Data analytics

Universal Analytics stopt, waarom je nu al moet overstappen op GA4

0

Google heeft eindelijk aangekondigd wanneer ze gaan stoppen met Universal Analytics. Dit is de huidige Google Analytics-versie die al vele jaren bestaat. Vanaf 1 juli 2023 verwerken de Universal Analytics property’s geen nieuwe hits meer. Dan komt er dus geen data meer binnen in deze ‘oude’ Google Analytics. Het wordt dus de hoogste tijd om te beginnen met de nieuwe versie Google Analytics 4 (GA4). Deze versie zal de komende maanden naast de Universal Analytics blijven lopen. Wat zijn hiervan de gevolgen? En hoe lang kun je nog bij je data in Universal Analytics?

Wat is Google Analytics 4?

Google Analytics 4, afgekort GA4, is de nieuwe versie van Google Analytics die in oktober 2020 is gelanceerd. Het is niet alleen een nieuwe update of versie. Het is een compleet nieuwe meetmethode van hoe je websiteverkeer en inspanningen voor online marketing gemeten worden. Dit betekent dat je helemaal opnieuw moet beginnen met het verzamelen van data in deze nieuwe versie, want de gegevens kun je niet omzetten.

De reden van Google om met een nieuwe versie, en dus ook een compleet nieuwe meetmethode, te komen is dat Universal Analytics (GA3) niet meer voldeed aan alle eisen en behoeften. Een groot nadeel was bijvoorbeeld dat je de gebruiker niet over alle devices kon volgen, wat met GA4 wel mogelijk is. Zo kun je zien dat een bezoeker je website heeft bezocht via Google Ads, later je app heeft geïnstalleerd en vervolgens via de app een aankoop heeft gedaan.

Het is niet mogelijk een dergelijke customer journey te zien in GA3. Zoals Google zelf zegt: Google Analytics 4 geeft een ‘customer-centric measurement’ waarbij meerdere identificatie-methoden worden gebruikt. Zoals de gebruikers-ID en of je met je Google-account bent ingelogd.

Het verschil tussen Universal Analytics (UA) en Google Analytics 4 (GA4).

Het grootste verschil is de meetmethode. Bij GA4 is de meetmethode gebaseerd op gebeurtenissen (events). Elke interactie wordt als een gebeurtenis gemeten, waardoor GA flexibeler en eenvoudiger aan te passen is. Zeker voor het meten over meerdere platformen. In dit artikel lees je meer over de nieuwe meetmethode van GA4.

Universal Analytics stopt dus, wat nu?

Om je gerust te stellen: tot 1 juli 2023 kun je Universal Analytics blijven gebruiken en komt er ook gewoon data binnen. Daarna komen er géén nieuwe gegevens meer binnen.

Agenda met 1 juli 2023 omcirkeld.

Na 1 juli 2023 heb je nog minimaal 6 maanden toegang tot je data in Universal Analytics. Er komt alleen dus na 1 juli 2023 geen nieuwe data meer bij. Binnen je Google Analytics-interface houdt Google je op de hoogte van wanneer je niet meer bij je gegevens in Universal Analytics kunt komen.

Koppeling met Google Ads aanpassen

Als je Google Ads hebt gekoppeld aan Universal Analytics, worden de gegevens vanaf 1 juli 2023 niet meer doorgestuurd naar Google Ads.

Denk hierbij aan:

 • doelen die je hebt geïmporteerd in Google Ads, waarop je je ads optimaliseert,
 • doelgroeplijsten die je vanuit Universal Analytics naar Google Ads stuurt, en
 • eventuele andere sitestatistieken die je nu importeert in Google Ads.

Je moet je Google Ads dus koppelen aan Google Analytics 4. Dan blijven je conversiegegevens zichtbaar in Google Ads, die worden gebruikt voor bodoptimalisatie. Maar als je Google Ads koppelt met zowel Universal Analytics als met GA4, dan wil je voorkomen dat conversies in Google Ads dubbel worden gemeten. Je kunt hiervoor de UA-doelen verwijderen uit Google Ads en vervolgens de conversies uit GA4 importeren. Het nadeel van deze methode is dat je de conversiemeting vanuit Universal Analytics en GA in Google Ads niet kunt vergelijken.

Primair omzetten naar secundair

Een betere optie is dan dat je in Google Ads de conversies uit Universal Analytics gaat omzetten van primaire naar secundaire conversies. Dit doe je in Google Ads als volgt:

 • onder Tools en instellingen klikken op Meting – Conversies,
 • vervolgens klik op bewerken van het specifieke doel,
 • in het dropdown menu kies je dan voor Secundaire actie (alleen observeren).

Google Ads conversies omzetten van primair naar secundair.

Daarna zul je de conversies vanuit GA4 moeten importeren:

 • onder Tools en instellingen klikken op Meting – Conversies,
 • kies voor + Nieuwe conversieactie,
 • vervolgens importeren en kies voor Google Analytics 4 -property’s,
 • daarna op doorgaan en opslaan,
 • Conversies vanuit GA4 worden in Google Ads standaard weergegeven als primaire conversies.

Het voordeel van deze laatste optie is dat je hetzelfde doel in Google Ads blijft zien, maar dat alleen het doel wat je vanuit GA4 importeert wordt meegenomen in de bodoptimalisaties binnen je campagnes. Daarnaast kun je in Google Ads zien wat de verschillen zijn tussen de conversies vanuit Universal Analytics en GA4. En deze verschillen zullen er zeker zijn, vanwege de verschillende meetmethoden.

Houd wel in gedachte dat er geen historische gegevens vanuit GA4 worden geïmporteerd. Dus vanaf het moment dat je de conversies vanuit GA4 in Google Ads zet, zie je de data verschijnen en worden de conversies van vóór die datum niet opgenomen in de rapporten van Google Ads.

Rapporten van Universal Analytics exporteren

Als je zeker wil weten dat je bepaalde gegevens uit Universal Analytics wil bewaren, kun je rapporten altijd exporteren naar een CSV-, Excel- of pdf-bestand of naar Google Spreadsheets. Dan weet je zeker dat je de data van afgelopen jaren kunt blijven zien. Het is alleen niet mogelijk deze data weer te importeren in Google Analytics 4, aangezien dit weer een andere meetmethode is en de rapporten daardoor anders zijn opgebouwd.

Nu al helemaal overstappen?

Het is sowieso verstandig om al een Google Analytics 4 property aan te maken. Dit is eenvoudig te doen door in de beheerdersomgeving in de property-kolom te kiezen voor ‘Installatieassistent’ en de stappen te volgen. Of bekijk Overstappen op Google Analytics 4 [uitgebreid stappenplan].

klik installatieassistent GA4

Je kunt dan GA4 parallel laten lopen met je Universal Analytics property, zodat je vanaf nu de tijd hebt om data te verzamelen. Ga je dit pas vanaf 1 juli 2023 doen? Dan begin je met een lege dataset zonder historische data, terwijl je wel rapporten wil maken waarin je data met een voorgaande periode wil vergelijken. Door nu al te beginnen met GA4 heb je bovendien voldoende tijd om te zorgen dat je je GA4 op dezelfde manier inricht als je huidige Universal Analytics. Op die manier kun je wennen aan de verschillen. Dat maakt de overgang volgend jaar een stuk soepeler.

Aan de slag met GA4

Op dit moment heeft Google Analytics 4 in mijn ogen nog veel stappen te zetten in de ontwikkeling van de interface. Zo zijn de Google Ads- en e-commerce-rapporten nog minimaal en ook de conversie-attributierapporten vind ik minder. Daarnaast zijn er ook nog andere beperkingen, zoals het niet kunnen aanpassen van gedeelde rapporten. En als je utm-tagging gebruikt, houd er dan rekening mee dat op dit moment van schrijven de utm-parameters term en content niet worden gerapporteerd in GA4. Dit betekent dat je niet terug kunt zien in GA4 welke waarden utm_term en utm_content hebben, waardoor je waardevolle inzichten mist.

Begin dus alvast met data verzamelen in Google Analytics 4. En laat dit parallel lopen met Universal Analytics. Op deze manier verzamel je alvast gegevens in GA4 en kun je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk dezelfde inzichten krijgt als in Universal Analytics. Dan kun je gewend raken aan de nieuwe interface, aangezien de verschillen groot zijn. Ik ga er vanuit dat Google de komende maanden veel zal aanpassen (lees: verbeteren) in GA4. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen, om voor jezelf te bepalen wanneer voor jou hét moment is om definitief over te stappen naar GA4.