Marketing technology

Meer uit je webshop halen? 7 tips voor je Shopify-strategie

0

Online shoppen is zo onderhand een fenomeen geworden, ook met een business ontkom je er bijna niet aan. Shopify is een van de e-commerce softwareproviders voor het opzetten van een webshop. In dit artikel deel ik de features en uitdagingen, plus tips voor je webshopstrategie.

Shopify is sinds 2006 uitgegroeid tot een van de grootste e-commerce softwareproviders. Het is gemakkelijk bruikbaar voor iedereen die een originele online webshop wil opzetten. Je hebt hier namelijk geen technische vaardigheden voor nodig. Dit zorgt ervoor dat zowel kleine als grote merken een online webshop kunnen beheren. Het is hierdoor uniek en tegelijkertijd een eenvoudige en goedkope manier om een online webshop te creëren.

Een andere insteek

Uit onderzoek blijkt er een groei te zijn van 71% in online shops die het platform gebruiken sinds de lente van 2020. De provider wil zichzelf onderscheiden van Amazon, eBay of andere marktplaatsen en kiest voor een andere insteek.

Shopify zorgt ervoor dat iedereen gemakkelijk (vanaf €115 en €150 euro) een online webshop kan bouwen, biedt templates, (mobielvriendelijke) thema’s en how-to video’s om het gebruiksgemak van het platform te vereenvoudigen. Meer begeleiding krijg je met gratis online trainingen over product sourcing, development of vele andere onderwerpen via hun on demand academy.

Customervriendelijke shopping experience

Jouw webshop staat, maar hoe zit het dan met de daadwerkelijke verkoop? Shopify heeft een SaaS-systeem met een snelle service, verschillende technologieën en de mogelijkheid tot meer dan één betalingsmethode. Dit zorgt voor een verbeterde customer experience waardoor je meer sales kunt genereren, met bijvoorbeeld de mogelijkheid het in-store verkoopproces te vereenvoudigen.

Dit doen zij door een in-store betalingssysteem aan te bieden. Koppel beide betalingssystemen en traceer je verkopen vanuit een database waarin alle data gegevens bij elkaar worden gebracht. Zo kun je je stock-producten beheren en bijhouden.

Tips voor je webshopstrategie

Waar kun je aan denken in je webshopstrategie, ook als je gebruikmaakt van Shopify? Ik deel hieronder 7 tips met je.

1. Kies voor omni-channel

Er heeft een ontwikkeling plaatsgevonden in hoe we online aankopen doen. We kopen tegenwoordig niet meer via één kanaal of website maar juist ook via Instagram, Facebook of andere kanalen. Zorg dat je op meerdere kanalen zichtbaar bent en deze online kanalen meeneemt in je online verkoopstrategie.

2. Investeer in automated supply chain en bezorgmogelijkheden

Lastig een keuze te maken als je kijkt naar bezorgmogelijkheden? Shopify helpt je een handje en biedt PostNL als bezorgoptie. Wil je liever nog snellere bezorgingsopties aanbieden? Dan zal je moeten investeren in automated supply chain en bijhorende bezorgmogelijkheden. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel in de huidige samenleving dus zorg wel dat jouw bezorgingsopties altijd hieraan voldoen.

Iemand die iets koopt op een webshop via Shopify.

3. Zorg voor goede customer support

De tevredenheid van jouw customers beïnvloeden jouw sales rate. Zorg dus dat je er altijd bent voor je customers als zij vragen of opmerkingen hebben. Doe dit bijvoorbeeld door een chatbot in te stellen of neem iemand aan in jouw team voor de customer care. Persoonlijk contact blijft belangrijk in de huidige samenleving. Zorg dat je 24/7 bereikbaar bent met customer care voor klanten en voorzie hen van snel advies of oplossingen. Creëer interactie en verbeter de customertevredenheid naar aanleiding van hun behoefte en wensen.

4. Analyseer data van consumenten

Van analyseren kun je leren. Optimaliseer en verhoog met statistische inzichten jouw Shopify e-commerce growth rate. Analyseer de data uit de statistieken van de provider of maak gebruik van Google Analytics of Google Datastudio.

5. Geef optimalisatie van visualisatie prioriteit

Visualisatie is een belangrijke factor binnen de customer experience en het salesproces. Zorg er dus voor dat jouw afbeeldingen op je webshop in orde zijn door alt-teksten en meta titles toe te voegen. Zo zijn jouw afbeeldingen een ondersteuning in de customer experience, om bijvoorbeeld beter te scoren in search engines zoals Google.

6. Blijf competitief

Ook wanneer je tevreden bent met je cijfers, blijf competitief! Verbeter je sales-strategie en blijf optimaliseren. Shopify helpt je hierbij door de optie van het toevoegen van onbeperkt SKU’s (stock keeping units). Zo krijgen customers op jouw website geen melding dat een product is uitverkocht, terwijl de nieuwe stock al onderweg is.

7. Gebruik applications

Shopify biedt je handvatten via (gratis of betaalde) apps om je webshop uit te breiden. Bijvoorbeeld met marketingtools, chatbots, pop-ups, PostNL-zendingen en meer. En zo kun je ook via apps jouw eigen website beheren vanaf je mobiel. Handig wanneer je veel onderweg bent en snel iets wil wijzigen.

Ook minder gemak

Er zijn ook enkele punten van Shopify die minder gemak met zich meebrengen.

  • Je kunt de software 14 dagen gratis uitproberen, maar er is geen gratis versie van Shopify. Je betaalt na de proefperiode het basisabonnement van ongeveer 25 euro per maand.
  • Niet alle functies zijn inbegrepen in het basisabonnement. Hiervoor is het aanschaffen van apps noodzakelijk, sommige zijn gratis maar andere niet.
  • Het is voor iedereen geschikt, echter heb je als gevorderde wel behoefte aan een uitgebreider en duurder pakket.
  • De provider maakt gebruik van PHP-taal, dit wordt ook wel “vloeistof” genoemd. Alle thema’s zijn gecodeerd in dit formaat, wat het aanpassen van eigen wensen in thema’s moeilijker maakt. Je kunt wel kiezen voor een premiumthema met ondersteuning om coderingsproblemen te voorkomen.

Heb jij ervaringen met Shopify of nog andere tips voor je webshopstrategie? Deel ze hieronder.