Data analytics

Beginnen met Google Analytics 4: stappenplan, nieuwe features & tips

0

Sinds 1 juli 2023 is Universal Analytics gestopt. Maandenlang werden we er in Google Analytics met pop-ups, rode uitroeptekens en aftelklokken aan herinnerd om over te stappen naar Google Analytics 4. Heb jij hulp nodig bij het instellen van de nieuwe property of wil je je kennis bijschaven? In dit artikel praten we je bij met de must-reads vol stappenplannen, nieuwe features en tips.

In aanloop naar het overgangsmoment verschenen er op Frankwatching een aantal artikelen en updates rondom Google Analytics 4. Hier vind je een overzicht van de handigste artikelen.

Overstappen naar Google Analytics 4

Dat Universal Analytics (UA) op 1 juli 2023 zou stoppen met het verwerken van gegevens, kan je niet zijn ontgaan. Het alternatief: Google Analytics 4.

Aftelklok voor Google Analytics 4

Felipe Wesbonk schreef in maart 2022 op Frankwatching over de aankondiging en de gevolgen. De volgende zaken zijn goed om te weten:

 1. Google Analytics 4, gelanceerd in oktober 2020, is een compleet nieuwe meetmethode om je websiteverkeer en online marketing-inspanningen te meten. Het is een ‘frisse’ start, want het is niet mogelijk om de gegevens uit Universal Analytics om te zetten naar Google Analytics 4. Je begint in GA4 dus opnieuw met het verzamelen van data.
 2. De meetmethode van GA4 is gebaseerd op gebeurtenissen (events), waarbij elke interactie als gebeurtenis gemeten wordt. Dit maakt het mogelijk om de customer journey van een gebruiker over verschillende platformen en devices te volgen.
 3. Per 1 juli 2023 heb je nog minimaal 6 maanden toegang tot je data in Universal Analytics.
 4. Als je een koppeling hebt gemaakt tussen Universal Analytics en Google Ads, dan komen er sinds 1 juli 2023 geen gegevens vanuit UA meer binnen. Je moet Google Ads dus gaan koppelen aan GA4. In zijn artikel licht Felipe toe hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Van Universal Analytics naar Google Analytics 4: de verschillen in meting

Alle stappen op een rij

Het kan verstandig zijn om je rapporten uit Universal Analytics te exporteren naar een CSV-, Excel-, pdf-bestand of Google Spreadsheet. Zo heb je altijd je historische data nog.

Felipe benadrukte vorig jaar al het belang van tijdig Google Analytics 4 in te richten en parallel te laten lopen met Universal Analytics, zodat je tijd hebt om opnieuw historische data te verzamelen. En je op 1 juli niet met een lege dataset hoefde te beginnen. Bovendien kon je op die manier al wennen aan de verschillende interfaces en functionaliteiten van beide versies.

Hopelijk heb je de belangrijkste stappen voor het inrichten van Google Analytics 4 al gezet. Wil je alle te zetten stappen nog eens nalopen óf moet je nog beginnen, dan vind je in het artikel van Leon Korteweg een uitgebreid stappenplan dat je er doorheen loodst.

De nieuwste updates in Google Analytics 4

Wie vorig jaar (of eerder) al begonnen is met het inrichten van Google Analytics 4, zal hebben gemerkt dat er aan het begin nog een aantal belangrijke functies en rapporten ontbraken. In de tussentijd heeft Google de nieuwe meettool flink doorontwikkeld.

Begin dit jaar praatte Felipe Wesbonk ons dan ook bij over de nieuwste updates waar marketeers volgens hem veel aan zullen hebben. Een kort overzicht:

 1. Als je Google Analytics 360 (de betaalde versie) gebruikt, dan heb je meer tijd voor de overgang naar GA4. Voor die gebruikers stopt Universal Analytics op 1 juli 2024, een jaar later dus. Voor wie de gratis versie gebruikt, was 1 juli 2023 de deadline.
 2. Er zijn een aantal nieuwe dimensies en statistieken toegevoegd. Waaronder:
  – Bouncerate
  – Pagina’s per sessie
  – Sessieduur
  – Conversiepercentage op basis van sessie
  – Conversiepercentage op basis van gebruikers
  – Nieuwe e-commerce-dimensies en -statistieken
  Tip: Over het implementeren van e-commerce in Google Analytics 4 schreef Felipe een uitgebreid artikel. Lees hier welke stappen je moet zetten.
 3. De UTM-parameters ‘utm_term’ en ‘utm_content’ die eerder ontbraken, zijn aan GA4 toegevoegd. Hiermee kun je aangeven op welk onderwerp er is geklikt, of op welk type content (een link, button of afbeelding).
 4. GA4 heeft een homepage toegevoegd die je kunt personaliseren. De aanpassingen zijn alleen voor jou zichtbaar.
 5. Je kunt GA4 koppelen aan een heleboel Google-producten, CRM-systemen en Customer Data Platformen. De integratie met Campaign Manager 360 wordt daaraan toegevoegd.
 6. Het is inmiddels mogelijk om je eigen kanaalgoep samen te stellen en de instellingen van kanalen aan te passen. Hoe je verkeer aan het juiste kanaal toewijst, legt hij apart uit in dit artikel.

Nog even op een rij: 

Instellingen en features uitgelicht

Als je eenmaal met Google Analytics 4 aan de slag gaat, wil je waarschijnlijk een aantal zaken uit Universal Analytics overzetten. Daarnaast zijn er een paar instellingen die je niet wil vergeten. Een aantal nuttige artikelen met uitleg, tips & tricks, verzamel ik hieronder.

1. Doelconversies instellen

In Universal Analytics kun je conversies instellen met de functie ‘Doelen’. Een van de doeltypes is ‘Duur’. Dit type gebruik je om conversies in te stellen voor als een bezoeker een bepaald aantal minuten op je website is.

Als je doelen met doeltype ‘duur’ in GA4 wil instellen, loop je tegen de muur. Google is namelijk afgestapt van die ‘Doelen’. Conversies dien je nu in te stellen via ‘Gebeurtenissen’. Als workaround ontwikkelde Leon Korteweg een oplossing om deze functionaliteit toch na te bootsen. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

2. Gegevensbewaring verlengen en meer belangrijke instellingen

Je verzamelde data is je waarschijnlijk veel waard. Maar wist je dat een property in Google Analytics 4 standaard maar 2 maanden aan data bewaart? Gelukkig kun je deze termijn zelf wijzigen naar 14 maanden, zodat je de mogelijkheid behoudt om data op langere termijn te vergelijken.

Gegevensbewaring instellen in Google Anaytics 4

Zo zijn er meer instellingen die je niet mag vergeten bij het inrichten van GA4. Denk aan:

 • Intern verkeer uitsluiten
 • Verwijzingen uitsluiten
 • Koppelingen maken
 • AVG-instellingen

Amber Garrits legt in haar artikel uit waarom deze instellingen zo belangrijk zijn én natuurlijk hoe je te werk gaat.

3. Gebeurtenissen en parameters instellen

Om de customer journey over verschillende platformen (bijvoorbeeld van app naar web) te kunnen registreren, besloot Google om in GA4 alle interacties op de website in gebeurtenissen te meten.

Veel gebeurtenissen worden automatisch gemeten, onderverdeeld in 4 categorieën:

 1. Automatische meting, bijvoorbeeld paginaweergaven en paginatitel
 2. Verbeterde meting, bijvoorbeeld downloads, embedded YouTube-video’s bekijken, 90% scrolldiepte
 3. Aanbevolen gebeurtenissen die Google voorstelt, bijvoorbeeld advertentievertoningen, logins of registraties, afgeronde aankopen en nog veel meer
 4. Aangepaste gebeurtenissen, die niet onder bovenstaande punten vallen

Bij aangepaste gebeurtenissen bepaal je zelf welke naam en parameters voor extra informatie je eraan hangt. In dit artikel zoomt Felipe Wesbonk in op hoe je een aangepaste gebeurtenis maakt en welke parameters je eraan koppelt. En hij legt uit hoe je de doelen die je hebt ingesteld in Universal Analytics overzet naar Google Analytics 4. Handig!

4. Een alternatief voor Google Optimize kiezen

Alsof de overgang van UA naar GA4 nog niet groot genoeg is, heeft Google ook aangekondigd dat Google Optimize na 30 september 2023 niet meer beschikbaar is. Als je Google Optimize gebruikt, dan lopen je website-experimenten tot uiterlijk die datum.

Waarom Google Optimize stopt? Google gaat met Google Analytics 4 investeren in integraties met 3 externe partijen om hopelijk de gebruikerservaring te verbeteren.

Voordat je in de alternatieven duikt, geeft Lydia Groeneveld een belangrijke tip: ‘download voor 30 september de historische gegevens uit Google Optimize.’

Google werkt op dit moment aan integraties met AB Tasty, Optimizely en VWO. Lydia verdiepte zich in de verschillende opties en factoren om bij deze partijen op te letten, zodat je zelf een goede keuze voor een alternatief kunt maken. Denk aan prijs, integratie, testmogelijkheden, personalisatie en support. Haar bevindingen lees je hier.

5. BigQuery koppelen aan je GA4-property

De meningen over Google Analytics 4 als vervanger voor Universal Analytics zijn verdeeld, maar volgens Frank Raaijmakers heeft GA4 in elk geval een groot pluspunt: je hebt geen betaalde licentie nodig om GA4 te koppelen met BigQuery.

“In BigQuery kun je datasets managen vanuit meerdere bronnen op een zeer schaalbare wijze. Dit wil zeggen dat je kleine tabellen kunt aanmaken of hele grote tabellen met miljoenen rijen. Je betaalt aan de hand van het gebruik van je datasets.”

Dit maakt het volgens Frank voor zowel grote als kleine bedrijven een prima service. Met als groot voordeel dat je niet bang hoeft te zijn dat je website-data ooit door Google wordt gewist uit GA4, omdat je in BigQuery eigenaar bent van je data. Meer voordelen van het koppelen van BigQuery en voorbeelden van wat je ermee kunt, bespreekt Frank in dit artikel.

SQL-query_dashboard_device

Nog even op een rij: 

Dat was ‘m voor nu. Hopelijk geeft dit overzicht je een paar handvatten en tips om (verder) aan de slag te gaan met Google Analytics 4. Succes!