Data analytics

Maak nu de overstap naar Google Analytics 4: dit zijn de nieuwste updates

0

Het einde is in zicht: Google Analytics stopt met de gratis versie, ook wel bekend als Universal Analytics (UA). Vanaf 1 juli 2023 komt er geen nieuwe data binnen in je Universal Analytics-account en moet je overgestapt zijn naar Google Analytics 4 (GA4). Denk nu niet dat je nog wel even de tijd hebt. Het probleem is dat je de historische data verliest omdat je de data niet kan overzetten van Universal Analytics naar GA4. En na 1 juli 2023 kun je nog wel tot 1 januari 2024 kijken in UA, maar in de tweede helft van dit jaar zul je daar dus géén data meer in verzamelen.

Daarom is het belangrijk om nu ook te beginnen met het verzamelen van je webstatistieken in GA4. En ja, je kunt data verzamelen in zowel UA als in GA4 en deze dus parallel laten lopen. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden van GA4 en wat de nieuwste updates zijn.

Vorig jaar in maart schreef ik al over Google Analytics 4 en waarom je moet overstappen. Voor veel mensen leek het toen nog te ver weg en ik merk ook bij klanten dat ze er nog niet mee bezig zijn. Of dat ze al wel data in GA4 verzamelen, maar voorlopig nog liever in Universal Analytics blijven werken. Dit is toch een stuk vertrouwder. En vele systemen, denk aan Google Ads en het dashboard in Looker Studio (voorheen DataStudio), zijn gekoppeld aan Universal Analytics. Bovendien ziet GA4 er net iets anders uit en wordt de data ook op een andere manier verzameld.

Zorg gelijk voor de juiste instellingen in GA4

Toch wordt het nu echt zaak om in ieder geval te zorgen dat je GA4 goed instelt en dat je went aan de nieuwe interface. Met alleen GA4 ‘aan zetten’ ben je er niet. Je zult namelijk ook de juiste instellingen moeten doorvoeren, gebeurtenissen en parameters moeten instellen en conversies (doelen) moeten aanmaken. Anders kun je de data niet vergelijken met die in Universal Analytics en verzamel je niet de juiste gegevens.

Bovendien, hoe langer je nu wacht met deze instellingen, des te korter wordt de periode dat je terug kan kijken in je data. Zeker als je producten of diensten hebt die seizoensgebonden zijn, wil je het liefste terug kunnen kijken naar dezelfde periode een jaar geleden. Dan kun je een goede vergelijking maken. Daarom het advies: start zo snel mogelijk met het doorvoeren van de juiste instellingen van GA4 en wen aan deze nieuwe versie.

Nieuwste updates in Google Analytics 4

Google heeft uiteraard niet stil gezeten in de afgelopen maanden. Ik benoem een aantal updates van GA4:

1. Datum voor GA 360 is uitgesteld

In het geval je de betaalde versie hebt, dus Google Analytics 360, dan is er goed nieuws. In eerste instantie zou deze betaalde versie Universal Analytics stoppen op 1 oktober 2023. Google heeft nu aangekondigd dat dit is uitgesteld naar 1 juli 2024.

Let op: dit geldt dus alleen als je de betaalde versie hebt, dus GA 360. De meeste bedrijven werken met de gratis versie van Universal Analytics en voor hen blijft de datum van 1 juli 2023 staan. Google wil hiermee de grote enterprises die de betaalde versie gebruiken extra voordeel bieden en meer tijd geven voor de overgang naar GA4.

2. Diverse nieuwe dimensies en statistieken in GA4

Marketeers die al langer werken met GA4 hebben dit inmiddels al gezien. Het is de afgelopen maanden al wat completer geworden, aangezien er nog wat dimensies en statistieken ontbraken waar je vertrouwd mee was.

Zo is de bouncerate teruggekomen. Nu vind ik dat zelf geen goede ontwikkeling. In GA4 zit namelijk al het betrokkenheidspercentage. Deze statistiek laat zien welk deel vande bezoekers ‘betrokken’ zijn. Met de standaardinstelling is iemand al betrokken als je een conversie doet of een andere pagina bezoekt, maar ook als je meer dan 10 seconden op de website zit en niets doet (althans, niet een activiteit onderneemt die gemeten wordt).

Dit maakt dat een bezoek aan de website al snel als een betrokken bezoek wordt gemeten. Deze 10 seconden kun je in de beheeromgeving overigens verhogen naar 20 tot 60 seconden. Je kunt dus zelf bepalen hoe je dit instelt. Ik zou dit zeker aanpassen aangezien iemand al snel 10 seconden op een website zit, terwijl dat niet hoeft te zeggen dat deze persoon dan al echt betrokken is.

Bouncerate

Maar nu komt het: de bouncerate wordt berekend als precies het tegenovergestelde van het betrokkenheidspercentage. Dus als deze 75% is, dan is het bouncepercentage automatisch 25%. Dat betekent dat het bouncepercentage in Universal Analytics anders wordt berekend dan in GA4! Als je bijvoorbeeld 10 minuten op de website bent, geen activiteit doet en dan de website verlaat, dan is het bouncepercentage in UA 100%, maar in GA4 0%. Je bent namelijk langer dan 10 seconden op de website en dus is het betrokkenheidspercentage 100%. Als je de bouncepercentages in GA4 en UA vergelijkt, dan zie je dus totaal verschillende dingen. Kijk daarom gewoon naar het betrokkenheidspercentage. Dat is bovendien ook een stuk positiever. 😉

Andere dimensies en statistieken die er bij zijn gekomen zijn onder andere:

  • pagina’s per sessie
  • sessieduur (je had alleen nog maar gem. betrokkenheidsduur in GA4)
  • conversiepercentage op basis van sessie (gelijk aan wat je ziet in UA)
  • conversiepercentage op basis van gebruikers. Dit is het aantal conversies gedeeld door aantal gebruikers. Als bezoekers tijdens het eerste bezoek niet standaard direct converteren, maar het heel normaal is dat ze eerst oriënteren en pas bij een later bezoek de conversie doen, dan krijg je een beter beeld door gebruik te maken van het conversiepercentage op basis van de gebruikers.

Ook zijn er nieuwe e-commerce dimensies en statistieken bijgekomen die je nu in aangepaste rapporten kunt opvragen, dus in het deel ‘Ontdekken’. GA4 biedt nu een item-scoped en event-scoped versie van elke ecommerce-statistiek, zodat je de productinformatie kunt analyseren en belangrijke ecommerce-interacties afzonderlijk kunt analyseren. Het gaat om deze lijst:

Lijstje met nieuwe e-commerce dimensies en statistieken in Google Analytics 4.

Je kunt nu bijvoorbeeld gekochte artikelen analyseren op artikelnaam, per productcategorie of per land. Maar ook welke verzendopties het meest gebruikt worden of welke promotie het beste heeft gewerkt. Wil je weten hoe je e-commerce moet implementeren, lees dan het artikel: Zo implementeer je e-commerce in Google Analytics 4

3. UTM-parameters

Vorig jaar is zijn ook eindelijk de ‘utm_term’ en ‘utm_content’ beschikbaar gemaakt in GA4. Met utm-tagging kun je specifieke informatie meegeven aan de klik naar een pagina. Dit wordt veel toegepast bij kliks vanuit nieuwsbrieven en kliks op socialmediaposts. Met ‘utm_term’ geef je mee op welk onderwerp in de nieuwsbrief is geklikt, met ‘utm_content’ kun je het type content mee geven, bijvoorbeeld of er geklikt is op een link, button of afbeelding.

Om deze waarden te kunnen zien in GA4, zul je deze dimensies moeten opvragen:

  • voor ‘utm_term’: handmatige term voor sessie
  • voor ‘utm_content’: handmatige advertentiecontent voor sessieUTM-parameters.

4. Homepage zelf personaliseren

GA4 heeft de homepage toegevoegd. In tegenstelling tot andere standaardrapporten die je kunt aanpassen en de aanpassingen zichtbaar zijn voor iedereen met toegang tot je GA4, zijn de aanpassingen die je doorvoert op de homepage niet zichtbaar voor anderen. Deze aanpassingen zie jij dus alleen. Hierdoor kun je de homepage personaliseren naar je eigen behoeften.

5. Integratie Campaign Manager 360

Een van de grote voordelen van GA4 is de uitgebreide mogelijkheden van koppelingen met andere systemen. Zo kun je GA4 koppelen met CRM-systemen en Customer Data Platformen (CDP) en zijn er ook integraties met vele Google Producten, zoals Google Ads, Search Console, Display & Video 360, Search Ads 360 en Big Query. Aan dit rijtje wordt binnenkort de integratie met Campaign Manager 360 toegevoegd. Hierdoor kunnen marketeers bieden op GA4-conversies in de geautomatiseerde biedstrategieën van Display & Video 360.

6. Aanpassen standaard kanaalgroepering

Een update waar iedereen al heel lang op zit te wachten, is dat je binnenkort de kanalen van de standaardkanaalgroepering kunt aanpassen. Als je veel utm-tagging gebruikt, is de kans aanwezig dat Google je verkeer op basis van bron/medium niet kan toewijzen aan een van de standaard kanalen. Hierdoor zie je ‘unassigned’ terug in je kanalenrapport. Terwijl je juist utm-tagging toepast om specifieke kanalen te zien. Google heeft nu aangekondigd dat je deze kanaaltoewijzing zelf kunt doen, alleen weten we niet vanaf wanneer dit al zijn. Afwachten dus, maar dat het er komt staat dus vast!

Bovenstaande updates zijn niet alle updates van de afgelopen maanden. Ik heb er een aantal benoemd waarvan ik denk dat marketeers hier veel aan zullen hebben.

Overstappen: hoe eerder hoe beter

Met een groot aantal nieuwe functies en verbeteringen, biedt Google Analytics 4 vele redenen waarom je het moet gebruiken om inzicht te krijgen in wat er op je website en in je app (als je deze hebt) gebeurt. Dankzij de geavanceerde functies en mogelijkheden van GA4 kun je als marketeer de gebruikersbetrokkenheid van je bezoekers en e-commerce tracking beter begrijpen en optimaliseren dan ooit tevoren.

In mijn trainingen zie ik dat men het nog lastig vindt om met GA4 te beginnen, maar uiteindelijk wel de voordelen zien van deze nieuwe versie. Het is nu zaak om snel met de instellingen in GA4 te beginnen en te zorgen dat alles goed is ingesteld, zodat je betrouwbare data hebt om mee te werken. En een nieuwe versie betekent ook dat je moet afstappen van het oude vertrouwde, waar men toch vaak moeite mee heeft. Wil je Google Analytics blijven gebruiken, dan zul je vóór 1 juli 2023 moeten overstappen naar GA4. Maar… hoe eerder hoe beter!