Online marketing

Iedere dag een nieuwsbrief versturen? Dat kan met de Epic E-mail Formule

0

Ben jij er zo één die netjes iedere maand een nieuwsbrief verstuurt, vol met informatieve content? Dat willen je abonnees, toch? Je hebt het mis. Ze willen vermaakt worden. Verleid. En om dat te doen moet je zorgen dat je marketing niet braaf is. Ga je database maar eens iedere dag e-mailen…

Tips geven is niet onderscheidend

Aartjan van Erkel schrijft in zijn nieuwste boek ‘Nummer 1 – Zo word je de bekendste naam in je markt en krijg je klanten voor het leven‘ (affiliate) dat je niet zo onderscheidend bent in je marketing als je tips geeft. We worden overspoeld met informatieve content. En als je tips geeft, dan geef je jouw relaties onbewust ook een hele to-dolijst mee. Tips voor nieuwe dingen om uit te proberen zijn uiteindelijk gewoon een hoop extra werk. We hebben al zat te doen, dus ga weg met je tips. Hoe ben je dan nog wel onderscheidend in je marketing? Door te entertainen.

Van Erkel heeft een Epic E-mail Formule gemaakt met zes geboden. Als je deze geboden volgt, dan kun je jouw abonnees best iedere dag e-mailen. Ze zien jouw berichten niet meer als marketing, maar ze vinden het dan juist leuk als jij ze mailt. En jij hebt veel meer kans om te verkopen, zo simpel is het ook.

Elke dag een nieuwsbrief

1. Gij zult infotaining e-mails schrijven

In plaats van je nieuwsbriefabonnees en je volgers kapot te spammen met allemaal goedbedoelde tips, is het voor iedereen leuker als je verhaaltjes vertelt. Je vertelt over een voorval dat bij jou ooit een emotie heeft opgeroepen. Dat voorval kan iets zijn wat jou één uur geleden onderweg naar kantoor is overkomen, maar het kan ook zijn gebeurd toen je op de middelbare school zat. Je pakt iets met een emotie, omdat de kans bestaat dat je klanten daar iets in herkennen. Dat zorgt voor verbinding.

Entertainment is een stuk aantrekkelijker dan droge informatie, maar alléén entertainment is niet genoeg. Je kunt dus niet zonder een stukje goede informatie. Als je niks anders dan leuke verhaaltjes vertelt, ben je bezig met storytelling en niet met marketing. Geef ze daarom altijd iets van een inzicht, een advies of perspectief waar ze nog niet eerder aan gedacht hadden. Entertainment versneden met informatie dus.

De informatie die je geeft hoeft geen veelomvattende of wereldschokkende tip te zijn, zolang het maar een goed inzicht is dat je wulps verpakt in een tekst die je klanten graag willen lezen.

2. Gij zult een vast ritme hebben

Een vaste gewoonte aanleren lukt het makkelijkst als je daartoe uitnodigt door altijd op een vaste tijd uit te zenden. Als er een vast ritme in je berichten zit, gaan je lezers jouw nieuwsbrieven vaker openen dan die van andere verzenders. Je krijgt meer gewoonteconsumptie en dus hogere openingspercentages van je e-mails, maar je krijgt ook een andere plek in het hoofd van je lezers. Je communiceert namelijk iets wat de meeste van je concurrenten over het hoofd zien.

Wat het voor je klanten zegt als jij lange tijd iedere dag of ieder week op precies hetzelfde moment in hun leven verschijnt, is dat jij zo goed weet waar je mee bezig bent dat je in staat bent om een ijzeren ritme aan te houden in je marketing. Dat is iets wat alleen de beste spelers in een markt voor elkaar krijgen. Een vaste regelmaat is dus statusverhogend.

3. Gij zult snel schrijven

Veel ondernemers denken dat ze écht geen tijd hebben om iedere dag of iedere week een nieuwsbrief aan hun abonnees te schrijven. Dat is niet waar. Een infotaining nieuwsbrief schrijven hoeft maar 20-30 minuten te duren. Dat is tijd die je waarschijnlijk al vrij kunt maken door even wat minder door je tijdlijn heen te scrollen.

Het is belangrijk om vaste momenten in te plannen voor het schrijven van je nieuwsbrieven. Je werk strekt zichzelf uit als een luie, geeuwende kat tot het evenveel ruimte inneemt als je ervoor gepland hebt. Zoals gezegd, een infotaining nieuwsbrief moet je in een half uur makkelijk kunnen schrijven.

Wat je ook kunt doen is je mails in een batch schrijven. Ga er één keer in de week voor zitten en schrijf dan vijf nieuwsbrieven waarvan je de week erop iedere dag één verstuurt. Het is net wat bij je past.

4. Gij zult verrassen met uw titels

Bij een epic nieuwsbrief hoort een knettergestoorde titel. Van Erkel deelt in zijn boek een aantal titels van veel opengeklikte e-mails:

  • Door deze vijf woorden kreeg ik tranen in mijn ogen
  • Met mijn pluizige badjas aan zag ik haar krijsend naar beneden vallen
  • Zo schrijf je een marketingtekst die klanten bewaren tot hun dood

Een bijkomend voordeel van het schrijven van verrassende titels voor je e-mailings is dat je de spamfilters omzeilt. De algoritmes achter die spamfilters letten op bepaalde woorden of tekens in de titel (en de tekst) van je e-mail. Als jij zulke verrassende titels schrijft, dan kunnen de spamfilters er niets mee en belanden jouw nieuwsbrieven netjes in de inbox van je abonnees.

5. Gij zult variatie gebruiken

Je houdt de aandacht van je publiek het best vast als je variatie gebruikt. Stuur elke keer een compleet ander verhaaltje dan de vorige keer. Wissel lange e-mails af met korte. Wissel verhalen over jezelf af met verhalen over mensen uit je omgeving. Stuur ook eens een quote, een audio of een video. Wees een mensch, dus laat allerlei emoties zien. Door de variatie worden je e-mails steeds geopend door je abonnees, omdat ze benieuwd zijn wat je nu weer voor ze in petto hebt.

emoties in nieuwsbrief

Waar je de inhoud van je mails zo gevarieerd mogelijk maakt, is de afsluiting juist heel voorspelbaar. Aan het eind van je bericht ga je altijd wat pluggen.

6. Gij zult altijd wat pluggen

Alle geboden waar we het tot nu toe over hebben gehad, staan in dienst van dit laatste gebod: je doet altijd een aanbod. Het aanbod dat je doet in iedere nieuwsbrief is voor jou natuurlijk de reden dat je hem schrijft, dus denk niet dat je klanten verbaasd zijn dat jij ze iets wil verkopen. Ook zij vinden het leuk als je iets interessants voor ze hebt. Ze verwachten ook van jou dat je ze steeds iets aanbiedt, want je bent een ondernemer en voor hen is verkopen volkomen normaal ondernemersgedrag.

Wat er moet gebeuren als klanten je nieuwsbrief lezen, is dat ze klikken op de link die erin staat. Je sluit je bericht daarom altijd af met een link naar de volgende stap die ze kunnen zetten. Het maakt niet zoveel uit wat die volgende stap is. Het kan een direct aanbod zijn om een investering te doen, maar het kan ook een uitnodiging zijn om eens contact op te nemen.

Weg met brave marketing!

Ik werd direct enthousiast van het boek ‘Nummer 1 – Zo word je de bekendste naam in de markt en krijg je klanten voor het leven‘ (affiliate). Eindelijk tips & tricks die de boel een beetje opschudden. We maken marketing vaak veel te saai. Lekker informatie spuwen en dan maar hopen dat iemand wat van je wil kopen.

Van Erkel zet je aan het denken: wat kan ik doen om mijn klanten te entertainen? En hij stelt je ook gerust: normaal is niet gek genoeg, probeer maar eens wat! De beste in de markt is namelijk vaak niet de bekendste. Weg met brave marketing! En fijn dat hij al zijn tips ook zelf toepast, want het boek leest als een tierelier. Ik heb twee blaadjes in mijn schrift aan nieuwe ideeën waar ik mee aan de slag kan. Een dikke aanrader voor iedere ondernemer en marketingprofessional.