Marketing technology

Snellere WordPress-site? Gebruik de snelste hosting + 3 andere tips

0

Een snelle site rankt hoger in Google, converteert effectiever en biedt een betere gebruikerservaring. Dit alles heeft een directe impact op je onderneming. Webhosting heeft een enorme impact op de snelheid van je site. Daarom hebben we onderzocht wat de snelste WordPress hosting providers van Nederland zijn, en deel ik 4 simpele tips om je WordPress-website sneller te maken.

Voor het onderzoek hebben we een aantal Nederlandse hosting providers uitgezocht. Sommige behoren tot de grootste en meest bekende providers van Nederland (bijvoorbeeld TransIP en Hostnet). Anderen worden uitzonderlijk goed beoordeeld door hun gebruikers (Cloud86 en Antagonist). En het leek ons interessant grote, internationale spelers zoals Kinsta en SiteGround toe te voegen omdat die zich ook richten op de Nederlandse markt en gespecialiseerd zijn in WordPress hosting.

We hebben de volgende hosting providers meegenomen in dit snelheidsonderzoek:

 • Antagonist
 • Cloud86
 • Hostnet
 • Kinsta
 • Mijn.host
 • SiteGround
 • TransIP
 • Vimexx
 • Yourhosting

Zo hebben we ons onderzoek uitgevoerd

We hebben een testwebsite opgezet met de volgende specificaties:

 • WordPress theme: Kadence (een lichtgewicht, multifunctionele WordPress theme)
 • Plugins: Block Navigation, Kadence Blocks, Post Duplicator
 • SSL-certificaat (Let’s Encrypt)
 • 17 afbeeldingen, 196 woorden, en verscheidene grafische elementen (op de pagina die we hebben getest)

Deze site levert interessantere resultaten op dan een ‘kale’ WordPress-installatie, omdat het een echte site nabootst. We hebben dezelfde website geïnstalleerd op alle hosting-pakketten die we hebben getest.

De hosting-pakketten hebben we niet geoptimaliseerd met plugins gebruikt zoals LiteSpeed Cache, SG Optimizer of WP Rocket. De testresultaten hieronder zijn dus out of the box. Dit leidt tot een zo eerlijk mogelijke vergelijking.

Maar bedenk wel: een dure, premium WordPress host als Kinsta komt standaard al met veel ingebakken optimalisaties. Dat biedt het een (wellicht oneerlijk) voordeel tegenover de andere providers.

De snelheidstest tool die we hebben gebruikt is GTMetrix met als testlocatie London. Omdat de resultaten per test kunnen variëren, hebben we 3 tests per provider afgenomen en de resultaten van de test gebruikt die in het midden lag qua performance. Deze hosting pakketten hebben we getest:

 PakketKosten (p/m)Aantal sites
Antagonist Slim€8,991
Cloud86Webhosting Medium€5,9510
HostnetWordPress Pro€91
KinstaStarter$351
Mijn.host.wp basic€9,995
SiteGroundGoGeek€34,99onbeperkt
TransIPTransIP Pro€9,991
VimexxCompleet€6,9915
YourhostingStart€9,991

Dit zijn de resultaten van het onderzoek

Dit is hoe de verschillende providers (in alfabetische volgorde) scoorden op de belangrijkste snelheidsmaatstaven:

 TTFBLCPTBTCLSLaadtijd
Antagonist172ms705ms0ms0ms706ms
Cloud86199ms532ms0ms0ms533ms
Hostnet604ms1,2s49ms0ms1,5s
Kinsta151ms649ms6ms0ms750ms
Mijn.host194ms732ms104ms0ms733ms
SiteGround115ms812ms59ms0ms886ms
TransIP942ms1,8s100ms0ms2,2s
Vimexx406ms1,2s106ms0ms1,4s
Yourhosting472ms903ms26ms0ms904ms

Het oorspronkelijke artikel wat deze resultaten bevat kun je hier vinden.

Het Friese Cloud86 blijkt de snelste WordPress host te zijn, gevolgd door Kinsta en Antagonist.

 1. Cloud86
 2. Kinsta
 3. Antagonist
 4. Mijn.host
 5. SiteGround
 6. Yourhosting
 7. Vimexx
 8. Hostnet
 9. TransIP

Cloud86 scoort het beste op Core Web Vitals (LCP, TBT en CLS) en laadtijd. Qua Time to First Byte (TTFB) doen andere providers het ietsjes beter, maar het scheelt niet veel. Overigens doet de hele top 5 het hier uitstekend qua snelheid. Zit je bij een van die hosting providers, dan zit je sowieso goed.

Snelheidsfactoren uitgelegd

De snelheid van je website hangt af van meerdere factoren. Een score als laadtijd heeft grappig genoeg marginale impact op de daadwerkelijke gebruikerservaring. Dit is waarom:Statement dat snelheid niet alles is voor je WordPress hosting provider.

Niettemin biedt het een interessant inzicht in hoe hosting providers ten opzichte van elkaar presteren. De volgende factoren hebben een daadwerkelijke impact op hoe snel een site voor een gebruiker voelt:

 • TTFB
  TTFB, oftewel server responstijd, is een van belangrijkste factoren voor iedere hosting provider. Hoe sneller de server reageert op een verzoek (zoals een klik op een link), hoe sneller een pagina begint met laden. Stel je klikt op een link en de TTFB is 500ms, dan duurt het een halve seconde voordat de server reageert en de webpagina begint met laden. Daarom wil je dat deze score zo laag mogelijk is. Volgens Google zou je TTFB idealiter onder de 200ms moeten vallen.
 • Largest Contentful Paint (LCP)
  LCP is hoelang het duurt voordat een pagina geladen is vanuit het oogpunt van de gebruiker. Of om het simpeler uit te drukken: het is de tijd die het duurt vanaf het klikken op een link totdat alle belangrijke content op het scherm is verschenen.
 • Total Blocking Time (TBT)
  Dit meet hoelang het duurt voordat een gebruiker je site daadwerkelijk kan gebruiken. Denk hier aan het klikken op een knop, een menu openen, of een email adres intikken op een formulier.
 • Cumulative Layout Shift (CLS)
  Dit meet hoe stabiel een pagina oogt tijdens het laden. Om dit simpeler uit te leggen: als je pagina-elementen op en neer schieten tijdens het laden, is je CLS hoog.

4 tips om je WordPress-site sneller te maken

Het sneller maken van een WordPress-site vereist weinig technisch vernuft. Je hoeft enkel de juiste beslissingen te maken ten aanzien van de hosting die je kiest en de techniek (theme en plugins) die je gebruikt. Installeer vervolgens een goede optimalisatie-plugin en je bent eigenlijk wel klaar.

1. Kies snelle hosting

Deze stap is eenvoudig. Kies een van de top 5 providers uit dit onderzoek, en je hebt sowieso snelle, kwalitatief hoogstaande hosting te pakken.

2. Installeer een licht thema

WordPress heeft niet de beste reputatie als het gaat om snelheid. Dit komt vooral door het gigantische aantal afschuwelijk slecht gecodeerde WordPress themes die in omloop zijn. De belangrijkste bron van deze trage themes zijn marktplaatsen zoals Envato en ThemeForest. Ik raad je aan niet in de buurt te komen van dit soort themes.

Kies voor een goed gecodeerde, licht WordPress-thema, en je zal van snelheidsproblemen nooit last hebben. Voorbeelden van dit soort themes zijn Kadence (dit gebruik ik zelf), GeneratePress en Blocksy.

Het goede nieuws van dit soort themes is dat ze gebouwd zijn rondom de WordPress Gutenberg Editor. Hierdoor kun je er iedere website mee bouwen die je maar kunt bedenken, zonder dat je een pagebuilder als Elementor nodig hebt (die je site ook flink vertraagd).

3. Doe rustig aan met plugins

Met iedere plugin die je installeert, vraag je jezelf af: heb ik dit echt nodig, of zou ik de functionaliteit die ik wil ook via m’n thema kunnen regelen? Of via een beetje CSS?

Zorg ook dat je geen plugins hebt geïnstalleerd die je niet gebruikt. Voor de plugins die je gebruikt: zorg dat ze afkomstig zijn van gerenommeerde ontwikkelaars en goede gebruikersreviews hebben.

4. Gebruik een optimalisatie plugin

Het is verrassend wat een verschil een goede optimalisatie-plugin kan maken voor de snelheid van je WordPress-website. De bekendste plugin is WP Rocket, maar hiervoor moet je betalen.

Gebruikt je hosting provider LiteSpeed servers (voorbeelden uit dit onderzoek van providers die dit doen zijn Cloud86 en Mijn.host) kies dan voor de LiteSpeed Cache plugin. Deze plugin is 100% gratis en zonder dat je de instellingen ervan hoeft aan te raken, maakt het je site al absurd snel:

Screenshot van een optimalisatie-plugin voor WordPress.Dit is een test site die ik heb geïnstalleerd op Cloud86, maar op een andere LiteSpeed-host zoals Mijn.host zal je soortgelijke resultaten krijgen. (De TTFB is overigens omlaag gegaan naar 50ms op deze site! Voor de optimalisatie zat deze op 199ms. Ruim onder de 200ms die Google aanraadt.)

De reden dat ik je aanraad om niet de instellingen van deze plugin aan te raken, is omdat het op de uiteindelijke snelheidsscores een marginaal verschil maakt, en je de kans hebt om dingen kapot te maken als je aan alle knoppen gaat zitten. Installeer de plugin, activeer hem, en denk er verder niet meer over na.

Wat zijn andere belangrijke zaken waarop je moet letten?

Een snelle website hebben is natuurlijk fantastisch, maar het is niet het enige waar je naar moet kijken bij webhosting. Andere belangrijke zaken zijn:

 • Uptime: hoelang is je site in de lucht?
 • Klantenservice: zijn ze goed te bereiken? Zijn ze technisch capabel?
 • Beveiliging: wat voor Firewall gebruikt de provider, zijn ze goed beschermd tegen DDoS-aanvallen?
 • Features: krijg je automatische backups, en kun je je site klonen naar een testomgeving?

De top 5 providers in dit onderzoek scoren trouwens uitstekend op deze vlakken, maar er zijn wel een aantal verschillen. De snelste host, Cloud86, biedt bijvoorbeeld geen klantenservice in het weekend. Kinsta daarentegen biedt 24/7 live chat support met enkele minuten wachttijd.

Doe daarom altijd goed je eigen onderzoek en bedenk wat voor jouzelf belangrijk is in een hosting provider. Ik kan me voorstellen dat als je een cruciale zakelijke site hebt met honderdduizenden bezoekers je je comfortabeler voelt met een webhoster die je dag en nacht kunt bereiken. Voor kleine tot middelgrote sites is zoiets in de meeste gevallen niet nodig.

Kies je WordPress hosting bewust

De snelste WordPress hosting providers van Nederland zijn in ieder geval niet grote namen als TransIP, Hostnet en Yourhosting. Sterker nog, deze providers bungelen helemaal onderaan de snelheidstest. Kleinere providers als Cloud86, Antagonist en Mijn.host zijn een stuk sneller. Internationale providers zoals Kinsta en SiteGround zijn ook erg snel, maar bedenk dat deze partijen ook een stuk meer kosten.

Hopelijk helpen deze cijfers jou met kiezen! Heb je nog vragen? Laat het dan weten in een reactie.