Innovatie

Metaverse uitgelegd via de virtuele wereld van Roblox

0

Hét gesprek van Q4? Metaverse. De eerste keer dat ik erover las, was ik eigenlijk niet zo geïnteresseerd. Maar hoe meer ik erover lees, hoe meer het tot leven komt en hoe meer dingen ik mezelf ga afvragen. Zoals: zou plastische chirurgie verdwijnen als we in de metaverse gaan leven?

In dit artikel duik ik in de basis van metaverse. Wat is het, wat kun je ermee, wat zijn de plannen en hoe ver zijn we al?

Wat is de metaverse?

Zo simpel mogelijk uitgelegd is de metaverse een online wereld waarin je kunt gamen, communiceren, werken en je vrije tijd kunt besteden. Of zoals Techonomy het mooi omschrijft:

The metaverse refers to immersive, global, always-on, omni-experiential spaces for entertainment, learning, play, creation, communication, socializing and more.

Deze virtuele omgeving betreed je het liefst met een VR-headset, zodat je er echt helemaal ín zit.

Net zoals dat er één internet is, is het idee dat er ook één metaverse komt. Het wordt ook wel ‘de volgende stap in de ontwikkeling van het internet’ genoemd. Internet bestaat inmiddels ook al bijna 40 jaar, dus het wordt wel weer tijd voor iets nieuws.

Het is al dicht bij ons bed

Waar de metaverse aan de ene kant gewoon een woord is voor iets wat nog niet bestaat, is het aan de andere kant al geen ver-van-je-bedshow meer. Vooral door de ontwikkeling van digitale werelden rondom games en de coronacrisis komt het allemaal ineens dichtbij.

Er worden veel online games genoemd als ‘voorlopers’ op de metaverse. Denk aan Second Life, Fortnite, Decentraland en Minecraft. Maar de game Roblox lijkt momenteel het dichtst in de buurt te komen bij het metaverse-concept. Dit is een online platform waarbinnen je zelf ongelimiteerd games kunt maken. Andere Roblox-spelers kunnen vervolgens jouw zelfgemaakte spel spelen. Het is dus een mix van gamen en creëeren (programmeren).

Accepteer cookies

De virtuele wereld van Roblox

Roblox bestaat al ruim 15 jaar, maar is pas sinds de coronacrisis een grote speler op de markt geworden. Kinderen moe(s)ten binnen blijven en gingen op zoek naar een online wereld om met vrienden samen te spelen. Sinds de coronacrisis heeft dit spel 202 miljoen maandelijks actieve gebruikers. In Amerika spelen zelfs 3 op de 4 kinderen tussen de 9 en 12 jaar deze game!

Best vreemd, dat de eerste ‘versie van de metaverse’ wordt bemand door kinderen. Wat vinden we hiervan? Ik schrijf bewust ‘bemand’, want als je in Roblox zit, kun je ‘gewoon’ als gamer door het leven gaan. Maar je kunt ook een creator zijn. Kinderen spelen dus in de wereld, maar ontwikkelen ‘m ook.

The metaverse is spawning a new generation of designers and entrepreneurs. – David Kleeman

Ik ben zelf geen fan van online games, maar toen ik de explainer-video over Roblox keek, bleef mijn aandacht hangen op het onderstaande screenshot.

Screenshot uit explainer-video over Roblox, een soort metaverse.

Je kunt letterlijk een stukje game zelf bouwen. Dit verschijnt dan vervolgens in het spel, waar andere ‘mensen’ rondlopen. Naast het bouwen van locaties kun je ook kleding ontwerpen, optredens geven en andere objecten maken. En met de online munt Robux kun je als speler upgrades, zoals een nieuwe outfit, kopen. Er kan dus al best wel veel.

Weetje: volgens mijn collega Annemiek is het meestgevraagde cadeau voor kinderfeestjes momenteel een Robux-cadeaukaart, om uit te geven in Roblox.

Het verschil tussen Roblox en andere games

Wat is het verschil tussen Roblox en Fortnite, en waarom is Roblox een beter voorbeeld van een metaverse? In Fortnite kun je ook zelf games bouwen en deze vervolgens spelen. De games binnen Fortnite vallen alleen altijd onder de categorie ‘shooters’. Binnen Roblox kun je alle soorten games bouwen, helemaal naar jouw eigen wensen en creativiteit. De mogelijkheden zijn hier dus breder.

Wie gaat de metaverse ‘bouwen’?

Hoe kan het ook anders: Mark Zuckerberg wil de eerste zijn die een compleet metaverse bouwt. Een online omgeving waar je dus veel meer kan dan alleen spelletjes spelen. Om dat in de aankomende 5 jaar voor elkaar te krijgen, neemt Facebook 10.000 nieuwe werknemers aan.

Weetje: afgelopen week heeft Facebook (de overkoepelende organisatie van Facebook, Instagram en WhatsApp) besloten om de naam van het moederbedrijf te veranderen naar Meta. Toeval?

Maar Facebook is zeker niet de enige die in metaverse een toekomst ziet: bedrijven als Microsoft en Epic (de maker van Fortnite) maken er ook werk van. Het idee is dat de verschillende werelden die worden gecreëerd in verbinding met elkaar komen te staan. Net zoals het internet.

Nieuwe mogelijkheden voor bedrijven

Als de metaverse er echt gaat komen, is het voor bedrijven interessant om alvast na te denken over de mogelijkheden. Stel je voor dat je een nieuw merk kunt lanceren in de metaverse, hoe ziet dat er dan uit? Misschien laat je de bezoekers van de metaverse wel meebouwen aan je product?

Als de metaverse het nieuwe internet wordt, gaat er in ieder geval veel veranderen voor bedrijven. Nu komen Frankwatching-lezers naar onze website toe om artikelen te lezen. Misschien komen ze in de metaverse wel gewoon ons kantoor binnen en lopen ze toevallig de auteur tegen het lijf. Misschien kunnen we zelfs wel een co-creating space maken, waar auteurs elkaar ontmoeten en samen artikelen schrijven. Ik fantaseer nog even verder…

Voor- en nadelen

Het ontstaan van een online wereld klinkt (in mijn oren) als een positieve ontwikkeling met enorm veel mogelijkheden. Zo hoef je dan bijvoorbeeld niet meer het vliegtuig te pakken voor een belangrijke businessmeeting. En zo zijn er nog veel meer voordelen te bedenken.

Maar we moeten natuurlijk ook de nadelen of gevaren in ons achterhoofd houden. Als we allemaal (voor een groot deel van onze tijd) in een online wereld gaan ‘leven’, wat voor impact heeft dat dan op onze sociale levens in de offline wereld?

Wat denk jij, leven we over 5 jaar (voor een deel) in de metaverse? Voor ‘werk’ vind ik het nog lastig voor te stellen. Voor games is het inmiddels al een normale omgeving. Steeds meer online events werken ook met een virtuele wereld. En heb je de optredens van Travis Scott en Ariana Grande in Fortnite gezien? Travis trok 27 miljoen (!) kijkers. Dat kan in een concertzaal natuurlijk helemaal niet.

Accepteer cookies

Weetje: Travis verdiende met dit eenmalige optreden maar liefst 20 miljoen dollar.

De mogelijkheden lijken dus eindeloos! Ik ben benieuwd: hoe denk jij over de metaverse? Laat het hieronder weten!

Deze column verscheen eerst (in andere vorm) in de Frankwatching Weekly. Wil je ook deze zaterdageditie in de mailbox ontvangen? Schrijf je hier in.