De kracht van het woord ‘omdat’

De kracht van het woord ‘omdat’

Vraag je je af waarom je dit artikel over een voegwoord moet lezen? Omdat je door het slim inzetten van het 5-letterwoord omdat jouw conversie sterk kunt beïnvloeden. Waarom je dat zou willen? Omdat je door jouw conversie te beïnvloeden optimale resultaten boekt. Waarom? Daarom.

De aanschaf van een product of dienst gaat vaak gepaard met verandering. Mensen bieden van nature weerstand aan verandering. Waarom? Omdat er bij verandering vaak een gevoel van onzekerheid of verlies aan controle komt kijken.

Dit gevoel kan in sommige gevallen zo sterk zijn dat een verandering wordt ervaren als lopen over een dun koord, gespannen tussen 2 wolkenkrabbers. Met een blinddoek op en zonder evenwichtsstok. Niet echt een gevoel waar mensen op zitten te wachten, dus een afwijzing is al snel het gevolg.

Kies nu een abonnement op onze sportschool.
Maak gebruik van onze software.
Je hebt deze auto nodig.

Zomaar iemand vertellen dat diegene in actie moet komen, is niet heel effectief. Zeker niet als het om meer gaat dan een impulsaankoop. Zodra je beschrijft waarom deze persoon in actie moet komen, neemt je conversiekracht toe. De conversiekracht is nog groter als je de lezer een waardevolle reden geeft om iets (anders) te doen. Iets te kopen. In actie te komen.

Kies nu een abonnement op onze sportschool omdat de eerste maand gratis is.
Maak gebruik van onze software omdat je daarmee jouw resultaten optimaliseert.
Je hebt deze auto nodig omdat deze je veilig van A naar B brengt.


Alles achter omdat is dikke prima

Eerlijk is eerlijk. De exacte reden die je beschrijft ná het woord omdat boeit in veel gevallen niet eens. Ja, een onderbouwde reden die het voor de lezer écht waard maakt om in actie te komen werkt het best. Deze onderbouwde reden wordt belangrijker naarmate er meer op het spel staat. Wanneer de verandering groter wordt. De aanschaf duurder is.

Toch blijkt dat in veel gevallen een willekeurige onzinreden ook volstaat. Dit komt simpelweg omdat elke boodschap achter het woord omdat al snel in ons onbewuste brein als geldige reden wordt afgevinkt. Zolang we als mensen maar het gevoel krijgen dat er ‘een’ reden voor is.

Terug naar de kindertijd

Hoe is het mogelijk dat zelfs een onzinreden achter het woord omdat als geldig wordt afgevinkt in ons onbewuste brein? Omdat het is terug te leiden naar de kindertijd. Om precies te zijn naar de waarom-fase waar vrijwel elk 3-jarig kind doorheen gaat. Als je kinderen hebt, dan is dit vast een herkenbare (en vermoeiende) fase.

Rond de leeftijd van 3 jaar nemen kinderen namelijk niet alles meer klakkeloos aan. Dat resulteert in een waar vragenvuur. Waarom mag ik niet op het behang tekenen? Waarom mag ik niet met eten spelen? Waarom moet ik naar bed? En uit eigen ervaring: ‘waarom mag ik geen bier drinken?’Kind

Ik ben een trotse moeder van een zoon en een dochter van alweer 19 en 16 jaar. Hoewel het een eeuwigheid geleden lijkt, waren zij ooit 3 jaar. Ik mocht dan ook de waarom-fase maar liefst 2 keer ondergaan. Als jonge moeder zocht ik online naar informatie die mij kon helpen om deze overweldigende fase te doorstaan.

Omdat ik het zeg

Ik las in diverse artikelen dat kinderen in de waarom-fase hun gedachten onder woorden brengen. Dat ze oefenen met het stellen van vragen en hun honger naar nieuwe kennis stillen. Dus beantwoordde ik zo geduldig mogelijk elke waarom-vraag van de kinderen. Mijn antwoorden startten allemaal met: omdat. Waarna ik een zo onderbouwd mogelijk antwoord trachtte te geven. Trachtte… want eerlijk is eerlijk: in veel gevallen hanteerde ik ook de zogenaamde ‘mand-techniek’. Dan was mijn antwoord op een waarom-vraag: “omdat ik het zeg”.

De waarom-fase van jonge kinderen en de omdat-reactie van ouders/verzorgers zorgt voor geconditioneerd gedrag. Dat betekent dat ons brein in de kindertijd zo wordt gecodeerd dat we verwachten dat er na het woord omdat een betrouwbaar antwoord komt. Ook als het een onzinreden is. Daarbij willen we als mensen graag het gevoel hebben dat we dingen begrijpen. Dat gevoel van begrip weegt vele malen zwaarder dan het daadwerkelijke begrijpen van de reden.

Een onzinreden die in 94 van 100 gevallen succesvol bleek

Al in 1978 ontdekten de onderzoekers Langer, Blank en Chanowitch de kracht van het voegwoord omdat. Of eigenlijk achterhaalden zij dat je eerder krijgt wat je wil als je omdat in je boodschap gebruikt en opvolgt met een reden. Hoe stompzinnig óf sterk deze reden ook is.

kopierenDe kans is vrij groot dat je al eens van dit roemruchte onderzoek hoorde. Het onderzoek dat plaatsvond in een kopieercentrum op een Amerikaanse universiteitscampus. Let op: het was dus in de vorige eeuw. Nog net niet het stenentijdperk. Wel in de tijd dat kopieën werden gemaakt op een Xerox-apparaat en (nog) niet zelf werden uitgeprint op een persoonlijke printer.

Het kopieercentrum op de universiteitscampus stond bekend om zijn ellenlange wachtrij. En de mensen die braaf in de rij stonden te wachten kregen 1 van de 3 onderstaande vragen op zich afgevuurd:

“Neem me niet kwalijk, ik heb 5 pagina’s. Mag ik het Xerox-apparaat gebruiken?”
“Neem me niet kwalijk, ik heb 5 pagina’s. Mag ik het Xerox-apparaat gebruiken omdat ik kopieën moet maken?”
“Neem me niet kwalijk, ik heb 5 pagina’s. Mag ik het Xerox-apparaat gebruiken omdat ik haast heb?

Bij de eerste vraagstelling “Neem me niet kwalijk, ik heb 5 pagina’s. Mag ik het Xerox-apparaat gebruiken?” was het antwoord van 60% van de ondervraagde volmondig ja.

Stijging van het aantal ja-woorden naar 93%

Zodra het woord omdat werd toegevoegd (zoals in het tweede voorbeeld “Neem me niet kwalijk, ik heb 5 pagina’s. Mag ik het Xerox-apparaat gebruiken omdat ik kopieën moet maken?”) steeg het aantal ja-woorden naar 93%. Dit ondanks dat de reden ‘kopieën moeten maken’ natuurlijk pure onzin is: alle ondervraagden stonden om exact dezelfde reden in die lange rij.

Aan een andere groep deelnemers werd de derde vraag gesteld “Neem me niet kwalijk, ik heb 5 pagina’s. Mag ik het Xerox-apparaat gebruiken omdat ik haast heb?”. Weer zo’n onzinreden maar toch liet 94% van de ondervraagden de vragensteller voorgaan. Simpelweg omdat je een uitleg geeft waarom je iets wil of waarom iets zo is. Ongeacht of die uitleg hout snijdt. Omdat we dus het gevoel willen hebben dat we de waarom begrijpen. Zelfs als de reden grote onzin is.

Assist van Messi

Moet je dan vooral onzinredenen bedenken om te schrijven achter omdat in jouw overtuigende webtekst, mailing of offerte? Nee. Onzin verkopen doe je maar in een donker steegje in een of andere achterbuurt. Maar het feit dát de reden na het woord omdat al direct zorgt voor een positieve mindset is natuurlijk een geweldig wetenschap. Zie het als een grandioze assist van Lionel Messi. Als tekstschrijver, contentspecialist of online marketeer hoef je de bal alleen nog maar in de lege goal van de tegenstander te schieten om te scoren met woorden.

Verdubbelaars

De conversiekracht van omdat is groot. Hoe kun je die kracht optimaal benutten? Zet de verdubbelaars aan.

  1. Geef geen onzinreden maar speel feilloos in op de drijfveren, beweegredenen, gedachten van jouw beoogde doelgroep. Hiervoor beantwoord je de waarom-vraag die in het hoofd van de lezer speelt. Dus waarom kiest de doelgroep voor jouw product of dienst? Omdat…..

Je kiest voor onze groene stroom omdat je wil bijdragen aan een beter milieu.
Laat een dakkapel plaatsen omdat je meer ruimte en licht in jouw huis wenst.
Meld je aan voor deze training omdat jij nog beter in jouw vak wil worden.

  1. Combineer omdat met jij/jou. In combinatie zijn de woorden nog overtuigender dan op zichzelf. Je verhoogt direct de verkoopkracht van je boodschap. Hoe dan? Het woord omdat suggereert een objectieve reden. Door de combinatie met jij/jou maak je het persoonlijk. Zo vergroot je jouw conversiekracht.

Een bekend voorbeeld van de combinatie omdat en jij/jou is de aloude, kenmerkende slogan van L’Oréal Paris ‘Because you’re worth it’. De slogan dateert alweer uit 1973. Zo’n 5 decennia later weten we dat maar liefst 80% van de vrouwen deze zin als positief ervaart, een krachtig sentiment herkent én erop reageert. De combinatie van because en you zorgt voor een sterke betrokkenheid én tevredenheid.

En?

Is het duidelijk waarom je dit artikel over een op het oog eenvoudig voegwoord moest lezen? Weet je nu dat en vooral hoe je met dit 5-letterwoord jouw conversie sterk kunt beïnvloeden? Omdat omdat een magisch woord is.

Blog