Marketing technology

Google Optimize stopt: zo kies je een alternatief [5 tips]

0

‘Google Optimize is na 30 september 2023 niet meer beschikbaar. U kunt uw website-experimenten tot en met die datum laten lopen’. Als je gebruikmaakt van Google Optimize, dan kun je niet om deze melding heen. De tijd gaat vaak sneller dan je denkt, dus het is verstandig om alvast rond te gaan kijken naar alternatieven. Waar moet je dan op letten? En waarom stopt Google Optimize eigenlijk? In dit blog vind je de antwoorden.

Waarom stopt Google Optimize?

Nu Google Analytics in overgang is van Universal Analytics naar Google Analytics 4, komt ook Google Optimize in de picture. Google Optimize was verouderd en Google heeft aangegeven dat ze met Google Analytics 4 gaan investeren in integraties met externe partijen. Ze geeft aan dat er in Google Optimize veel functies ontbreken waar klanten om vragen. Daarom zijn ze nu bezig met oplossingen die de gebruikerservaring verbeteren.

Tip: download voor 30 september de historische gegevens uit Google Optimize.

Wat zijn de alternatieven?

Google geeft aan met drie partijen te werken aan integraties. Dat zijn:

  • AB Tasty
  • Optimizely
  • VWO

Ik heb daarom voor je uitgezocht welke opties er bij welke partijen zijn. Dit is vooral bedoeld ter inspiratie om een afweging te kunnen maken.

Kleine disclaimer: dit is geschreven met de informatie die op dit moment (april 2023) bij de partijen zelf bekend is. De bronnen zijn de websites van de partijen. Er is geen goed of fout. Ik wil je vooral wijzen op verschillende factoren waar je op kunt letten bij een keuze.

Bovendien zijn er nog veel meer A/B-testing-tools dan deze. Ik ben even uitgegaan van de partijen waar Google mee bezig is vanwege de integratie met GA4.

1. Prijs

De eerste factor is prijs. Waar je met Google Optimize gratis kon A/B-testen, zit dat er bij deze partijen niet zomaar bij.

VWO stelt je in staat eerst een pakket te kunnen testen. Ook heeft VWO een gratis pakket tot en met 50.000 unieke gebruikers per maand, daarna zou je pas hoeven te upgraden naar een betaald pakket. Dit gaat om gebruikers die je in een test wil meenemen, niet het totaal aantal gebruikers per maand dat je website bezoekt. Je kunt ook alvast een inschatting maken hoeveel dat ongeveer zal kosten op de website, waarbij je het aantal gebruikers op je website kunt invullen.

Bij Optimizely & AB Tasty is die optie er niet en worden er ook geen indicaties gegeven. Je zult daarvoor een offerte moeten aanvragen.

2. Integratie

Daarnaast is het goed om te kijken naar mogelijke integraties. Denk hierbij aan je CMS of koppelingen zoals Google Analytics of Google Tag Manager. Bij Optimizely is hier niets over bekend.

VWO geeft aan de koppelingen met de bekende tools van Google (zoals Analytics en Tag Manager) aan te bieden, net zoals een standaard CMS als WordPress. AB Tasty geeft enkel aan ‘Analytics connectors’ te bieden, en geeft als voorbeeld Google Analytics en Adobe Analytics.

3. Testmogelijkheden

Bovendien kun je testen voor verschillende platform- en contenttypen opzetten. Denk hierbij aan:

  • Websites (desktop én mobiel)
    • Subdomeinen
  • Apps
  • Formulieren

Met Optimizely kun je geen formulieren testen op je pagina’s. Verder lijken er geen verschillen te zijn op dit punt. Het is aan te raden om te kijken of er een limiet aan het aantal testen per type zit, zoals het aantal testen dat je (voor hoeveel domeinen) tegelijk kunt draaien, heatmaps die je kunt inzien of doelen die je kunt tracken.

4. Personalisatie

Verder is personalisatie een goede om in de gaten te houden. Personalisatie is een breed begrip en daarom is het belangrijk om uit te diepen wat dit precies inhoudt als dit belangrijk voor je is. Onder personalisatie kan bijvoorbeeld segmentatie vallen, zoals een segment terugkerende gebruikers wat je uit Google Analytics haalt. Maar ook de koppeling met third-party segmenten zoals inzichten in klanten en hun koopgedrag. Dan zou je zelfs kunnen testen onder loyale klanten bijvoorbeeld. Op basis van data ben je zo in staat binnen de testen een zo persoonlijk mogelijke ervaring te testen onder je gebruikers.

Personalisatie is bij alle drie de partijen mogelijk. Zo heeft Optimizely het over een nieuwe manier van personaliseren, waarbij ze op basis van machine learning de gebruiker een zo relevant mogelijke ervaring binnen je test voorschotelen.

5. Support

De laatste overweging is support. Bij alle drie de partijen hangt de beschikbare ondersteuning af van het pakket wat je bij een partij afneemt. Bij Optimizely heb je bijvoorbeeld enkel 24/7 support bij het ‘Priority support package’.

Hopelijk heb ik je zo op weg geholpen in de zoektocht naar een alternatief voor Google Optimize. Succes met je keuze!