Content

Content die klanten laat converteren [5 stappen]

0

Met content wil je altijd wel iets verkopen: een boodschap, product of dienst. Hoe zorg je dat je de lezer overhaalt tot een conversie? Door in ieder geval deze 5 stappen te volgen.

1. Een titel die uit 7 woorden bestaat

Daar heb je ‘m weer: de titel. Het is het eerste wat je lezer ziet. Aan de hand van de titel gaat een lezer bepalen of hij of zij de content gaat lezen. Er zijn veel verschillende beweringen over de ideale titel, maar verschillende studies door onder andere Aurina Alix en Hubspot wijzen uit dat deze elementen altijd werken:

  • Titels met 7 woorden schijnen het best te werken
  • Voeg nummers toe als het kan
  • Het eerste woord is ‘wat, waarom, hoe of wat’ (stelt verwachtingen)
  • Het eerste woord is ‘dit’ (specificeert)

Hier kun je mee experimenteren. Het belangrijkste blijft dat de titel moet passen bij het verhaal dat je vertelt. Een informatieve en verleidende zin van zeven woorden dus. Daarnaast helpt het (logischerwijs) volgens Widerfunnel om woorden als ‘gratis’, ‘nieuw’ en ‘jij’ toe te voegen om conversies te verhogen.

Tip: hier vind je een lijst met meer dan 700 woorden die conversies boosten 

Afbeelding van laptop met verfspatten vanaf het beeldscherm

2. Voeg visuals na iedere 100 woorden toe

We zouden net zoveel aandacht moeten besteden aan de visuals als aan de tekst. BuzzSumo heeft 1 miljoen artikelen geanalyseerd en kwam erachter dat artikelen met een visual na iedere 75 tot 100 woorden twee keer zoveel worden gedeeld als artikelen met minder beeldend materiaal.

Nu hoef je niet gelijk als een malle Adobe Stock-afbeeldingen te gaan uploaden, maar het is wel zinvol om stil te staan bij wat voor visuals je kunt toevoegen om je content naar een hoger niveau te tillen. Waar kun je dan aan denken?

  • Visuals die je zelf hebt gemaakt. Als je geen toegang hebt tot een designer en zelf niet handig bent met programma’s als Photoshop, kun je nog steeds ver komen met bijvoorbeeld Canva. Door een afbeelding zelf te bewerken, zorg je dat je iets unieks toevoegt aan je content.
  • Als er veel cijfers worden besproken in een tekst, dan kun je grafieken toevoegen. Het zorgt ervoor dat de lezer je tekst makkelijker kan scannen. Visme geeft 44 voorbeelden van grafieken die alles behalve saai zijn.
  • Wil je iets uitleggen aan je lezer? Dan werken screenshots of een screen recording goed. Zorg wel dat de kwaliteit van je afbeelding goed is/wordt. Zelf ben ik erg fan van screen recordings (met ondertiteling). Niet alleen omdat het iets toevoegt aan je content, maar ook omdat het leuk is om te delen op social media en je zo je content op een interactieve manier kunt promoten.
  • Is de tekst vrij ingewikkeld en lang? Dan kan een infographic helpen. Je maakt ze eenvoudig zelf met behulp van tools als Infogram.

Tip: kijk welke content goed presteert en maak daar een infographic bij. Zo kun je content hergebruiken en op een nieuwe manier onder de aandacht te brengen.

Close-up van man met bril die iets leest.

3. Maak je tekst makkelijk leesbaar

We krijgen iedere dag zoveel content onder ogen. Denk maar niet dat je lezer moeite wil doen om jouw tekst door te worstelen. Sterker nog, waarschijnlijk leest maar 20% van je lezers het hele artikel. Zorg daarom dat je tekst makkelijk te scannen is. Dit doe je door:

  • Te zorgen dat iedere paragraaf uit niet meer dan 5 of 6 tekstregels bestaat.
  • Bullet points te gebruiken waar dat kan
  • De tekst op te breken door visuals toe te voegen (zie punt hierboven)
  • Tussenkoppen te schrijven, zodat de lezer direct ziet waar iedere paragraaf over gaat.

Vrouw met vergrootglas.

4. Controleer je content op alle vlakken

Je lezer wil weten dat jij een professional/professionele partij bent die weet waar het over praat. Controleer je tekst uitvoerig. Niet alleen op spelfouten, maar ook op werkende links. Link je wel naar relevante materie? Ik kan in dit artikel schrijven dat onderzoek heeft uitgewezen dat blogs van 500 woorden het best presteren, maar als ik dan link naar informatie uit 2001 ga je mijn kennis wel in twijfel trekken. Je gaat eerder denken: heeft ze onder een steen geleefd?

Een paar tips:

  • Lees je tekst hardop voor. Dan hoor je welke zinnen niet lekker lopen of waar je een woord heb gemist
  • Laat (als het kan) je tekst een dag liggen. Zo geef je jezelf de kans om het verhaal te laten borrelen. Ik kan je garanderen dat je de volgende dag nog aanpassingen wil doen.
  • Controleer alle links in je tekst.
  • Check de datum van de content waar je naartoe linkt. Is het toch redelijk verouderd? Kijk of je een recentere bron kunt vinden.
  • Controleer contactgegevens die je bij de content publiceert. En zorg dat als er een persoon wordt genoemd hij of zij daar ook van op de hoogte is.
  • Controleer of alle visuals goed laden (in verschillende browsers).
  • Controleer hoe de content er op mobiel uitziet.

Man knipoogt en heeft groot rood hart in zijn handen.

5. Zorg voor call-to-actions die net zo verleiden als Regé-Jean Page

Er gaat geen conversie plaatsvinden zonder call-to-action natuurlijk. Er is al heel wat geschreven over de ideale call-to-action en ik voeg daar graag deze lijst aan toe:

  • Leg duidelijk uit wat je wil dat de lezer doet. ‘Meld je aan’ of ‘Vraag een demo aan’ bijvoorbeeld. Begin altijd met een actief woord.
  • Kom ter zake en maak je call-to-action niet langer dan 5 woorden. Op mobiel zelfs liever korter. Test altijd even hoe je call-to-action er op mobiel uitziet.
  • Creëer urgentie met woorden als ‘nu’, ‘direct’ of ‘vandaag’.
  • Creëer exclusiviteit met een woord als ‘exclusief’. Je lezer voelt zich graag speciaal.
  • Benadruk de voordelen voor de lezer. ‘Ontvang ons gratis e-book’ of ‘Bespaar vandaag 20%’.

Hieronder een paar voorbeelden van call-to-actions waar we allebei waarschijnlijk direct op gaan klikken en die jou hopelijk inspireren.

Ik hoop dat je aan het denken gezet bent. Content kan in mijn ogen altijd nog aantrekkelijker worden gemaakt voor de lezer. Gebruik deze tips bij nieuwe content, maar kijk ook zeker eens naar bestaande content. Een extra afbeelding of andere call-to-action kan wonderen doen.