Marketing technology

De nieuwste Google-updates op een rij [EMEA-recap]

0

Van Smart Shopping en Performance Max-campagnes tot uitgebreide tekstadvertenties en responsive zoekadvertenties… Google ontwikkelt doorlopend haar producten. Van nieuwe versies en verbeteringen tot de bèta’s: na het lezen van dit artikel ben je weer helemaal op de hoogte.

Tijdens de Google EMEA Product Kick-off van 2022 zijn de nieuwste productontwikkelingen en bèta’s van onder andere Google Ads en Google Analytics gepresenteerd. En als je het aan mij vraagt, zijn er enorm veel interessante features in aankomst! Ik was aanwezig bij de kick-off en deel in dit artikel graag de nieuwste ontwikkelingen, verdeeld over 3 categorieën.

Measures

Verbeterde Conversies voor Leads – bèta

Het doel van dit Google product is het genereren van leads. Dit gebeurt door het bijhouden van offline conversies met behulp van, door gebruikers verstrekte, gegevens uit leadformulieren voor rapportage en optimalisatie-inzichten in Google Ads.

Met dit product kun je als gebruiker conversiegegevens uploaden of importeren in Google Ads. De gebruiker hoeft daarnaast niet meer de leadformulieren of CRM-systemen aan te passen om een Google Click ID te ontvangen. Dit is bij het huidige product nog wel het geval. In plaats daarvan wordt informatie gebruikt die over alle leads van de gebruiker zijn vastgelegd om conversies te meten. Deze informatie wordt vastgelegd en teruggestuurd naar Google Ads.

Lees hier meer over Verbeterde Conversies voor Leads.

Verbeterde Conversies voor het Web – released

Het doel van dit product, in vergelijking met de vorige, is dat het de metingen van online conversies verbetert. Het vorige product verbetert de metingen van offline conversies die voortkomen uit een website-lead of bezoeker.

Dit product is relevant voor adverteerders die verkopen en gebeurtenissen willen volgen die op een website plaatsvinden. Het doel van dit Google product is het verhogen van de online sales. Verbeterde Conversies voor het Web stelt de gebruiker in staat om door de gebruiker verstrekte gegevens van zijn website te verzenden als een gebruiker converteert. De gegevens worden vervolgens gebruikt om de klanten te koppelen aan Google-Accounts waarop ze waren aangemeld toen ze op een van de advertenties klikte.

Dit product is nu volledig gelanceerd. Eerder waren er nog voorwaarden om dit product te gebruiken. Het is nu via een automatische implementatie set-up makkelijk te op te zetten.

Lees hier mees hier meer over Verbeterde Conversies voor het Web.

Toestemming Modus Verbeteringen – open bèta

Met deze bèta kunnen bedrijven aanpassen hoe hun Google-tags zich gedragen op basis van de toestemming modus van gebruikers. Een adverteerder kan aangeven of er toestemming is gegeven voor cookies. De Google-tags worden dynamisch aangepast, waarbij meettools alleen voor de opgegeven doeleinden worden gebruikt als de gebruiker hiervoor toestemming heeft gegeven.

Het doel van dit product is het verbeteren van de Consent Mode setup, en hierdoor een vollediger beeld te krijgen van de advertentieprestaties en het eenvoudiger maken om de Consent Mode op een website in te schakelen.

Lees hier meer over Toestemming Modus Verbeteringen.

Data-driven-attributie in Google Ads (Updates) – released

Nadat een klant voor een bepaald bedrijf heeft gekozen, wordt er standaard conversiekrediet toegekend aan de laatste Google Ads-advertentie waarmee de klant interactie heeft gehad. Bij data-driven-attributie wordt er conversiekrediet toegekend op basis van hoe mensen interactie hebben met de verschillende advertenties van de adverteerder en hoe ze besluiten klant bij het bedrijf te worden.

Dit gebeurt in de vorm van een model. Dit model gebruikt gegevens van een bedrijfsaccount om te bepalen welke zoekwoorden, advertenties en campagnes de grootste impact hebben op hun zakelijke doelen.

Door de updates zijn er geen conversie-drempels meer voor een DDA-model. Eerder moesten er een bepaald aantal conversies worden gehaald voordat een adverteerder het DDA-model mocht toepassen. Het DDA-model zorgt ervoor dat een bedrijf 5% meer conversie behaalt.

Lees hier meer over Data-driven-attributie in Google Ads.

Data-driven-attributie voor app-conversies in Google Ads – bèta

Dit product is momenteel nog een bèta. De voorwaarden om je te ‘kwalificeren’ voor de bèta zijn:

 • Het volgen van in-app conversies via Google Analytics voor Firebase SDK / GA4.
 • Het gebruiken van een DDA-model voor zoekmachine optimalisatie campagnes.
 • Het gebruiken van Google Ads Smart Bidding.

Tot nu toe kregen app-conversies ‘Last Click’-behandelingen, zelfs als webconversies profiteerden van DDA. Google brengt nu voordelen/functies van het DDA-model naar app-conversies in Google Ads.

Lees hier meer over Data-driven-attributie voor app-conversies in Google Ads.

GA4 core platform verbeteringen – released

Google heeft Google Analytics 4 (GA4) wederom verbeterd. Ze hebben de volgende aanpassingen gemaakt:

 • Je kunt nu beter meten met het DDA-model in GA4 (inclusief attributie-instellingen).
 • Er is een nieuwe migratietool ‘port UA’. Dit doelt direct naar een gekoppelde GA4.
 • Met GA4 en Display & Video 360 integraties zijn nu audiences en custom bidding geactiveerd.
 • Retailers kunnen conversies van hun gratis Merchant Center product/lokale vermeldingen op hun website bijhouden in GA4.

Met deze verbeteringen moedigt Google hun klanten aan om hun basis over te zetten naar GA4.

GA4 Onderzoeksmodule – released

Dit product is een snelle en flexibele verkenningstool voor GA-gebruikers die helpt bij het verkennen, ontdekken, vergelijken, filteren en delen met andere gebruikers van hetzelfde GA-eigendom, en handelen op basis van doelgroepen om klantgedrag te identificeren en hierop marketingactiviteiten af te stemmen.

Met Explore kunnen gebruikers eenvoudig Google Analytics prestatiegegevens van de website en app van een gebruiker beoordelen en analyseren om inzichten bloot te leggen en deze om te zetten in acties.

Lees hier meer over GA4 onderzoeksmodule.

Advertiser and Agency Tools, Optiscore

Inzichtenpagina – bèta

Dit product laat twee verschillende soorten inzichten zien:

 1. Vraagvoorspellingen
  – Gebruik vraagvoorspellingen in Google Ads om de aankomende vraag te zien naar de producten en diensten waarvoor een adverteerder advertenties toont en om groeikansen te identificeren.
  – Begrijp met deze inzichten wanneer de vraag waarschijnlijk zal gaan toenemen voor categorieën waarvoor een adverteerder momenteel adverteert, met hoeveel en voor hoelang.
 2. Inzichten in consumentenbelangen (bèta)
  – Bekijk waar een adverteerder zijn doelgroep naar zoekt aan de hand van op intentie gebaseerde thema’s. Zonder dat de adverteerder individuele zoektermen in het zoektermenrapport hoeft door te spitten.
  – Zie welke campagnes/advertentiegroepen de meeste vraag genereren op basis van de zoekthema’s en pas relevante aanbevelingen toe om meer te genereren.

Met dit product verkrijgt een adverteerder diepgaande inzichten die specifiek zijn voor de adverteerder en de branche waarin het bedrijf zich bevindt. Het bedrijf krijgt zicht in de prestaties van de advertenties en het krijgt op maat gemaakte aanbevelingen.

Lees hier meer over de Inzichtenpagina.

And/Or Insights Finder – released

Met deze functie in Insights Finder verkrijgt een adverteerder diepere inzichten in het publiek. Deze functie is te gebruiken in Google Ads. Hiermee kun je onderwerpen combineren met het publiek om hiermee tot nuttige inzichten te komen.

Lees hier meer over And/Or Insights Finder.

Automatisch toepassen op Manager Account-niveau – released

Vanaf nu kunnen alle klanten kiezen voor automatische toepassingen van aanbevelingen voor alle accounts binnen hun MCC-account. Het is dus eenvoudiger met de 100% Manager account auto-apply lancering.

Lees hier meer over het Automatisch toepassen op Manager Account-niveau.

Optiscore – Performance Max en App aanbevelingen – bèta

Optiscore is een schatting van hoe goed de Google Ads-accounts van een adverteerder zijn ingesteld om te presteren. Dit zal nu aanbevelingen bevatten voor Performance Max en App deep linking. Er zijn 4 nieuwe aanbevelingen gewijd aan Performance Max met als doel om actiegerichte optimalisaties te bieden. En er zijn 3 nieuwe aanbevelingen gewijd aan Apps gebaseerd op App deep linking.

Lees hier meer over Optiscore (Optimalisatiescore).

Beeldscherm & Video Optiscore – bèta

Optiscore voor Display en Video is ontwikkeld om de prestaties van een account te verbeteren op basis van Display en Video Action Campaigns best practices. Het omvat nu ook Discovery Ads. Optiscore for Discovery beschikt momenteel over 14 aanbeveling types en auto-apply compatibiliteit.

Optiscore is nu gelanceerd bij 100% van de Display en Video adverteerders om bruikbare, real-time optimalisaties aan advertenties en campagnes aan te bieden.

Lees hier meer over Optiscore.

Prestatieplanner: Winkelbezoeken – released

Prognose is beschikbaar als winkelbezoeken een biedbare conversie zijn. De volgende statistieken zijn beschikbaar als secundaire statistieken:

 • verhaal bezoeken,
 • kosten per winkelbezoek,
 • winkelbezoek waarde, en
 • winkelbezoek waarde/kosten.

Als een adverteerder zijn winkelbezoeken aan hun abonnement wil toevoegen voordat het campagnes selecteert, filtert de adverteerder op ‘Winkelbezoeken’ als conversietype. Zodra de adverteerder een plan heeft gemaakt, ziet hij kolommen die specifiek winkelbezoek-statistieken uitsplitsen.

De adverteerder kan nu prognoses bekijken voor statistieken met betrekking tot conversietypen winkelbezoeken voor campagnes in het zoeknetwerk in de Prestatie Planner-abonnementen.

Lees hier meer over Prestatieplanner.

Nieuwe Campagne Experimenten Ervaring – released

In januari 2022 heeft Google de pagina Experimenten volledig gelanceerd. Dit is een nieuwe bestemming in Google Ads waarmee een adverteerder zijn experimenten op één plek kan maken, beheren en optimaliseren. Met deze pagina test een adverteerder met nog meer gemak en vertrouwen experimenten.

Aankomende functies:

 • In-UI meldingen voor aangepaste experimenten zodra ze statistische significantie bereiken (H1’22).
 • Optiscore experimenteer platform (H2’22).
 • PMax experimenten (H2’22).
 • Multi-campagne experimenten voor Search & Display (H2’22).

Lees hier meer over de pagina Experimenten.

Zoek & Prestatie Media

Performance Max – released

De nieuwe campagne, Performance Max, die is gepubliceerd in november 2021, werd al snel met open armen ontvangen door adverteerders. Performance Max (PMax) haalt het beste uit Google Ads, AI en automatiseringstechnologie. Hierdoor kunnen adverteerders hun campagnes promoten over alle Google services vanaf 1 campagne, om meer online sales, leads en/of traffic te realiseren.

Retailers die hun Smart shopping-campagnes upgraden naar Performance Max, zien een gemiddelde toename van 12% in conversiewaarde met dezelfde of een verbeterd rendement op advertentie-uitgaven. Over alle marketingdoelstellingen heen, zien adverteerders die Performance Max-campagnes gebruiken een gemiddelde stijging van 13% totale incrementele conversies tegen een vergelijkbare kostprijs per actie.

Lees hier meer over Performance Max.

Hulpmiddelen om Performance Max prestaties te meten

Voorspelling van nieuwe campagnes – released

Krijg geschatte prestaties bij het opzetten van een nieuwe Performance Max-campagne. Als je een Performance Max-campagne opzet met doelstellingen voor het generen van leads of online verkoop, krijg je wekelijks een prognose van de prestaties gebaseerd op jouw dagelijkse budget en instellingen. (Niet beschikbaar voor campagnes die GMC Feed gebruiken of offline doelen.)

Lees hier meer over Performance Max.

Experimenteer met  A/B testing – bèta

Deze tool biedt adverteerders een mogelijkheid om A/B-experimenten uit te voeren om de veranderingen in conversies of conversiewaarde te meten, wanneer Performance Max-campagnes worden toegevoegd als aanvulling op andere vergelijkbare campagnes in hetzelfde account.

Het dient als een experiment om de stijgingen aan te tonen van het toevoegen van Performance Max aan een account.

Lees hier meer over A/B-testing.

Smart Shopping & Lokale Campagnes – release upcoming

Performance Max maakt een vlekkeloze overgang mogelijk van Smart Shopping-campagnes naar lokale campagnes. Door middel van de self-service tool die in één klik upgrades uitvoert, bepalen adverteerders wanneer ze de campagne willen upgraden. Deze functie is beschikbaar vanaf midden tot eind April.

Hoe gaat het werken? Er worden ‘learnings’ gebruikt bij bestaande campagnes om consistente prestaties te behouden. Hoe adverteerders het zullen gebruiken? Ondersteund door aanbevelingen kunnen adverteerders campagnes één voor één upgraden. Dit kan via de campagne-tabel in massa of via de editor/API.

Retailers die Smart Shopping-campagnes upgraden naar Performance Max zien een gemiddelde stijging van 12% in conversiewaarde met dezelfde of en verbeterde ROAS.

Lees hier meer over Smart Shopping & Lokale Campagnes.

Geschatte conversiewaarde rapportage – released

Leer begrijpen hoe conversievertraging de waarde beïnvloedt die je tot nu toe hebt ontvangen en welke extra conversiewaarde er in de komende dagen verwacht kan worden.

Het rapport introduceert conversie vertraging-prognoses voor campagnes die gebruikmaken van een biedstrategie voor maximale conversiewaarde. De conversievertraging geeft de gemiddelde tijd weer tussen de klik en conversie. Schattingen extrapoleren hoeveel extra conversiewaarde de adverteerder waarschijnlijk zal ontvangen gezien de vertraging.

Lees hier meer over Geschatte Conversiewaarde.

Lagere tROAS opt-in criteria – bèta

Gebruik en schaal tROAS-biedstrategieën in jouw hele account, ongeacht het campagnevolume. Google versoepelt het tROAS opt-in criteria en maken het makkelijker om te gebruiken over kleinere campagnes. Voorheen moesten campagnes 15 conversies hebben in de laatste 30 dagen om tROAS te kunnen gebruiken. Nu verplaatsen ze deze vereisten naar het accountniveau. Ze zullen ook toestaan dat adverteerders onder deze drempel het kunnen gebruiken. Maar ze vertonen wel een herinnering in de frontend om aan te bevelen te wachten om meer conversies te vergaren.

Uitgebreide tekstadvertenties en responsive zoekadvertenties – released

Vanaf 30 juni 2022 zullen responsive zoekadvertenties het enige zoekadvertentie-type zijn dat kan worden gemaakt of bewerkt in standaard zoek campagnes. Adverteerders die overschakelen van uitgebreide tekstadvertenties naar responsive zoekadvertenties en daarbij dezelfde middelen gebruiken, zien een gemiddelde stijging van 7% meer conversie bij een vergelijkbare kostprijs per conversie.

Aankomende functies:

 • RSA Dynamic assets open bèta (H1’22)

Lees hier meer over Uitgebreide Tekstadvertenties.

Verbeteringen aan advertentie-extensies – released

Om adverteerders te helpen om meer relevante advertenties te leveren, begint Google Media in maart met het introduceren van nieuwe verbeteringen die het beheer van sitelinks, callouts en structured snippets eenvoudiger maken.

 • Zowel adverteerders als dynamische extensie-types komen nu in aanmerking om mee te werken aan een advertentie.
 • Extensies zullen nu fungeren naast extensies van hetzelfde type op een lager niveau.
 • Extra transparantie en rapportagefuncties voor dynamische extensies.

Ad-extensies geven mensen meer informatie over een adverteerder zijn bedrijf en maken het makkelijk om te gaan met hun advertenties. Adverteerders kunnen een gemiddelde stijging van 20% in CTR zien wanneer 4 sitelinks worden weergegeven met hun zoekadvertenties.

Lees hier meer over Verbeteringen aan advertentie-extensies.

Regionale beschikbaarheid en prijzen – bèta

Hiermee kunnen adverteerders verschillende productbeschikbaarheid & prijzen per regio tonen voor online verkochte producten.

 1. Definieer regio’s in het merchant center waar de producten beschikbaar zijn.
 2. Stel prijs & beschikbaarheid per product en regio in via API/een regionale inventaris feed.

Hiervoor hebben ze 18 nieuwe landen toegevoegd aan het bèta-programma.

Lees hier meer over Regionale beschikbaarheid & Prijzen.

Nieuw verzend- & retouroverzicht – released

De nieuwe verzend- en retour-rapportage biedt retailers inzicht en aanbevelingen voor kwesties gerelateerd aan de verzending. Dit is namelijk een veelvoorkomende reden voor het afbreken van een transactie in de winkelwagen.

Conversiewaarde Regels voor winkelbezoeken en winkelverkopen – bèta

Met de tool voor conversiewaarden kun je nu regels instellen die specifiek van toepassing zijn op de conversie van winkelbezoeken of winkelverkoop.

Maak regels op account- of campagneniveau en beschik over de flexibiliteit en het maatwerk die je nodig hebt om te bieden op omnichannel-doelen voor je specifieke bedrijfsdoelstellingen. Deze bèta wordt ondersteund door Search en shopping.

Voorbeeld van een use-case voor winkelbezoeken: verhoog de bezoek-waarde met 25% voor campagnes waarin grote aankopen worden gepromoot. Maar verlaag de bezoek waarde met 50% voor campagnes waarin producten met lage marges worden gepromoot. Deze bèta is alleen beschikbaar voor winkels met visit reporting.

Lees hier meer over Conversiewaarde via winkelbezoeken.

Nieuwe functies lokale campagnes

Vergroot je bereik door toegang tot extra inventaris, snellere aanloop voor korte campagnes en integratie met winkelverkoop. Lees hieronder meer.

Inventaris (released)

Lokale campagnes werken nu op aanvullende inventaris op Google Maps, GMail en YouTube.

Short Burst (bèta)

Bereid lokale campagnes voor op de geplande startdatum in de ‘inschakel’-modus. Dit zal een snelle aanloop mogelijk maken. Dit is vooral nuttig voor korte advertentiecampagnes. Verbetering hiervan zijn:

 • Advertentie goedkeuren voor de start van een campagne
 • Cold start bids ramp up
 • Cold budget allocation

Winkelverkoop integratie (bèta)

Met winkelverkoop kunnen adverteerders hun CRM-data te gebruiken om de effectiviteit van zoek-, winkel- en YouTube-advertenties te evalueren door Google zoekadvertentie-kliks te matchen met hun offline aankopen. Deze bèta is nu ook beschikbaar voor in aanmerking komende lokale campagnes (rapportage en bieden)

Lees hier meer over Lokale Campagnes.

Nieuwe functies lokale inventaris advertenties – released

De nieuwe, lokale inventaris advertentiefuncties zijn een versoepelde onboarding en een vernieuwing van het partnerprogramma. Hieronder staande nieuwe functies beschreven.

Versoepelde onboarding, de vereiste automatische koppeling van het Google bedrijfsprofiel aan LIA-campagnes, is niet langer verplicht tijdens het opzetten van de campagne. Het is nu mogelijk om een LIA-Campagne te starten zonder een locatie op Google Maps te claimen.

Vernieuwing van het partnerprogramma, het LIA Partnerprogramma, identificeert merchants die voordeel kunnen halen uit het gebruik van een LIA partner om te helpen bij het onboardingsproces. LIA feed tool en agency partners kunnen de nodige ondersteuning en begeleiding bieden om het opzetten van een LIA campagne te versnellen.

Deze functies zijn alleen beschikbaar in alle LIA landen.

Lees hier meer over de nieuwe functies van de Lokale inventaris advertenties.

Dit waren de door ons geselecteerde, belangrijkste punten van dit Google-evenement. Mis je nog belangrijke updates? Laat dan een reactie achter onder dit artikel.