Marketing technology

Duurzamer online shoppen? Tips voor ondernemers en consumenten

0

Eigenlijk weet iedereen wel dat winkelen duurzamer zou kunnen, dat pakketjes bezorgen efficiënter kan en dat jouw keuzes het verschil maken. Maar wat we niet zien, is welke goede initiatieven er al zijn en hoeveel we gewonnen hebben op het gebied van innovatie. Dit zijn allemaal de gevolgen van duurzame beslissingen. Wat kunnen bedrijven doen om hun impact te verkleinen? En wat kan jij als consument doen om online duurzamer te shoppen?

Zeker voor bedrijven die graag hun duurzame strepen willen verdienen staat het boek ‘Duurzaam online shoppen‘ (affiliate) van Heleen Buldeo Rai vol goede ideeën, voorbeelden en inspiratie.

Heleen neemt je mee op de reis die een pakketje aflegt. Of hij nu van de Noordpool komt, uit China of van de winkel om de hoek, jouw pakketje maakt heel wat kilometers voor jij hem in handen hebt. Al die kilometers betekenen heel wat CO2-uitstoot en we weten dat dit slecht is voor het milieu.

Wat kunnen bedrijven doen om hun impact te verkleinen? En wat kan jij als consument doen om jouw shopping zo milieuvriendelijk mogelijk te maken? Heleen maakt het duidelijk aan de hand van tien jaar onderzoek en veel praktijkvoorbeelden.

Duurzame beslissingen voor alle soorten bedrijven

Meer pakketjes = minder CO2

We willen graag onze pakketjes en het liefst vandaag nog. Het nadeel hiervan is dat bezorgbusjes vaak maar halfvol zitten of een route moeten rijden die niet gunstig is. Sommige bezorgdiensten kiezen er daarom voor om samen te werken met andere diensten om zo hun busjes helemaal vol te laden en de adressen te pakken in dezelfde buurt.

Ook je pakketje op een geduldig tijdstip laten bezorgen scheelt een hoop uitstoot. Want als een online winkel meer tijd krijgt om een goede planning te kunnen maken, leidt dit ook tot meer efficiëntie. Het kan dus een groot verschil maken of je je pakketje morgen of overmorgen laat bezorgen.

Het niet thuis-dilemma

Het is een heikel punt voor zowel de bezorger als de ontvanger: niet thuis zijn. Dit betekent dat de bezorger of nog een keer terug moet komen en dus meer kilometers en uitstoot maakt, of hij moet een extra ritje maken naar een ophaalpunt. Waar de ontvanger vervolgens ook naartoe moet om het pakketje op te halen. En helaas doen de meeste mensen dit nog steeds met de auto.

Heleen spreekt over pakketautomaten bij winkels, grote kantoren en zelfs in stations, maar ook over vaste ophaalpunten bij vaste winkels. Het meest efficiënt blijkt de bezorgafspraak: je pakketje komt tussen 18.00 en 19.00 uur, waarbij je van tevoren het gewenste tijdstip kunt uitkiezen.

Sommige winkels hebben bijvoorbeeld maar beperkte bezorgdagen waar een consument uit kan kiezen. Het enige wat jij nog hoeft te doen is het tijdstip uitkiezen. Ook dit zorgt voor een schonere route van pakhuis naar thuis.

Het is maar hoe het uitpakt

Al die pakketjes komen ook weer in allerlei verpakkingen. En dan hebben we het niet over een lintje eromheen of een strikje met een kerstmannetje erop. Het gaat vooral om al dat plastic.

Wie kent ze niet, die plastic kussentjes om iets kwetsbaars te beschermen tegen de barre reis, het piepschuim dat door de doos heen danst en dat product dat in vele lagen bubbeltjesplastic wordt gewikkeld.

Gelukkig laat Heleen je zien dat er al heel veel alternatieven zijn bedacht. Wat dacht je van popcorn of papieren luchtkussens? Of een van mijn favorieten: je product sealen in karton?

Sommige bedrijven hebben een eigen machine in huis die kartonnen verpakkingen precies op maat kan maken. Dat betekent het einde van opvulmateriaal. Dit leidt tot kleinere pakketjes, waardoor er meer in een vrachtwagen zou kunnen en minder kilometers gereden worden.

Een bewuste consument verspilt minder

Er valt een enorme winst te halen bij het checkout-venster. Heleen en haar collega’s hebben uitvoerig het klantgedrag onderzocht om te kijken of de laatste klik op de computer niet duurzamer kan. En wat blijkt, een bewuste consument verspilt minder.

Pop-up-boxen met informatie, alternatieven waarbij uitgelegd wordt waarom dit beter is voor het milieu en de beste keuzes plaatsen op de beste plekken (bovenaan). De koper is een bewuste en duurzame beslisser, als hij maar op de hoogte is van de opties. Op dit gebied valt er dus heel wat winst te halen.

Want als jij weet waar je voor kiest, dan blijk je ook bereid te zijn om bijvoorbeeld iets langer te wachten op je pakket. Zeker als dat het milieu ten goede komt.

Vrouw pakt kleding in op duurzame manier

Duurzame beslissingen voor de consument

Wat kan jij doen als consument? Een bewuste koper maakt vaak betere beslissingen. Nu jij weet welke reis jouw pakketje moet afleggen voor hij bij jou op de deurmat belandt, maak je misschien milieuvriendelijkere keuzes bij je volgende bestelling.

De grootste winst voor het milieu die jij kan maken is simpelweg thuis zijn als je pakketje komt. Dat scheelt extra ritjes, extra ophaalpunten, extra tijd en heel veel CO2-uitstoot.

Nog zo’n toptip is om niet te veel te bestellen. Veel kopers bestellen verschillende maten om thuis te kunnen passen, om vervolgens de overtollige maten te retourneren. Ook dit leidt tot onnodige extra ritten en verspilling aan verpakkingsmateriaal.

Daarnaast is geduld in dit geval letterlijk een schone zaak. Want de groenere optie kiezen betekent meestal dat je toch een dagje langer op je pakketje moet wachten.

Nog een kleine selectie tips:

  • Pakketjes bestellen op afspraak
  • Pakketjes van je buren aannemen
  • De fiets pakken om te winkelen
  • Lekker lokaal shoppen
  • De fiets pakken als je naar een ophaalpunt moet

Over het boek

De enige kanttekening die ik bij het boek ‘Duurzaam online shoppen‘ (affiliate) van Heleen Buldeo Rai zet, is dat het niet echt lekker wegleest. Het boek zit bomvol vakjargon, ingewikkelde terminologie en regelrechte tongbrekers. Misschien kunnen ze nog een mini-versie maken, speciaal voor de shopper in gewonemensentaal?

Heleen laat zien dat er een duurzame toekomst bestaat voor shoppen. Of dit nu met drones of robots gepaard gaat, is nog maar de vraag. Maar iedereen kan bijdragen aan slimmer en gezonder shoppen, zolang je bewust bent van de impact van je eigen keuzes. En dat is precies wat dit boek je laat zien.