How to

Groen moet je doen! Zo zet je als retailer duurzaamheid op de kaart

0

Fietskoeriers duiken steeds vaker op in het straatbeeld en oude bestelbusjes maken plaats voor hun elektrische opvolgers. Het verduurzamen van e-commerce is een belangrijke ambitie van veel online retailers en groene bezorging staat dan ook hoog op de agenda. Groen moet je doen, zo lijkt het devies. Toch blijkt er bij de consument nog helemaal niet zoveel aandacht voor duurzaamheid. 

Maar 44 procent van de Nederlandse consumenten is bezorgd over de gevolgen die online shoppen op het milieu hebben. Dat blijkt uit de E-commerce Delivery Compass 2020, uitgevoerd door Sendcloud onder 1005 Nederlanders. Een nóg kleiner deel is bereid voor groene bezorging te betalen: slechts 12 procent tast hiervoor in de buidel. Hoe zet je als retailer groene bezorging op de kaart?

De ecologische impact van online shoppen

Om maar met de deur in huis te vallen: het is niet zo dat online shoppen per definitie beter of slechter is dan fysiek winkelen. Beide manieren van shoppen gaan gepaard met de nodige transporten. Waar het om gaat is dat bezorging van online bestellingen een stuk efficiënter kan, zodat we in ieder geval de ecologische voetafdruk van online shoppen kunnen beperken.

Als je kijkt naar de bezorging van bestellingen, zie je namelijk twee dingen misgaan: enerzijds zijn er een hoop gemiste leveringen, anderzijds wordt er veel verpakkingsmateriaal verspild. Elke gemiste levering leidt namelijk tot extra CO2-uitstoot en onnodig verpakkingsmateriaal heeft als resultaat dat bezorgbusjes praktisch lucht vervoeren. Ruimte die beter benut had kunnen worden voor het vervoeren van meer pakketten, zodat er niet een tweede bestelbusje de weg op hoeft.

Vijf tips om je ecologische voetafdruk te beperken

Zonder al te veel in de detail te treden kunnen we dus stellen dat het bezorgen van pakketten groener kan. Ook zonder de bijdrage van de consument is er al een hoop wat je als retailer zelf kunt doen. Met deze vijf tips wordt duurzaam bezorgen een stuk eenvoudiger.

1. Reduceer het aantal bezorgpogingen

Een van de meest effectieve manieren voor het beperken van de CO2-uitstoot is het reduceren van het aantal bezorgpogingen. Hoe minder vaak een bestelbusje op en neer moet om een pakket aan te bieden, hoe lager de CO2-uitstoot. Laat consumenten daarom zelf kiezen waar en wanneer een pakket bezorgd wordt. Op die manier vergroot je de kans dat een pakket al tijdens de eerste bezorgpoging wordt aangenomen. Fijn voor het milieu, maar ook voor de bezorger!

2. Bied een milieuvriendelijke bezorgoptie aan

Tegenwoordig zijn er een hoop bezorgdiensten waarbij duurzaamheid voorop staat. Zo streeft Trunkrs naar 100% elektrische bezorging en maakt Homerr gebruik van verzamelpunten en bestaande routes van pakketbezorgers om de CO2-uitstoot per pakje met 79 procent terug te dringen.

Deze bezorgdiensten zijn niet alleen duurzaam, maar blinken vaak ook uit in gemak en efficiëntie. Zelf laat ik mijn maaltijdboxen bijvoorbeeld via Trunkrs bezorgen: zij bieden same-day delivery waardoor je je eten daadwerkelijk vers in huis hebt. Op die manier kun je je klant echt meerwaarde bieden. Win-win dus!

3. Gebruik minder verpakkingsmateriaal

Maar liefst 64 procent van de consumenten is van mening dat webwinkels te veel verpakkingsmateriaal gebruiken bij bezorging. En terecht: nog te vaak worden er enorme dozen met vulmiddel gebruikt voor een paar kleine producten. Los van het feit dat dit een verspilling is van plastic en karton, is deze manier van verpakken erg inefficiënt. Door te grote verpakkingen te gebruiken neem je namelijk onnodig veel ruimte in beslag in een bestelbusje: ruimte die ook gebruikt had kunnen worden voor het verzenden van andere pakketten.Bezorging

4. Kies voor recyclebaar verpakkingsmateriaal

Niet alleen over het gebruik van verpakkingsmateriaal, ook over het hergebruik ervan zijn consumenten kritisch. 62 procent vindt dat al het verpakkingsmateriaal volledig recyclebaar moet zijn. Je kunt hierbij denken aan dozen, maar ook verzendzakken, opvulmateriaal en bijvoorbeeld inkt.

Het minimale wat je kunt doen is ervoor zorgen dat een verpakking indien nodig als retourverpakking gebruikt kan worden. Maar er zijn ook steeds meer retailers die het meermalig gebruik van verpakkingen stimuleren. Zo ontwikkelde Omoda de ‘Ecobox’, een verzenddoos die tot 50 keer hergebruikt kan worden en die consumenten opgevouwen weer kunnen retourneren.

5. Pak het aantal retouren na bezorging aan

Het is misschien een no-brainer, maar ook het terugdringen van het aantal retouren draagt bij aan het beperken van de CO2-uitstoot per bestelling. Elke retourzending zorgt namelijk voor extra transport en dus extra CO2. Zorg daarom voor duidelijke productbeschrijvingen en goede foto’s, zodat consumenten een goed beeld hebben van wat ze bestellen. Niet alleen fijn voor jezelf, maar dus ook voor het milieu.

Al met al is er dus heel wat werk aan de winkel om de impact van online shoppen en bezorging te reduceren. Door kritisch na te denken over de manier van verpakken en verzenden, ben je al een heel eind op de goede weg!