Marketing technology

Dark mode in e-mailmarketing: voordelen & optimalisatietips

0

Verschillende browsers en apps bieden een dark mode aan. Maar wat is het nu precies? Besturingssystemen geven device-gebruikers de mogelijkheid om te schakelen naar een donkere modus in plaats van een lichte, witte modus. Hoe houd je met je e-mailmarketing rekening met die dark mode-gebruikers?

Naast dat het design bij veel gebruikers beter in de smaak valt, zijn er ook een aantal voordelen waarom we de donkere modus zoveel gebruiken online en in onze mailbox.

1. Alles wat normaal wit is wordt zwart. En wat zwart was wordt wit

Klinkt heel simpel en logisch als je de naam dark mode hoort. Hoe het werkt? Er wordt gekeken naar HTML-codes of de CSS stylesheet-codes van de hele mail. Zo kunnen de contrasten en kleuren omgedraaid worden.

2. Dark mode filtert blauw licht en is hierdoor beter geschikt voor de ogen

Wanneer de omgeving buiten je beeldscherm donker is, schijnt een donkere modus op je scherm beter te zijn voor je ogen. De spieren van onze ogen zijn getraind en gewend om items op een lichte achtergrond te bekijken als de omgeving licht is. Hierdoor hebben jouw ogen minder moeite met het contrast overdag, dan in het donker wanneer je ogen juist beginnen te wennen aan de donkere ruimte. In het donker is meer inspanning nodig bij een light mode. De ogen doen dus beter hun werk als het scherm donker is.

3. De donkere stand is batterij besparend

Hoe langer jouw device mee gaat des te beter, toch? OLED- en AMOLED-schermen gebruiken in de donkere modus minder energie. Daarnaast ziet deze donkere stand er ook een stuk luxer en mooier uit, een extra reden waarom veel gebruikers deze modus instellen.

Hoe kun je rekening houden met dark mode in e-mail?

E-mailmarketeers opgelet: jouw lezers gebruiken allemaal diverse devices. Het is daarom slim om te kijken wat de drie belangrijkste e-mail clients van jouw lezers zijn en aan de hand van deze data te optimaliseren. Niet alle e-mail clients ondersteunen namelijk dark mode.

In de volgende afbeelding is te zien welke e-mail clients dit wel doen. Dit betekent overigens niet dat de e-mail clients dit op dezelfde UI-wijze doen. Een donkere modus is niet alleen zwart of wit. Er zijn meerdere opties en lagen die het enigszins ingewikkeld maken. Er zijn verschillende manieren hoe een e-mail client jouw dark mode code kan lezen.

1. Enable Dark mode

Apple mail, iPhones, iPads en Hey.com bieden de mogelijkheid om met een HTML-code in de <head> tag de dark mode uit te schakelen. Zo ziet jouw mail er altijd hetzelfde uit, zowel in de lichte als in de donkere modus.

2. Dark mode versie 1: donkere user interface

Er zijn e-mail clients zoals Apple die de gebruiker laten kiezen om de applicatie in donkere modus te gebruiken. Wanneer de gebruiker deze optie kiest zal alleen de inbox zwart worden met witte letters. Deze donkere interface heeft geen invloed op e-mailtemplates, die behouden de oorspronkelijke kleuren. Andere clients zorgen ervoor dat alles donker wordt, dit kan je huisstijl beïnvloeden.

3. Dark mode versie 2: 50/50

Is er een lichte achtergrond met donkere tekst? Dan wordt dit omgezet in deze donkere versie. Wanneer een e-mailtemplate al donkere vlakken bevat worden deze niet aangepast.

4. Dark mode versie 3: 100% kleurverandering

In deze versie worden alle kleuren omgedraaid. E-mail-templates met een donkere achtergrond en lichte tekst krijgen een lichte achtergrond en donkere tekst of andersom.

Optimaliseer je e-mailtemplate voor dark mode

Dark mode wordt steeds populairder en heeft dus diverse werkwijzen, maar hoe optimaliseer je jouw e-mailtemplates nu op de juiste wijze? Welke verschillen zijn nu eigenlijk belangrijk tussen light mode en dark mode? De volgende punten zullen je helpen om jouw template te optimaliseren voor een fijne customer experience en conversieoptimalisatie.

1. Optimaliseer je logo: dit betekent niet dat je een heel nieuw logo hoeft te ontwikkelen. Het houdt enkel in dat je een achtergrondkleur kunt toevoegen of een witte outline kunt maken om de letters of vormen van jouw logo.

Elevate logo met witte omlijning

 

2. Hit that button right: zorg ervoor dat de buttons in jouw mail op een aantrekkelijke wijze in beeld komen bij jouw lezers. Dit doe je door bijvoorbeeld een wit vierkant van de button te maken. Vaak worden half ronde buttons in de dark mode er niet mooier op. Dit komt doordat de ronde afwerking niet mee verandert in een donkere kleur, wat resulteert in een vierkant wit blok waarin de rondere button nog wel zichtbaar is. Niet erg clickable, dus maak er liever direct één vierkant blok van.

3. Socialmedia-iconen: socialmedia-iconen hebben vaak een afronding, net als bij buttons. Maak ook deze liever vierkant, transparant of creëer een witte omlijning. Dit geldt ook voor andere iconen of afbeeldingen. Alhoewel afbeeldingen vaak ook makkelijk zijn te converteren naar een transparante variant.

Wanneer je deze optimalisaties hebt doorgevoerd is het tijd om de kwaliteit van jouw light- en dark mode templates te testen en te optimaliseren om vervolgens meer conversies te genereren.