SEO

De zoekresultatenpagina van Google verandert: hoe maak je nog impact met SEO?

0

Wie dagelijks met Google bezig is of via Google zoekt, heeft de afgelopen jaren heel wat veranderingen gezien in de SERP. Waar er 10 jaar geleden nog voornamelijk tekstresultaten stonden, zien de Google-zoekresultaten er vandaag de dag heel anders uit. Naast tekstresultaten gebruikt Google ook andere formats om informatie weer te geven in de SERP. Er staan bijvoorbeeld vaker afbeeldingen bij de tekstresultaten, er kan een local pack getoond worden en er kunnen ook vragen en antwoorden verschijnen onder het kopje ‘Mensen vragen ook’.

Verschillende opties van Google SERP, screenshot.

Local pack en ‘Mensen vragen ook’ in SERP

SEO-specialisten houden graag de posities van focus-zoekwoorden bij. Door aanpassingen door te voeren op basis van content, techniek en autoriteit is het altijd mooi om te zien als de posities van de belangrijkste zoekwoorden beter zijn geworden. Nu ervaart de SEO-specialist steeds vaker concurrentie van Google zelf met extraatjes in de SERP. Denk aan het ‘Mensen vragen ook’ gedeelte of de local pack die hierboven worden vertoond. Dat betekent dat de organische zoekresultaten steeds verder naar beneden zakken in de SERP. In dit artikel ga ik in op de veranderingen van de Google SERP en hoe je hier als SEO-specialist op in kunt spelen.

Wat is er anders?

Er zijn het afgelopen jaar alleen al heel veel verschillende updates geweest vanuit Google die hebben gezorgd dat de SERP is veranderd. Ik noem een paar recente interessante updates:

  • Continuous scrolling

Deze update wordt nog uitgerold in Nederland, maar dit zou betekenen dat de 2e pagina niet meer is zoals we hem kennen. We kunnen na deze update door blijven scrollen tot positie 40 voordat er een button staat met ‘Meer tonen’.

Hierdoor is de gebruiksvriendelijkheid van je website een factor worden in de SERP-ranking. Google streeft ernaar om de informatie bruikbaar en toegankelijk te maken. De gebruiksvriendelijkheid van je website draagt daaraan bij.

Local wordt steeds belangrijker. Je maakt niet per se meer kans op hogere rankings door zoekwoorden te verwerken in je Google Bedrijfsprofiel.

  • ‘Mensen zoeken ook’-query

Vragen en antwoorden worden direct in de SERP getoond, zonder dat je door hoeft te klikken naar de website. Deze resultaten worden de laatste maanden veel vaker vertoond en worden hoger vertoond in de SERP dan voorheen. We verwachten dat dit in de toekomst nog een stap verder gaat met de MUM-update. Met de MUM update wil Google door middel van AI diepgang in de zoekmachine aanbrengen door enkel antwoord te geven op de vraag van de gebruiker. Zonder je door te sturen naar de website waar het antwoord vandaan komt. Dat laatste is nu nog wel het geval.

Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van updates die Google het afgelopen jaar heeft uitgerold en we verwachten nog meer van dit soort updates. Gelukkig kun je als SEO-specialist proactief op de veranderingen inspelen. Ik leg graag uit hoe je dat kunt doen.

Hoe kun je als SEO-specialist impact maken in 2022?

Er zijn verschillende manieren waarop SEO-specialisten bedrijven kunnen helpen om beter zichtbaar te worden in de SERP. Ik licht 3 manieren toe:

1. Wees lokaal zichtbaar

Lokaal zichtbaar zijn is steeds belangrijker. Ook tijdens de corona crisis is lokaal steeds belangrijker geworden voor de gebruiker. Je kunt lokaal zichtbaar zijn via een Google Mijn Bedrijf-profiel, door lokale pagina’s per regio te maken en door gebruik te maken van citaten.

Google Bedrijfsprofiel

Het is belangrijk om een Google Bedrijfsprofiel te hebben. Zo kun je opvallen binnen de local pack in de SERP. Zorg dat het profiel ten alle tijden up to date is. Een paar tips:

  • Als je meerdere locaties hebt, is het belangrijk om een Google Bedrijfsprofiel aan te maken per locatie om per regio goed zichtbaar te zijn.
  • Zorg dat je ook daadwerkelijk je bedrijfsnaam invult als bedrijfsnaam. Google waardeert het niet meer dat je een zoekwoord in dit veld verwerkt. Er wordt juist meer waarde gehecht aan het exacte gebruik van je bedrijfs- of merknaam.
  • Reviews zijn steeds belangrijker om vertrouwen te winnen (ook van consumenten). Focus op het verzamelen van reviews verzamelen. Hiermee val je ook op in de local pack.
  • Je kunt diensten en producten toevoegen in je Google Bedrijfsprofiel listing. Doe dit! Laat de gebruiker zien wat voor producten je aanbiedt zodat het in één oogopslag duidelijk is. Als mensen interesse hebben, klikken ze wel door naar je website. Zo zorg je er ook voor dat de juiste doelgroep op je website belandt.
  • Deel informatie en nieuwsberichten via posts om je doelgroep zo goed mogelijk te informeren over acties, nieuws, of andere informatie over je bedrijf.

Lokale pagina’s per regio

Maak lokale pagina’s aan per regio. Bijvoorbeeld, als je een dakdekker bent in Den Haag maar graag ook in de omliggende steden in de Randstad zichtbaar wil zijn, kun je pagina’s aanmaken voor die regio’s. Als je in Leiden zichtbaar wil zijn, kun je een pagina maken voor het zoekwoord ‘dakdekker Leiden’. Zo heb je toch kans om zichtbaar te zijn als mensen specifiek op zoek zijn naar een dakdekker in Leiden. Je trekt met deze methode vooral consumenten aan die lokale zoektermen gebruiken. Dit soort pagina’s lijken nog steeds goed te werken.

Citations

Citations zijn online verwijzingen naar een bedrijf met de naam, het adres en telefoonnummer van het bedrijf op verschillende websites. Des te vaker je genoemd wordt, des te beter. Ook is het belangrijk voor de lokale vindbaarheid. Voor lokale SEO zijn er een aantal ‘must-have’ citaten:

  • Google Bedrijfsprofiel listing
  • Bing Maps (via Bing Places)
  • Facebook
  • Goudengids
  • Yelp (of alternatief)

Ik raad aan dat jouw bedrijf vermeldt wordt op verschillende, relevante websites waar het mogelijk is om je bedrijf online te listen.

2. Beantwoord vragen & speel in op long-tail zoekopdrachten

Informatieve en goede content is en blijft belangrijk. Zeker met voice search en het toenemend aantal long tail zoekopdrachten. Probeer niet alleen informatie te geven over je dienst of product. Zorg ook dat je vragen beantwoordt over het product of het probleem waar de bezoeker mee zit. Welke vragen krijg je vaak van klanten die jouw dienst of product aan willen schaffen? Vaak scoort langere content waarin vragen worden beantwoord toch het beste. Als het ook kwalitatief goede content is. Als de informatie eenmaal goed gedeeld wordt op de website, is er veel meer kans om in het ‘mensen zoeken ook’-gedeelte van de SERP te komen.

Maak hierbij ook gebruik van structured data. Met structured data kun je Google helpen door precies de belangrijke vragen te beantwoorden. Bijvoorbeeld, door FAQ’s in te laden via structured data, kun je een specifiek veelvoorkomende vraag direct beantwoorden in de SERP. Hierdoor is de kans een stuk groter dat jouw content wordt getoond in de SERP met een featured snippet. Om structured data goed in te zetten maak je gebruik van de tool Structured Data Markup Helper van Google.

Met de komst van MUM in 2022 gaat er ook het een en ander veranderen. Met MUM wil Google namelijk door middel van AI zelf antwoord geven op de vraag van de gebruiker zonder door te verwijzen naar een website. Het algoritme stelt dan zelf antwoorden samen op basis van informatie van verschillende websites. Het is nog afwachten wat het effect hiervan gaat zijn op content. En of structured data op dezelfde manier ingezet kan worden.

3. Speel in op Image Search

Afbeeldingen worden steeds belangrijker binnen de SERP. We zien ze in advertenties en organische zoekresultaten maar een deel van de gebruikers zoeken ook via het tabje ‘Images’ in Google.

Ook buiten de SERP is Google bezig met afbeeldingen. Een belangrijk kanaal is Google Discover, waar je ook zichtbaar kunt zijn via SEO. Zorg dat de afbeeldingen op de website geoptimaliseerd zijn om ook via image search hogere rankings te bemachtigen.

Een paar tips om afbeeldingen te optimaliseren:

  • Gebruik PNG, JPEG of WebP image formaten.
  • Zorg dat de afbeeldingen op de website niet te groot zijn. Dit kan je website trager maken.
  • Voor Google Discover is het belangrijk om hoge kwaliteit afbeeldingen te gebruiken. Gebruik daarbij grote afbeeldingen die max 1200px breed zijn en de max-image-preview:large instelling.
  • Zorg dat de afbeeldingen origineel zijn, werk minder vaak met stock foto’s.
  • De naam van de afbeelding is belangrijk. Zorg dat de belangrijkste zoekwoorden hierin terug komen. Let op dat de naam van de file geen verzameling wordt van alle belangrijke zoekwoorden.
  • Schrijf een SEO vriendelijke alt-tekst. Omschrijf de afbeelding en verwerk de juiste zoekwoorden hierin die ook iets met de afbeelding te maken hebben.
  • De file path is belangrijk. Zorg dat je niet alle afbeeldingen in een generieke map stopt, maak bijvoorbeeld subfolders per categorie.
  • Zorg dat de afbeeldingen mobielvriendelijk zijn.

Hoe ga jij impact maken via SEO?

Vanwege de vele updates is het is duidelijk dat de SEO-specialist niet dezelfde werkzaamheden uitvoert als een paar jaar geleden. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen binnen de SERP en om vooruit te denken. Kijk bijvoorbeeld ook eens in de zoekresultaten van Amerika. Vaak worden daar de updates eerder uitgerold dan in Nederland. Zorg dat de content kwalitatief goed is, wees lokaal zichtbaar en speel in op het belang van afbeeldingen.

Google streeft ernaar om zo relevant mogelijk te zijn. We verwachten dan ook steeds meer updates om te zorgen dat gebruikers nog relevantere content aangeboden krijgen in de SERP. Met SEO kun je daar heel goed op inspelen met bovenstaande adviezen.

Uiteraard zijn er ook andere SEO optimalisatie-mogelijkheden die ik niet benoemd heb. Heb jij een mooie tip of aanvulling? Laat dan vooral een reactie achter. Laten we samen zorgen dat SEO-specialisten impact kunnen blijven maken.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.