Data analytics

5 alternatieven voor Google Analytics (GDPR-proof)

0

Flinke opschudding in het marketinglandschap: Google Analytics ligt onder het vergrootglas van Europese privacywaakhonden. Het zou niet voldoen aan de AVG (Engels: GDPR). Heftig nieuws, want veel marketeers en website-eigenaren gebruiken Google Analytics om het bezoek aan hun websites en het succes van hun campagnes te meten. Wat zijn goede alternatieven?

Het is nog niet zeker of Google Analytics ook in Nederland verboden wordt. Duidelijk is wel dat Google in heel Europa onder vuur ligt. Zo is het in Duitsland veroordeeld omdat er via Google Fonts IP-adressen worden doorgegeven. De vraag wordt dus vooral: gaat Google zich aanpassen of moeten we ons erop voorbereiden dat de tool verboden wordt? Misschien wil je sowieso al weg uit het ecosysteem van Google? Het kan een uitdaging zijn om privacyvriendelijke tools te vinden. We deden wat voorwerk voor je en zochten uit welke gratis (of vriendelijke geprijsde) analytics-diensten goede alternatieven zijn voor Google Analytics.

Gaat Google zich aanpassen of moeten we ons erop voorbereiden dat de tool verboden wordt?

Natuurlijk zijn er nog meer privacyvriendelijke programma’s op te noemen, maar voor dit artikel leggen we de focus op betaalbare tools, gericht op kleine ondernemers. Voor de lengte van het artikel kunnen we niet uitvoerig de diepte ingaan op alle features van elke tool. We zullen waar mogelijk linken naar meer informatie. De organisaties/diensten/bedrijven staan in willekeurige volgorde.

Simple Analytics

Je kunt van Simple Analytics gebruikmaken vanaf €19 per maand. Bij dit starter-abonnement heb je maximaal één gebruiker en je site moet minder dan 100.000 views per maand hebben. Wel kun je een onbeperkt aantal websites hebben. Heb je meer pageviews? Het business-abonnement is €59 per maand voor maximaal 1 miljoen pageviews en 10 gebruikers. Als je meer pageviews hebt, kun je contact met ze opnemen voor een enterprise-account.

Naast het bekijken van de pageviews van je site, kun je onder andere ook referrers, utm-codes, de taal van bezoekers en de scrolldiepte analyseren. Hier kun je lezen welke ‘data points’ ze allemaal verzamelen. Events kun je tracken, dit is nog in bèta. Rapporten kun je via de mail (laten) versturen. Ook kun je de data exporteren in .csv-formaat en er is een API.

Zoals de naam het al zegt, heeft Simple Analytics eenvoud hoog in het vaandel staan. Maar als je ergens niet uitkomt, kun je via e-mail contact met ze opnemen. Enterprise-accounts hebben ook telefonische support.

Simple Analytics is een Nederlands bedrijf, met Nederlandse eigenaren en servers in Nederland. Maar in dit geval is het nauwelijks relevant, omdat ze niet eens persoonsgegevens verwerken en in het geheel geen cookies of vergelijkbare technieken gebruiken. Ze bieden daarom ook geen verwerkersovereenkomst aan. Ze verwerken immers geen persoonsgegevens voor jou. Heb je geen andere plugins of software die cookies of vergelijkbare technieken gebruiken, dan kun je zelfs zonder cookieverklaring af en heb je geen toestemming van je bezoekers nodig voor het gebruik van Simple Analytics. Omdat er geen persoonsgegevens worden verwerkt of cookies worden gebruikt, is het volledig AVG-proof.

Plausible Analytics

Als je minder dan 100.000 pageviews per maand hebt, kun je bij Plausible Analytics al voor $9 per maand aan de slag met een onbeperkt aantal teamleden. Wel is er een maximum van 50 websites. Heb je tussen de 100.000 en 200.000 pageviews, dan betaal je $19 per maand. Met tussen de 200.000 en 500.000 bezoekers betaal je $29 per maand en tussen de 500.000 en 1 miljoen pageviews $49 per maand.

Ook bij Plausible Analytics kun je uiteraard de pageviews van je website monitoren. Ook kun je onder andere de bounce rate, referrers en utm-codes meten. Je kunt custom events instellen, maar die tellen wel op bij het aantal pageviews. Rapporten kun je via e-mail en Slack versturen. Data kun je exporteren met onder andere .csv en er is een API.

Heb je hulp nodig? Dan verwijst Plausible Analytics eerst naar GitHub en hun eigen forum. Maar ze hebben ook een e-mailadres waar je ze mee kunt bereiken.

Plausible Analytics is een bedrijf uit Estland. Ze maken alleen gebruik van andere bedrijven die gevestigd zijn in de EU en ze maken alleen gebruik van servers die in de EU staan. Bovendien heb je de optie om ervoor te kiezen Plausible zelf te hosten, waardoor je zelf kunt kiezen op welke hosting de data terechtkomt. Ook als je de cloud-versie gebruikt, worden er geen persoonsgegevens verwerkt en ze maken geen gebruik van cookies of vergelijkbare technieken. Toch bieden ze een verwerkersovereenkomst aan. Omdat er geen persoonsgegevens worden verwerkt of cookies worden gebruikt, is het volledig AVG-proof.

Matomo Analytics

Je kunt open source-software Matomo Analytics gebruiken vanaf €19 per maand (bij 50.000 ‘hits’) voor 30 websites en 30 teamleden. Bij 100.000 hits kom je uit op €35 per maand. Je kunt Matomo ook op je eigen server hosten, dat is dan gratis (maar voor allerlei extra’s moet je wel betalen). Bekijk hier hun informatie over de prijzen en alle opties.

Naast het monitoren van de pageviews kun je onder andere ook utm-codes, bezoekersgedrag en referrers analyseren en events tracken. Bekijk hier alle features. Data kun je exporteren met onder andere .csv en er is een API. Rapporten kun je versturen via de mail.

Als je hulp nodig hebt, kun je gebruikmaken van e-mailsupport. Ook is er een forum waar je terecht kunt. Daarnaast kun je een support-abonnement afsluiten.

Je kunt bij Matomo kiezen om deze op je eigen servers te draaien of te kiezen voor hun cloudversie. De ‘on-premise’ versie biedt in de basis minder mogelijkheden, maar je bepaalt dus wel zelf waar de gegevens terechtkomen en je deelt helemaal geen gegevens. Een verschil met Simple en Plausible is dat Matomo mogelijk wel persoonsgegevens verwerkt. Er kunnen ook profielen mee gebouwd worden. Hoe AVG-proof het is, hangt daarmee ook af van jouw keuzes en instellingen. Kies je voor de cloud-versie, moet je Matomo in elk geval in de privacyverklaring vermelden.

Matomo is van InnoCraft en dit is een bedrijf uit Nieuw-Zeeland. Dit is een zogenaamd adequaat land, met hetzelfde beschermingsniveau als in de EU. Ze hebben voor Matomo bovendien een Duits bedrijf opgericht en ze gebruiken servers in de EU. Uit de verwerkersovereenkomst voor de cloud-versie blijkt dat ze ook gebruikmaken van AWS (Amazon Web Services). Bovendien is opvallend dat ze voor de verwerking van jouw gegevens, als klant van Matomo, wel meerdere Amerikaanse diensten gebruiken. Ze zijn dus zelf niet AVG-proof.

Piwik PRO

Piwik PRO is gratis voor maximaal 500.000 acties per maand en 10 websites, waarbij je ook gebruik kunt maken van de Tag Manager en Consent Manager. Wil je meer? Dan moet je een offerte aanvragen voor een Enterprise-account. Hier vind je informatie over hun pakketten.

Piwik PRO voorbeeld.

Afbeelding: Piwik PRO Analytics.

Bij Piwik Pro kun je onder andere het aantal pageviews, sessies, doelen, user flows en funnels monitoren. Data kun je exporteren via onder andere .csv, JSON en xml, ook hebben ze een API. Rapporten kun je via de mail versturen, maar je kunt ook custom alerts instellen.

Heb je hulp nodig bij Piwik PRO? Dan kun je ‘steun vanuit de community’ krijgen. Bij een Enterprise-account krijg je speciale technische ondersteuning en onboarding.

Let op dat Piwik PRO als sub-verwerker onder meer Microsoft Ierland gebruiken, zo lees ik in hun verwerkersovereenkomst. Verder kun je kiezen van welke servers er gebruik gemaakt wordt, zoals in Nederland en Ierland of Duitsland. Ook in hun privacyverklaring staat uitgelegd van welke diensten en servers ze gebruikmaken, als je voor de cloud-oplossing kiest. Dat is deels in Europa geregeld, maar er wordt ook gebruik gemaakt van Microsoft Azure. Let goed op of je daarin een keuzemogelijkheid hebt. Volgens de privcyverklaring bieden ze echter ook een self-hosted oplossing, die op de website niet terug te vinden is. Verder biedt Piwik PRO veel integraties. De manier waarop jij Piwik PRO gebruikt en instelt, maakt daarom uit voor de vraag of je voldoet aan de AVG of niet.

[Update 10 februari] We ontvingen een reactie van Piwik PRO met aanvullingen op dit artikel. Voor de cloud-oplossing kunnen betalende klanten ook kiezen voor het Zweedse Elastx, met datacenters in de EU/EER. Piwik PRO biedt ook een ‘on-premise’ versie, waarbij je zelf verantwoordelijk bent voor de hosting en opslag van de gegevens. De gegevensverwerkingsovereenkomst waar wij naar gelinkt hebben (https://piwik.pro/core-dpa/) is alleen voor het gratis Piwik PRO Core-abonnement. Dit is dus ook de enige die wij hebben kunnen lezen en controleren.

Fathom

Fathom is de tool van een Canadees bedrijf. Je betaalt $14 per maand tot 100.000 pageviews, $24 per maand tot 200.000 pageviews en $44 per maand tot 500.000 pageviews. Je mag daarbij maximaal 50 websites hebben.

Bij Fathom kun je ook van alles tracken, waaronder referrers, utm-campagnes en events. Rapporten kun je versturen via e-mail. De data kun je ook exporteren met .csv. Ook hebben ze een API, waarbij wel staat dat elke request meetelt voor het aantal pageviews per maand (dus als je veel requests doet, zul je mogelijk naar een duurder abonnement moeten overstappen). Ondersteuning krijg je via de mail.

Fathom is de tool met de beste privacydocumentatie. Ze gebruiken geen cookies, fingerprinting of andere technieken. Fathom verwerkt wel gedeeltelijke IP-adressen. Ze hebben een heldere verwerkersovereenkomst en gebruiken voor persoonsgegevens van mensen uit de EU/EER alleen sub-verwerkers gevestigd in de EU. Het bedrijf achter Fathom is Canadees en dat is voor commerciële uitwisseling van gegevens een adequaat land.

Welke analytics-tool kies jij?

De focus van dit artikel ligt op privacyvriendelijke en betaalbare alternatieven voor Google Analytics. Maar wat is nou de beste tool voor jou? Op basis van dit artikel kun je een beginnetje maken, maar zoals met zoveel dingen zit the devil in the details.

We hebben ons in dit artikel gebaseerd op de tips uit de Frankwatching-community, maar welke tool het beste is hangt af van je behoeften. Bekijk de mogelijkheden van elke tool. Stel voor jezelf een lijst op van vereisten en vergelijk de tools. Probeer ze uit en spreek mensen die al ervaring met de tools hebben. Annika Rettig geeft in haar artikel over het selecteren van marketingtools een stappenplan waar je misschien nog wat aan hebt.

Mocht je nog andere alternatieven kennen die niet in dit artikel aan bod zijn gekomen of heb je nog vragen over de juridische kant van de tools, laat het weten via de reacties hieronder!