Marketing technology

Jongeren shoppen sneller op Instagram & TikTok: zo speel je daar op in

0

Social commerce is flink in opmars, vooral onder de nieuwe generatie consumenten. Recent onderzoek* van Shopify onder Nederlandse consumenten laat zien dat de jongere generatie (18 tot 34 jaar) eerder geneigd is om via socialmedia-platformen als Instagram (46%), Facebook (43%), TikTok (30%) en Pinterest (30%) tot aankoop over te gaan dan oudere consumenten (35 jaar en ouder). Alle reden dus voor (online) ondernemers om hier goed op in te spelen. Waar moet je op letten als je in deze nieuwe vorm van ondernemen wil stappen? Ik geef je 5 praktische tips.

1. Kies socialmedia-platformen die bij jouw merk passen

Social commerce biedt bedrijven veel mogelijkheden. Uit het Shopify Future of Commerce 2021-rapport blijkt dat 54% van de jongere consumenten die bij onafhankelijke retailers winkelen, nieuwe merken ontdekken via socialmedia-platformen als TikTok, Spotify en Pinterest. Met de grote verscheidenheid aan platformen is het echter wel belangrijk om het juiste platform te kiezen waarop je jouw merk wil profileren. Ga daarom na welke generatie zich op welk platform bevindt en kies het platform dat het best bij jouw doelgroep en/of product past. Wees hierbij ook niet bang om voor opkomende platformen en werkwijzen te kiezen, als die relevant zijn voor jouw doelgroep.

Een goed voorbeeld van dergelijke opkomende werkwijzen zijn de livestream shoppingevents op socialmedia-kanalen. Recent onderzoek van Shopify** laat zien dat 12% van de Nederlandse consumenten in 2021 een aankoop heeft gedaan via zo’n livestream shoppingevent. Het succes van deze events zal in 2022 nog meer toenemen; bijna een vijfde (19%) van de consumenten geeft aan komend jaar een aankoop te doen via een livestream shoppingevent. Een uitgelezen kans dus, om hier als ondernemer vroegtijdig op in te spelen.

2. Zorg dat je website het controlecentrum van al je activiteiten is

Door eerst met een webwinkel te beginnen, kun je naam maken en voet aan de grond krijgen bij het ontwikkelen van je producten. Daarnaast kun je zo een ‘controlecentrum’ opzetten voordat je je successen via andere externe verkoopkanalen versnelt.

Over het algemeen moeten al je verkoopkanalen samenwerken en elkaar informeren en ondersteunen. Zo kun je het grootste deel van je verkopen via je webwinkel doen, maar ook flash-verkopen via Instagram Stories uitvoeren om overtollige voorraad kwijt te raken. Of je kunt veel verkopen via een online marktplaats doen, zolang deze wel is gelinkt met je online winkel zodat je de bestellingen kunt volgen en uitvoeren. Daarom is het essentieel om een webshop op te zetten als het controlecentrum van je bedrijf.

3. Wees actief en reageer snel

Je reputatie valt of staat met een goede klantenservice en snelle reacties. Zeker tijdens de drukke perioden is het belangrijk om direct te kunnen schakelen met de klant. Zorg er dus voor dat het team achter de socialmedia-kanalen groot genoeg is om alle DM’s en reacties (vragen en klachten) goed en snel af te handelen. Zo kan de klant optimaal gebruikmaken van je service en haakt die niet af omdat een reactie te lang uitblijft. Een overzichtelijke FAQ-pagina kan hierbij ook bijzonder waardevol zijn. Daar kan de bezoeker eventueel al de gewenste informatie vinden.

Een goede manier om de klant te voorzien van een snelle reactie is het gebruik van een chatbot. Deze kan de klant snel te woord staan bij eenvoudige vragen en hen waar nodig doorverbinden met een klantenservicemedewerker. Als je chatbots goed inzet, verlicht je de druk op je klantenservice, omdat ze bepaalde taken uit handen kunnen nemen. Daarnaast verhoog je de klanttevredenheid, omdat klanten sneller en op elk moment van de dag een reactie kunnen krijgen.

De implementatie van een chatbot hoeft overigens helemaal niet ingewikkeld te zijn. Zo kunnen Shopify-merchants gebruikmaken van Instabot, de chatbot in het ecosysteem.

Vrouw beantwoordt berichten op social media bij artikel over social commerce

4. Zorg voor ambassadeurs

Klantloyaliteit is voor elk bedrijf een belangrijke factor. Loyale klanten zijn immers de basis van een succesvol bedrijf en zorgen voor meer omzet en minder kosten. Zo zorgen de verbondenheid en betrokkenheid van de klant in de toekomst voor herhaalaankopen.

De ervaring van social commerce is veel interactiever dan in een webshop en biedt meer mogelijkheden voor consumenten. Dit helpt enorm om je klantloyaliteit te vergroten. Uit het Shopify-onderzoek blijkt dat Nederland vooroploopt met het gebruik van social shopping, iets wat het komende jaar nog verder toeneemt. Maar liefst een derde (31%) van de Nederlandse consumenten heeft afgelopen jaar een aankoop gedaan via een socialmedia-kanaal, tegenover een kwart (26%) van de consumenten wereldwijd. Daarnaast geeft meer dan de helft (53%) van de Nederlandse consumenten aan dat zij komend jaar waarschijnlijk een aankoop doen via een socialmedia-kanaal.

Door in te spelen op deze nieuwe online trends op social media, kunnen ondernemers ervoor zorgen dat consumenten eenvoudig berichten kunnen delen en liken. Daarmee zijn deze socialmedia-platformen een uitstekende manier voor enthousiaste klanten om hun (positieve) ervaringen te delen. Op deze manier kunnen zij eenvoudig brand ambassador van je merk worden. Zolang je natuurlijk maar goede service en producten blijft bieden en/of adequaat reageert op eventuele klachten of vragen.

5. Bedenk of je (micro-)influencers wilt gebruiken

Influencers zijn personen met een grote aanwezigheid en bereik op social media. Hun publiek, of volgers, wordt door hun acties, daden en uitingen geïnspireerd en hecht veel waarde aan de mening van deze persoon. Wanneer je een influencer inzet om je product te promoten, bijvoorbeeld via een barterdeal of tegen betaling, kan dit je merk een enorme boost geven onder zijn of haar doelgroep en jou klanten bezorgen die eerder nog niet bij jou kochten.

Hierbij is het ook interessant om te kijken naar de mogelijkheden van een micro-influencer. Deze hebben over het algemeen een kleiner bereik, maar hun betrokkenheid met je merk en interactiviteit zijn vaak juist een stuk groter. Met andere woorden: de kwaliteit gaat hierbij boven de kwantiteit.

Benut jij al mogelijkheden van social commerce? Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

*Online onderzoek uitgevoerd onder 1.018 consumenten in Nederland tussen 30 september en 9 oktober 2021. De steekproef is representatief voor de bevolking in Nederland op basis van leeftijd, geslacht en regio. De steekproef is aangeleverd door een extern onderzoeksbureau: Maru/Blue.

**Online onderzoek uitgevoerd onder 1.004 consumenten in Nederland in oktober 2021. De steekproef is representatief voor de bevolking in Nederland op basis van leeftijd, geslacht en regio. De steekproef is aangeleverd door een extern onderzoeksbureau: Forrester.