Online advertising

Vergroot je bereik met Spotify Advertising: 8 tips

0

Spotify is in het laatste decennium enorm gegroeid. Nederlandse gebruikers streamen gemiddeld 2,5 uur per dag en onder jongeren tussen de 15 en 25 jaar loopt dit zelfs op tot 6 uur. Na een testfase in 2020 lanceert Spotify een advertentieplatform dat nu voor heel Nederland beschikbaar is. Adverteerders kunnen voortaan nog beter targeten met realtime en genre-targeting. In dit artikel leg ik uit hoe het advertentieplatform ‘Ad Studio’ van Spotify werkt.

Spotify Advertising, wat is het?

Als merk zet je in een mum van tijd een audio- en videocampagne op en target je op interesse, geolocatie of het moment van de dag. Naast gerichte target-mogelijkheden kun je met Spotify Advertising nu ook targeten op basis van realtime-context of muziekgenres. Het doel? De doelgroep interesseren en informeren met jouw ads.

Er is een groot verschil tussen advertising op dit platform en reguliere radiozenders. Millennials luisteren veel minder naar traditionele radiozenders. Voor deze doelgroep is het toegevoegde bereik van een campagne op Spotify maar liefst 10 procent. Daarnaast heeft Spotify aanzienlijk minder contactmomenten nodig om impact te hebben. Mede dankzij Spotify streaming intelligences die een uniek inzicht geven in wat gebruikers doen op welk moment van de dag. Zo adverteer je op het juiste moment, op de juiste plek, bij relevant publiek.

De coronacrisis heeft onder andere invloed op het veranderende stream-gedrag. Eerder zagen we dat veel gebruikers Spotify luisterden in de auto, maar nu is dit steeds meer op apparaten in huis. Houd nieuwe gewoontes van jouw doelgroep in de gaten en speel hierop in met de nieuwe formats en content van Spotify. Personalisatie is belangrijk. Zeker voor advertenties die in het ideale geval relevant zijn of matchen met de voorkeuren en behoeftes van de gebruiker.

Screenshot van Spotify Advertising: Spotify Ads Studio.

Bron: Spotify.

Spotify maakt adverteren makkelijk voor iedereen

Binnen 24 uur een gemixte audio- of video-advertentie ready? Je regelt het razendsnel en gratis in Spotify Ad Studio. Doordat radio advertising relatief duur was en weinig leads of sales opleverde, was audio advertising in de laatste jaren geen populaire marketingkeuze van bedrijven. Spotify komt met deze nieuwe aanpak voor audio advertising die makkelijk in te zetten is in iedere marketingmix. Voorheen was het startbedrag 7.500 euro, maar nu kun je vanaf 250 euro en flexibele budgetten gebruikmaken van Spotify Ads.

De verschillende mogelijkheden binnen Spotify Ads.

Kies uit verschillende formats zoals audio, video of maak gebruik van beide opties. Audio zet je het beste in om meer bereik te realiseren en video past beter als je meer traffic naar je website wil genereren. Spotify Ads zorgen voor een hoge emotionele engagement, meer dan andere online kanalen (+15% audio, +14% video). Video-advertenties worden alleen in beeld gebracht bij actieve gebruikers. Bijvoorbeeld als de gebruiker een nieuwe lijst aanklikt.

Als de gebruiker een video-advertentie heeft gezien, is de koopintentie in vergelijking tot andere platformen 18% hoger, blijkt uit onderzoek van Spotify en Nielsen Consumer Neuroscience. Kies tijdens de creatie de voice-over en laat eventueel instructies achter als er bijvoorbeeld een stilte moet vallen. Upload een afbeelding of kies er een uit de Spotify-bibliotheek. En vergeet vooral de CTA-button met juiste URL niet. Hoe je advertising eruit komt te zien op desktop en mobiel kun je vervolgens direct checken.

Het aanmaken van een nieuwe advertentie.

Kies de frequente: dagelijks, wekelijks of maandelijks. Klik vervolgens op ‘creëren’. Het team gaat aan de slag met jouw spot met 3D-geluid. Binnen 24 uur ontvang jij jouw advertising-spotje in het dashboard en kun je het reviewen. Daarna kun je zelf nog het een en ander tweaken, zoals het volume van de achtergrondmuziek. In het realtime-rapport krijg je inzicht in de impressies en kliks.

Tips om Spotify Advertising in te zetten

Spotify Ad Studio is een self service advertising-platform. Snelheid, flexibiliteit en controle zijn steeds belangrijker in de digitale wereld. Doe er dus je voordeel mee dat Spotify jouw campagne in elkaar zet. Ik som een aantal tips voor je op waarmee je optimaal gebruikmaakt van de voordelen van Spotify Advertising.

 1. Een Spotify-account is nodig om te starten met Ad Studio. Maak een account aan met een algemeen mailadres, zodat je hele team kan inloggen en advertenties kan maken.
 2. Op Spotify bevindt zich een grote doelgroep, maar wat ze luisteren verschilt. Speel hierop in met de resultaten uit de streaming intelligence die Spotify biedt. Maak dus gebruik van real time targeting, genre targeting of kies één van de andere 26 interessegebieden. Verkoop je bijvoorbeeld sportschoenen? Zorg er dan voor dat jouw advertising-campagne voorbij komt als de gebruiker luistert naar workout-lijsten.
  Opties in Spotify Advertising voor real-time contexts.
 3. Doe A/B-testen met formats en creatieve teksten in de ads. Creativiteit blijkt een positief effect te hebben op de resultaten.
 4. 49% van de Spotify-gebruikers luistert via headphones, waardoor er een persoonlijkere één-op-één-ervaring ontstaat. Ga dus vooral die connectie aan en gebruik Spotify-tools om relevante ads op het juiste moment aan te bieden. Doe dit op een impactvolle manier, terwijl je doelgroep actief luistert terwijl zij misschien wel bezig zijn met een andere activiteit.
 5. Kleine tweaks aangepast? Sla ze op, zodat je dit bij een volgende advertising-campagne direct toepast.
  Tweaks opslaan als filter.
 6. Een evenement of artiest promoten? Maak gebruik van de fanbase van specifieke artiesten of evenementen met hetzelfde muziekgenre. Onthoud: controle en flexibiliteit staan voorop bij Spotify Ads, dus ook bij het kiezen en aanpassen van je doelgroep. Zo zorg je voor een optimaal resultaat.
 7. Rapporteer en gebruik real time reporting. Je hebt 24 uur lang inzicht in de resultaten vanaf het moment dat de campagne start. Bekijk breakdowns in leeftijdsgroepen, het verschil tussen man en vrouw, desktop of mobiele gebruikers en genres om je ads te optimaliseren naar de doelgroep die het beste resultaat laat zien.
 8. Audio is een perfecte keuze om awareness te creëren en je bereik te vergroten, terwijl je video inzet voor meer traffic. Het beste resultaat behaal je als je beide opties combineert.

Tip: maak een audio- of video-spot niet langer dan 30 seconden.

Enthousiast geworden over Spotify Advertising? Leg de focus op de gebruiker. Zij zijn namelijk heel bewust aan het luisteren. Onderbreek je doelgroep niet in hun bezigheid, maar voorzie hen van relevante informatie met jouw advertentie en match content met het moment.