Social media

Smartphonevideo’s die scoren: 6x zo beïnvloed je het algoritme

0

We maken massaal video’s met onze smartphone en je wil natuurlijk dat deze goed bekeken worden. Daarvoor moet je de algoritmes te vriend houden. Hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je video online zo goed mogelijk scoort?

Daar vertelt Geertje Algera in haar boek Professionele video’s maken met je smartphone (affiliate) alles over. Bij het plaatsen van een video gaat het algoritme van het desbetreffende socialmedia-kanaal meespelen, want social media gebruiken data om jouw video te verspreiden. Daarom proberen professionele contentmakers algoritmes te beïnvloeden. Maak video’s die scoren bij het algoritme van het kanaal van jouw keuze.

Interactie en betrokkenheid beïnvloeden het algoritme positief

Contentmakers sturen op twee dingen:

  • interactie
  • betrokkenheid bij de video

Alle algoritmes zijn anders – en veranderen ook nog eens regelmatig – maar over het algemeen kun je stellen dat de volgende dingen belangrijk zijn:

  • je omslagfoto en het eerste shot
  • het tijdstip van plaatsen
  • de tekst bij de video
  • de kijktijd van je video
  • eventuele hashtags
  • locatietags en tags van personen en bedrijven
  • de inhoud en emotionele lading van je video

Vooral dat laatste is belangrijk voor de interactie en betrokkenheid.

Omslag en eerste shot

Je omslagfoto of thumbnail is het beeld dat te zien is als de video niet wordt afgespeeld. Dat kan het eerste shot zijn, maar op de meeste platformen is het ook mogelijk om je eigen omslag te kiezen. Kies niet voor een logo of tekst, dat is veel te saai. De thumbnail is het visitekaartje van je video en moet er aantrekkelijk uitzien.

Plaats een duidelijke foto, het liefst met een (lachend) persoon in beeld. Mensen klikken graag op andere mensen. Houd het simpel, gebruik weinig tekst en zorg ervoor dat de thumbnail de inhoud van de video weerspiegelt.

Om een goede thumbnail te maken, heb je als basis een foto met hoge resolutie nodig. Neem daarom als je aan het filmen bent gelijk een paar goede foto’s van je hoofdpersoon waarbij hij of zij in de camera kijkt. Heb je die niet gemaakt en wil je alsnog een hogeresolutiefoto uit je videomateriaal destilleren? Gebruik dan voor de iPhone de app Video2-Photo. Bij Android-telefoons is deze functie ingebouwd.

Thumbnails in een bepaalde stijl

Zet je video stil, druk op het camera-icoon en klaar is je hogeresolutiefoto. Om de thumbnail aan te kleden kun je vervolgens in een aparte app, zoals Canva, tekst en vormgeving toevoegen. Herkenbaarheid is belangrijk, vooral als je een videoserie maakt. Zorg dus dat je ook voor de thumbnails een bepaalde stijl aanhoudt.

Geen zin of tijd om een thumbnail te maken? Dan moet je eerste shot zo goed mogelijk zijn, want dat wordt dan meestal je thumbnail. Veel video’s op social media beginnen direct met afspelen als de kijker er langs scrolt, het eerste shot is dus sowieso heel erg belangrijk. Dit shot moet de kijker verleiden om de hele video te gaan kijken. Als de eerste 3 seconden van een video niet overtuigend zijn, dan kan je het eigenlijk wel vergeten. Let hier dus kritisch op in de montage. Is dit shot echt het beste wat je de kijker te bieden hebt?

Tijdstip

Over het ideale tijdstip om een video te plaatsen doen allerlei wilde ideeën de ronde, terwijl het eigenlijk heel simpel is. Plaats je video als je doelgroep online is of maximaal een uur voordat je doelgroep online gaat. Hoe meer reacties en likes een video in het eerste uur krijgt, hoe beter het algoritme in je voordeel gaat werken en de video aan meer mensen laat zien.

Om dus achter het ideale plaatsingstijdstip te komen moet je je verdiepen in je doelgroep. Wat is het leef- en werkritme van je doelgroep? Wanneer zijn ze online en wanneer hebben ze tijd om te reageren? Maak je een actuele video, dan is het tijdstip nog veel relevanter. Meestal geldt dan hoe sneller, hoe beter.

Tekst

Zowel de titel als de tekst bij je video zijn belangrijk. De titel moet duidelijk maken wat de kijker kan verwachten, maar wel kort en krachtig. Onthoud dat ook Google steeds meer video’s gaat tonen als zoekresultaat. Bedenk dus op welke vraag die mensen invoeren in Google jouw video een antwoord geeft. Neem deze vraag of zoekwoorden ook zeker op in de titel of beschrijving van je video op YouTube.

De beschrijving is vaak een ondergeschoven kindje, maar juist met deze tekst kun je iemand verleiden om je video te bekijken of tot het einde te blijven kijken. Als je bijvoorbeeld schrijft dat je vijf tips geeft in je video, dan zal een kijker bij tip drie niet afhaken. Een andere goede truc is om een quote uit de video in de tekst uit te lichten. Daarna volgt pas de uitleg waar de video over gaat.

Kijktijd

Alle platformen registreren hoelang mensen naar jouw video kijken. Dat is best een ingewikkelde, want hoewel een korte video vaak beter bekeken wordt, is een lange video beter voor je kijktijd. Vooral als de video helemaal afgekeken wordt. Of je dus beter voor korte of lange video’s kunt gaan, daar zijn de meningen over verdeeld.

Waar alle experts het wel over eens zijn is dat je wil dat iemand je video tot het einde bekijkt. Het advies van Algera is om voor grote doelgroepen korte video’s te maken, zeker als je net begint, maar voor nichedoelgroepen ook te experimenteren met langere video’s.

Tags

Het algoritme signaleert allerlei tags die je aan een video meegeeft. Eigenlijk zijn tags stukjes informatie op basis waarvan het algoritme je video beter kan verspreiden. Dat kunnen hashtags zijn, maar ook het noemen van een naam of bedrijf en het taggen van een locatie.

Hoe meer informatie het algoritme heeft, hoe beter je video aan de juiste mensen wordt voorgeschoteld. Algoritmes letten niet alleen op de tags, maar bekijken ook de tekstuele beschrijving van de video om de verspreiding te bepalen. Tot slot heeft het ook nog invloed hoe populair de hashtag is die je gebruikt. Sommige algemene hashtags worden voor heel veel content gebruikt en de kans dat jouw video dan naar boven komt drijven is klein. Het is daarom slimmer om tags en hashtags te gebruiken die specifieker zijn voor jouw video en doelgroep.

video social media

Inhoud telt

Tot slot zijn blijven de inhoud en emotionele lading van je video belangrijk. Zelf als je al bovenstaande tips negeert en je video op een ‘verkeerd’ tijdstip plaats, met een lelijke thumbnail en zonder hashtags, dan nog houdt een inhoudelijk goede video zich staande. Zorg dus voor waardevolle en zo mogelijk actuele inhoud die de kijker boeit of raakt.

Je wil emoties losmaken. Dan lokt de video namelijk sneller een reactie van de kijker uit en dat is voor het algoritme het allerbeste. Mensen liken de video, geven commentaar, delen de video of maken als reactie zelf een video. Blijf nu wel bij de les, want het is jouw taak om te reageren op de commentaren onder je video. Ook comments op comments beïnvloeden het algoritme positief.

Denk aan deze tips bij het maken van je volgende video. Ik ben benieuwd of je dan verschil in de resultaten merkt. Laat je het weten in de comments?

Dan nog even over het boek

Boekomslag Professionele video's met je smartphoneProfessionele video’s maken met je smartphone (affiliate) van Geertje Algera geeft je alle handvatten die je nodig hebt om je smartphonevideo’s naar een hoger niveau te tillen. Het is één van de meest complete boeken over dit onderwerp en staat vol met verrassende tips waar je écht wat aan hebt.

Je proeft haar enthousiasme voor haar vak door het hele boek heen en dat werkt aanstekelijk. Dikke aanrader voor iedereen die iets met video doet of wil gaan doen!