Social media

Live shoppen op social media: dit kan je verwachten

0

Social shopping is volop in ontwikkeling. Zo zijn er steeds meer functies om consumenten op social media te verleiden door te klikken naar een product in een webshop. In sommige gevallen kun je zelfs al afrekenen zonder de app te verlaten. Maar er is meer. Techgiganten werken volop aan live social shopping-features, waarmee winkelen op social media nog verleidelijker wordt. Wat kunnen we van live social shopping verwachten?

Wat is live social shopping?

Live social shopping houdt in dat je op social media naar een livestream kijkt waarin iemand (een influencer) een product test of demonstreert. Dat product kun je als kijker direct in de app aanschaffen. Een soort teleshopping via social media dus.

Techgiganten tillen hiermee winkelen op social media (social commerce) naar een hoger niveau en gaan de strijd aan met grote namen in teleshopping, zoals HSN en QVC: de Tel Sell (nu Mediashop) en Tommy Teleshopping van Amerika.

De plannen van Instagram, Facebook & TikTok…

In China is winkelen via livestreams al booming en Amerika en Europa volgen. En dus ontwikkelen de techgiganten erop los.

Zo lanceerde Instagram in de VS vorige zomer een live shopping-functie, waarbij je producten rechtstreeks via Instagram Live afrekent in de app. En introduceerde Facebook afgelopen zomer Live Shopping Fridays, waarbij kijkers via de livestream in Facebook Shops belandden om hun aankoop af te ronden. Ook TikTok heeft sinds kort een live shopping-functie, waarbij producten in livevideo’s getagged kunnen worden. In de livestreams kun je chatten en doorklikken naar het besproken product in de webshop. ​

… en die van YouTube, Pinterest & Snapchat

Als je het hebt over livestreams, dan kan YouTube natuurlijk niet ontbreken. Ze testen dit jaar volop met winkelen via livestreams. Met de feestdagen in zicht hosten ze as we speak (van 15 tot 22 november) een week lang het YouTube Holiday Stream and Shop-event. Instagram volgt dat voorbeeld met de #BuyBlack Live Shopping series en de Holiday Pop-Up Shop LIVE series in november en december. Bij de aankondiging schrijven ze:

Picture the magic and charm of a holiday market, but from the comfort of your couch.

Het klinkt als een slimme zet in tijden van lockdowns.

Pinterest volgt de trend van live social shopping met Pinterest TV, waar binnenkort een selecte groep Pinterest-creators in Amerika binnen de app live ‘winkelbare’ afleveringen kunnen uitzenden. Daarin kunnen ze de producten die ze demonstreren taggen. Als kijkers op de tag klikken worden ze doorgestuurd naar de webshop waar ze het product kunnen aanschaffen. Kijkers kunnen via een live chat ook vragen stellen.

Snapchat lanceerde in november 2020 hun succesvolle interactieve show Art of the Drop. In afleveringen van 4 minuten praten beroemdheden en designers over hun exclusieve producten die in beperkte oplage via de app verkocht worden.

Het blijft overigens niet bij socialmediaplatformen. Sinds de zomer van 2020 kunnen influencers die onderdeel zijn van Amazons Influencer Program producten demonstreren en aanprijzen via de Amazon Live Creator-app. Ze ontvangen een commissie over de producten die via hun livestream worden aangeschaft.

Live social shopping: kansen & vraagtekens

Via een livestream directe aankopen aanjagen doet me een beetje denken aan een online Tupperware-party en bij die gedachte krijg ik de kriebels. Natuurlijk gebeurt dat nu indirect ook al, wanneer influencers producten aanprijzen in socialmedia-posts en video’s. Maar nu dat via livestreams kan, verwacht ik grote verschillen in het ‘Tel Sell-gehalte’. Het past hoe dan ook helemaal in deze tijd waarin we (soms noodgedwongen) veel online contact met elkaar hebben.

Wat voor product je ook verkoopt, zo’n ‘interactieve commercial’ is behoorlijk kansrijk. Zeker in tijden waarin retargeting-advertenties mede dankzij privacy-updates als iOS 15 en een third-party cookieloze toekomst minder opleveren. En waarin consumenten influencers (naast familie en vrienden) sneller vertrouwen dan een advertentie van je merk, zoals uit onderzoek van Edelman in 2019 blijkt (pdf). Bovendien is word-of-mouth marketing nog steeds een krachtig middel.

Ook andere onderzoeken bevestigen de kansen voor social shopping. In januari dit jaar schreef Tara Pijs al op Frankwatching dat 80% van de shoppers inspiratie opdoet en zoekt naar producten op Instagram en Facebook. En dat 90% van de Pinterest-gebruikers een aankoopbeslissing neemt op het platform. En uit een eigen onderzoek van Instagram in 2020 blijkt dat 44% van de gebruikers Instagram wekelijks gebruikt om te winkelen, bijvoorbeeld via de producttags en het winkeltabblad. Bij 28% is dat niet onbewust, maar gepland.

Is (ver)kopen via livestreams de toekomst?

De opkomst van en verschuiving naar live social shopping lijkt een onvermijdelijke en logische stap. Al wordt het consumenten met zulke features zo makkelijk en verleidelijk gemaakt, dat ik ook een toename van impulsaankopen voorzie. Wat met het oog op duurzaamheid eigenlijk niet zo’n mooie ontwikkeling is. Hopelijk komt daar ook aandacht voor.

Wanneer live social shopping-features ook in Nederland en België beschikbaar worden én hoe populair deze vorm van winkelen wordt, moeten we nog afwachten. Wat vind jij van deze nieuwe manier van interactief en live winkelen? En wat denk je dat de volgende stappen zullen zijn? Wie weet wordt dat virtueel winkelen in de metaverse, waar mijn collega Sanne eerder al over schreef?

Dit artikel verscheen eerder (in andere vorm) in de Frankwatching Weekly. Wil je ook deze zaterdageditie in de mailbox ontvangen? Schrijf je hier in.