Online marketing

QR-code als marketingmiddel: terug van weggeweest!

0

Het woord QR-code triggert bij veel mensen direct een associatie: zowel positief als negatief. Maar de QR-code is natuurlijk veel meer dan die ene app die je nodig hebt om ergens binnen te komen. Wist jij bijvoorbeeld dat QR staat voor Quick Respons? De QR-code is ook een marketingmiddel dat op dit moment actueler is dan ooit.

Wat is nu eigenlijk een QR-code?

Iedereen in Nederland weet vandaag de dag wat een QR-code is. Deze code is bedoeld om snel informatie te kunnen verschaffen. Tegenwoordig vaak via een smartphone. In de begindagen van de QR was dit echter anders. Er waren toen zelfs nog helemaal geen smartphones.

De QR-code is ontwikkeld in Japan door auto-onderdelenleverancier Denso in 1994. Dit bedrijf gebruikte de code om de verschillende auto-onderdelen snel te kunnen identificeren. Het duurde echter niet lang voordat (tegelijkertijd met de opkomst van smartphones) QR-codes ook voor andere doeleinden werden gebruikt. Zo ook voor marketingdoeleinden.

Opkomst en ‘ondergang’

Rond 2010 werd de QR-code een steeds breder gedragen begrip. Steeds meer mensen wisten wat het was en steeds meer adverteerders gingen het gebruiken. In 2012 had 40% van de Nederlanders ooit een code gescand. Daarbij bleef het vaak wel bij eenmalig gebruik. Van echte adaptatie kunnen we nog niet spreken. Adverteerders probeerden met de QR-code de brug te slaan tussen online en offline door QR-codes toe te voegen op abri’s, verpakkingen of andere reclame-uitingen, maar het succes bleef vaak uit.

Als we kijken naar de interesse in het zoekwoord ‘QR-code’ dan zien we dat deze in maart 2012 zijn piek bereikte. Na 2012 zien we een daling in het aantal keer dat er gezocht wordt naar deze term. Zoekwoord QR-code in Google trends.

Er is een aantal redenen waarom de algemene belangstelling voor de QR-code als marketingmiddel afnam:

 • Je moest eerst een app downloaden om een code te scannen. Daarbij was het vaak sneller om de URL in de adresbalk van de browser op de smartphone te typen.
 • Camera’s op smartphones waren van een stuk lagere kwaliteit waardoor de code vaak groter en prominenter in het design zichtbaar moest zijn.
 • De apps om een QR-code te scannen hadden vaak een eigen browser waarin de URL geopend werd. Dit beperkte de functionaliteiten enorm ten opzichte van de standaard browsers van iPhones en Android-telefoons.
 • Mobiele apparaten waren vaak nog niet in staat om websites op een correcte wijze te tonen. Websites werden vaak nog ontwikkeld voor enkel desktop apparaten.
 • Volgens een onderzoek van Guido Gerritsen (Monitor QR Code) bleek dat bijna driekwart van de geplaatste QR-codes in huis-aan-huis blaadjes tot een teleurstelling leidt.

Het gevolg van deze mankementen is dat marketeers ook doorkregen dat de consument afhaakte zodra hij of zij een QR-code zag. De consument voelde nog geen urgentie om de QR-code op grote schaal te gebruiken, waardoor marketeers de urgentie ook niet (meer) voelde.

Wederopstanding van de QR-code

Misschien sta je er niet zo vaak bij stil, maar de QR-code is vandaag de dag overal. Waar de QR-code een stille dood leek te sterven is hij weer helemaal terug van weggeweest. Zo wordt de code niet enkel meer gebruikt om een URL te openen, maar bijvoorbeeld ook om te betalen, het scannen van klantkaarten of het inwisselen van coupons.

De QR-code is in 2022 meer dan enkel een marketingmiddel maar veel meer een technische oplossing geworden voor bijvoorbeeld betalingen of het laten scannen van je kortingscoupon bij de McDonald’s.

Wat heeft deze terugkeer van de QR-code veroorzaakt?

Waar het een tijdje de trend was dat marketeers riepen dat de QR-code dood was en NFC het helemaal zou gaan worden, is dat nu niet meer het geval. (Dit laat niet weg dat er misschien een toekomst is weggelegd voor NFC als marketingmiddel.) Er is een aantal redenen waardoor de QR-code weer helemaal terug is:

 • Grote smartphonefabrikanten zijn het nut van QR in gaan zien. Het is voor de consument een stuk makkelijker om een QR-code te scannen. Sinds iOS11 en Android 8.0 bezit de native camera-app standaard een QR-scanner. Hierbij opent de gebruiker zijn camera en scant de code. Deze code wordt direct herkend. Je hoeft geen aparte app (met allerlei reclames) meer te downloaden.
 • De camera’s die vandaag de dag in de gemiddelde smartphone zitten zijn van veel hogere kwaliteit dan 10 jaar geleden. Hierdoor hoeft de code niet meer zo groot te zijn, waardoor er op bijvoorbeeld geprinte advertenties meer ruimte is voor het design.
 • Vrijwel iedereen beschikt over mobiel internet dat ook nog eens een veelvoud sneller is dan 10 jaar geleden.
 • Elk respectabel bedrijf heeft een website die geschikt is voor mobiele weergave. Hierdoor komt de consument zelden nog voor een teleurstelling te staan als hij of zij een code scant.
 • De adaptatie van de QR-code door adverteerders en ondernemers is flink toegenomen. Zo is het heel normaal geworden om een QR-code op het terras te scannen om de menukaart te bekijken. Door de pandemie is het gebruik van de code in een stroomversnelling geraakt. Gasten hoeven geen menukaart aan te raken en ook het contact met de bediening wordt tot een minimum beperkt. Zo werd in de VS sinds het begin van de pandemie een toename gemeten van 750% in het aantal QR-code-downloads .
 • Goed voorbeeld doet goed volgen: waar het voorheen vaak van weinig toegevoegde waarde leek, is dat in de laatste jaren flink veranderd. Het nut werd veel vaker zichtbaar in de praktijk waardoor er een sneeuwbaleffect is ontstaan in het gebruik van de QR-code.

De QR-code is in 2022 helemaal ingeburgerd. Daarbij is het eind van de mogelijke toepassingen nog lang niet bereikt. De wereld wordt in steeds grotere mate ‘cashless’. Digitaal bankieren en betalen in combinatie met de QR-code lijkt dan ook de toekomst te worden.

Waarom jij als marketeer de QR-code moet omarmen

Voor marketeers biedt de QR-code (nog steeds) een groot aantal voordelen. Vaak worden deze echter nog niet volledig benut. De QR-code kan meerwaarde bieden op de volgende manieren:

 • Offline kanalen meetbaar maken
  Na het verspreiden van huis-aan-huis-reclame, is het bijvoorbeeld lastig om het succes van deze actie te meten. Als je een utm-code toevoegt aan de URL van de QR-code, kun je in Google Analytics precies zien hoeveel bezoekers jouw actie heeft opgeleverd. Ook kun je zien wat de gebruikers vervolgens op de website hebben gedaan.
 • Sla de brug tussen off- en online
  Doordat je kunt meten wat de offline (of online natuurlijk) actie oplevert, kun je de websitebezoekers die uit de campagne komen gaan retargeten. Bijvoorbeeld met de Facebook Pixel. Je kunt deze mensen bijhouden in een doelgroep om online opnieuw te targeten.
 • Interesse opwekken door verrassingselement toe te passen
  Als je bijvoorbeeld reclame wil maken voor een nieuw product en gebruik wil maken van offline advertentiemogelijkheden als abri’s, biedt de QR-code de uitkomst. Hierbij kun je gebruikmaken van een verrassingselement waarbij je nog niet weggeeft om welk nieuw product het gaat. Zo wek je interesse.

Het gebruik van een QR-code is natuurlijk nooit een doel op zich. De QR-code bepaalt niet het succes van de campagne. Maar het kan een middel zijn om het succes van de campagne te bevorderen door het op een creatieve manier in te zetten. Hierbij dient de inhoud van de landingspagina prikkelend en uitdagend te blijven waarbij de je de gebruiker niet teleurstelt.