-mails mee helpt tikken en soms op basis van twee woorden al de rest van de zin voorstelt. Het scheelt veel werk en geeft het gewenste resultaat. Er zijn inmiddels ook talloze generatieve tools op de markt voor het maken van presentaties. Van het schrijven van een verhaal, tot het samenstellen van een slidedeck.

Story first, slides last

Laten we beginnen met het verhaal zelf. De ingrediënten voor mijn prompt zijn:

 • Het onderwerp. In mijn vrije tijd beklim ik graag bergen (Aconcaqua, Mont Blanc, Mount Everest…) dus ik besluit dat dit een mooi test-onderwerp is, om over mijn ervaringen te spreken.
 • Het type tekst. Vanwege mijn achtergrond en werk, kies ik voor ‘TED talk’.
 • De structuur van de tekst. Een standaard opzet zoals de Three Act Structure: kop-staart en een middenrif.
 • Het type publiek. Ik geloof niet in één generiek verhaal, maar echt een verhaal wat is toegespitst op een publiek. Daarom geef ik hier een aantal details mee om het publiek te omschrijven.
 • De lengte. Normaal raad ik 100 woorden per minuut aan om te spreken. Een goede presentatie is 20 minuten, dus ik maak er 2000 woorden van.
 • De gewenste uitkomst. Wat wil ik dat het publiek met mijn verhaal gaat doen.

Je bent een motiverende spreker. Schrijf een TED-waardig verhaal over bergbeklimmen. De doelgroep is kinderen onder de 18 jaar. Zij moeten na het horen van dit verhaal zelf ook bergen willen beklimmen. Het verhaal moet ongeveer 2000 woorden zijn. Gebruik een krachtige introductie en afsluiting.

Er zijn al tientallen tools die je kan gebruiken. Na zowel een rondvraag bij concollega’s als een analyse van mijn eigen favoriete tools, heb ik gekozen voor het testen met Copy.ai, Writesonic, Bard en uiteraard ChatGPT.

1. Copy.ai

Deze tool gebruikte ik al naar volle tevredenheid voor het schrijven van blogs en website pagina’s. Ook voor het schrijven van een presentatie ben ik echt onder de indruk van de resultaten. Veel zaken die ik normaal klanten aanraad om mee te nemen in de tekst op zowel gebied van inhoud als structuur, zie ik terugkomen. Een van mijn favoriete passages:

Stel je eens voor, je staat aan de voet van een majestueuze berg. Het gevaarte strekt zich uit tot in de wolken en lijkt onbereikbaar. Maar diep van binnen voel je een trekkracht, een verlangen om de hoogte te trotseren, om het onbekende te verkennen. Dit is wat bergbeklimmen zo betoverend maakt. Het is een roep om avontuur, een uitnodiging om je grenzen te verleggen en een connectie te maken met de natuur.

2. Writesonic

Writesonic werd mij door meerdere mensen aangeraden als alternatief voor ChatGPT. Ook al schrijf je de prompt in het Nederlands, je krijgt een Engels resultaat. Maar wel een indrukwekkend resultaat. Vooral omdat het ook gelijk begint met een aandachttrekkende introductie. Een van mijn favoriete passages:

Have you ever looked up at a mountain and felt an urge to climb it? To feel the wind on your face, the sun on your skin, and the exhilaration of reaching the summit? Well, you’re not alone! Mountain climbing is one of the most thrilling and rewarding activities that a person can experience. Whether you’re a seasoned climber or just starting out, the mountains offer something for everyone.

3. Bard

Google’s antwoord op ChatGPT kon natuurlijk niet uitblijven. Nu ben ik zeer onder de indruk van de vele handige AI-tools binnen de Google producten die ik gebruik. Bard slaat wel echt de plank mis op dit gebied. Ik begrijp dat je bij het laden van de tool duidelijk moet aangeven dat je begrijpt dat het nog een experiment betreft. Het volgt het merendeel van de instructies niet op en mist heel duidelijk alle capaciteiten die de andere geteste tools wel hebben. Wat volgt is een saai, kort verhaal waar ik echt niks mee kan.

Bergbeklimmen is een geweldige sport omdat het een uitdaging is voor je fysieke en mentale vaardigheden. Je moet sterk, fit en uithoudingsvermogen hebben om een berg te beklimmen.

4. ChatGPT

Net als Copy.ai komen er verschillende emoties bij mij op bij het lezen van de output van ChatGPT op mijn prompt. Niet alleen verbazing dat er zo’n goed resultaat uit komt, maar al lezende raak ik zelf ook mega enthousiast om zelf een berg te gaan beklimmen. Mooie, beschrijvende zinnen en ook een goede aanspreekvorm. Ik zou deze tekst zo 1-op-1 durven voor te lezen.

Stel je voor dat je de top van een immense berg bereikt, waar de lucht dunner wordt en de wereld aan je voeten ligt. Het beklimmen van bergen gaat niet alleen over het overwinnen van fysieke uitdagingen, maar ook over het ontdekken van innerlijke kracht, doorzettingsvermogen en teamwork.

Van PDF naar Presentatie

Laatst kreeg ik een rapport van 80 pagina’s over een onderzoek rondom cryptovaluta, waar ik ook veel over schrijf op Frankwatching. Een klant vroeg of ik hier mijn inzichten en mening over kon komen presenteren. Een perfecte case, om ook eens te proberen sneller en makkelijker vorm te geven met AI.

Ik heb hier twee testen uitgevoerd bij de eerder genoemde tools;

 • De URL naar het rapport geplakt met als prompt:
  Maak een samenvatting van dit rapport: [URL]
  Ik moet deze samenvatting presenteren voor een groep executives en het moet daarom kort en krachtig zijn. Geef de belangrijkste lessen en aanbevelingen.
 • Het PDF bestand omgezet naar Word en deze tekst gekopieerd:
  Met dezelfde prompt.

Waar Google’s Bard eerdere zwaar teleurstelde, was het bij deze test de enige AI-tool die enerzijds überhaupt met een antwoord kwam (de andere tools gaven aan geen PDF-links of lange teksten te kunnen verwerken), anderzijds ook echt met een goede samenvatting, die in lijn ligt met hoe ik tegen het rapport aankijk.

Visueel vertalen

Er worden elke dag gemiddeld 35 miljoen PowerPoint-presentaties gegeven. Ook al zie ik veel mensen PowerPoint verkeerd gebruiken (als teleprompter, in plaats van visuele versterking), het is voor de meeste mensen die presenteren wel een essentieel onderdeel van de presentatie zelf.

Daarom vond ik het ook interessant om eens te kijken naar alle AI-tools die slidedecks kunnen maken. De meeste tools die ik heb onderzoek (30 stuks) vermelden heel veel AI op hun website, maar als je de tool zelf gaat gebruiken, is er vrijwel geen functie te ontdekken. Daarom heb ik mij enkel gefocust op de tools die echt slidedecks genereren: Decktopus, Presentations.ai, Wepik.com en Sendsteps.

1. Decktopus

Dit was de eerste echte bekende tool op het gebied van AI-slidedecks. Je kan hier van te voren allerlei belangrijke details ingeven, zoals het doel, de duur en insteek van de presentatie. Daarnaast ook het gewenste type design. Helaas kan je hier enkel het onderwerp van het slidedeck geven, dus niet bijvoorbeeld een volledig verhaal wat je wil vertellen. Daarnaast worden de slides enkel met teksten afgeleverd, geen beelden.

Een leuke bron ter inspiratie, maar ik zou verder niks met het opgeleverde deck doen.

2. Presentations.ai

Bij Presentations.Ai kan je, net als bij Decktopucs, van te voren aantal belangrijke kaders meegeven, zoals doelgroep en type presentatie. Helaas ook hier: enkel het onderwerp en niet een volle tekst. Ik ben wel verrast door het resultaat. Waar veel tools duidelijk bugs vertonen en slechte slides genereren, is het design hier afwisselend en consistent. Van inspirerende quotes tot handige lijstjes. Als deze tool zou werken op basis van langere tekstinvoer en eenzelfde resultaat zou geven, zou ik deze zo 1-op-a durven te presenteren.

Screenshots van de output van Presentations.ai.

3. Wepik.com

Wepik komt in het rijtje van Presentations.ai. Een net slidedeck met goede, bijpassende beelden, een goede opbouw en teksten.

Screenshot van de tool Wepik voor het maken van een presentatie met AI.

4. Sendsteps

De laatste tool die ik in deze blog bespreek, is gelijk ook mijn favoriet… én komt van Nederlandse bodem. Het Amsterdamse Sendsteps werkt niet alleen met een makkelijk te gebruiken ‘wizard’ om de kaders aan te geven van de presentatie. Het geeft ook de mogelijkheid om een tekst tot 3.000 woorden in te geven. Het resultaat is nog niet direct presentatie-klaar, maar het kan wel als heel goede basis dienen om verder aan te scherpen.

Helaas het gaat ook nog vaak fout:

Screenshot van de AI-output van de tool Sendsteps voor het maken van een presentatie.

Kun je AI een hele presentatie laten maken?

Concluderend ben ik verrast en teleurgesteld. Als je geen slides nodig hebt, dan kan je in principe al een heel mooi verhaal laten genereren door AI, wat je prima kan delen met het publiek. De kwaliteit van de slidedecks is echt nog onder de maat bij de meeste tools. Maar het geeft wel veel ideeën en inspiratie om het daadwerkelijke deck zelf samen te stellen. Iets wat ook steeds meer professionals algemeen doen met generatieve AI: niet een eindproduct laten maken, maar input geven om een bestaand idee of concept te versterken en complementeren.

Daarnaast, met een verhaal en/of deck ben je in mijn optiek nog maar 20% écht voorbereid. Onder andere het oefenen zelf, het gebruik van de stem en lichaamstaal zijn volgens vele onderzoeken nog veel belangrijker. Dat is iets wat je toch echt zelf moet doen.

Heb ik een tool gemist? Heb jij tips voor een betere prompt? Laat het weten via de comments!

Header-afbeelding: Wachiwit / Shutterstock.com