Social media

TikTok Stories, het einde van de Discovery-tab en meer: we praten je bij ☕️

0

TikTok sleutelt flink aan de features de laatste tijd. Zo vervangt een nieuwe Friends-tab de bekende Discovery-tab, kun je voortaan zien wie je profiel heeft bekeken (ja echt!) en heeft het platform een Stories-feature toegevoegd. De komst van het programma Pulse geeft adverteerders voor het eerst de mogelijkheid aan te haken op de populairste content. We zetten de nieuwigheden even voor je op een rijtje en doen een educated guess: waar gaat het heen met TikTok?

It’s part of the job, om als marketeer, socialmediamanager of content creator op de hoogte te blijven van verse features op de populaire platforms. TikTok kwam de afgelopen maanden met maar liefst 3 nieuwe features en een advertentieprogramma. Zoals wel vaker leverde dat uiteenlopende reacties op. De Friends-tab en Stories moeten zich op TikTok nog gaan bewijzen (wellicht helpt het TikTok Stories straks dat Instagram schijnt te testen met het verbergen van delen van Stories) maar veel gebruikers waren op zijn zachtst gezegd not amused met het verdwijnen van de Discovery-tab. Veel toelichting op de nieuwe releases gaf het bedrijf niet. De ontwikkelingen lijken wel te duiden op een aanpassing in de koers.

1. Stories: top of flop?

Al kort nadat het nieuws over de lancering van Stories naar buiten was gekomen, klonk er in verschillende memes hoongelach. Want, wie zit daar nou op te wachten? De kritiek is te volgen, de laatste tijd lijken platforms als Instagram en TikTok vooral in een race om succesvolle features van elkaar te kopiëren in plaats van te innoveren.

Ook de vergelijking met de mislukte poging van LinkedIn voor een Story-plannen op het platform, werd al snel getrokken. LinkedIn lanceerde Stories in 2020, maar de feature verdween na een jaar alweer als sneeuw voor de zon. De gebruikers op dit professionele platform bleken totaal niet te zitten wachten op tools voor het creëren van dit soort informele, tijdelijke content. En ook op Twitter was de Story-feature maar een kort leven beschoren.

Stories op TikTok komt momenteel beschikbaar voor alle gebruikers. Je vindt ze tussen de overige video’s van je Voor Jou-tab of de mensen die je volgt. Zelf maak je ze door te kiezen voor de optie ‘quick’ onder de rode camerabutton. Maak je foto of video. Voeg je filters en stickers toe en selecteer dan, ‘Post as Story’.

Heeft een gebruiker een Story gepost? Dan verschijnt er een oplichtende rand om je profielfoto, net als bij Instagram dus. Of de Stories-feature inderdaad is gedoemd om te mislukken? Instagram bewijst dat content die maar 24 uur zichtbaar is onverminderd populair is. De tijd zal het leren.

Content creator TikTok introduction Stories

2. Terug in je bubbel met de Friends-tab?

Nog een opvallende keuze van TikTok: de nieuwe Friends-tab die de Discovery-tab vervangt. Misschien heb je ‘m al gezien in het menu linksonder. De Friends-tab toont content van je vrienden of mensen met wie je connected bent, in plaats van de hashtags of mensen die je volgt. Ook dit is opmerkelijk, want tussen die twee groepen zal bij de meeste mensen zeker overlap bestaan.

De keuze voor deze nieuwe feature lijkt er in ieder geval op te duiden dat de huidige strategie van TikTok meer gericht is op het presenteren van persoonlijke content aan gebruikers, in plaats van de onafgebroken stroom viral of trending video’s. Terug in je bubbel dus?

Onhandig is het verdwijnen van de Discovery-tab wel een beetje, zeker voor content creators en bedrijven die hun bereik onder meer genereren door in te haken op trending hashtags. Deze zijn nu verhuisd naar de search bar, maar een handige overzichtspagina ontbreekt. Al kun je ze wel nog tegenkomen via de Voor Jou-tab bovenaan je scherm.

3. Wie heeft jouw profiel bezocht?

Bij Facebook en Instagram hebben de privacyregels het nooit toegelaten. Toch blijft het een verborgen verlangen van vele gebruikers om te kunnen zien wie er allemaal een kijkje heeft genomen op hun profiel. Dat bewijzen ook de tientallen ‘See Who’s Viewed Your Profile’ third-party apps die hier al jarenlang op inspelen.

Op LinkedIn kun je wel (beperkt) zien wie jou heeft bezocht, maar zit de uitgebreidere optie in het premium pakket. Dat TikTok deze feature nu introduceert en daarmee de mogelijkheid stiekem even te gluren bij je concurrentie, of misschien wel je ex, optioneel overboord gooit, is dus wel opmerkelijk.

De knop is wel alleen beschikbaar voor gebruikers van 16 jaar of ouder en met 5000 volgers of minder. En ook hier geldt: gelijk oversteken. Je kunt het dus alleen zien als je het zelf ook hebt aangezet in je settings (ga naar je profiel en dan naar het oogje rechtsboven).

4. Pulse: adverteren naast top creators

Misschien wel het meest interessante nieuws voor marketeers en ondernemers: TikTok Pulse. Met Pulse komt TikTok voor het eerst met een programma dat het voor adverteerders mogelijk maakt mee te liften op de ‘pulse’ van het platform. Het biedt je de mogelijkheid te adverteren bij de content van de top 4% populairste content creators en zo zichtbaarheid te genereren. Succesvolle content creators krijgen er op deze manier een verdienmodel bij, een aanvulling op het bestaande Creator’s Fund.

Met de komst van Pulse breekt er een spannende tijd aan voor TikTok. Tot nu toe is het nog geen enkel platform gelukt geld te verdienen aan short form video. Of TikTok met Pulse bedragen in de orde van grootte van YouTube gaat binnenhalen, is daarom zeer de vraag, maar voor alle platforms geldt dat hun inkomsten afhankelijk zijn van de creators die ze aantrekken.

En TikTok heeft de wind mee. Want welke content creator met vooruitziende blik heeft er nou nog niet de overstap naar TikTok gemaakt? Of, zoals schrijver Sophia June het op het platform Nylon verwoordt:

I mean, surely TikTok doesn’t think it it needs to try to copy Instagram, right? It would probably be better if it didn’t. […]it’s an open secret that Instagram will one day become what Facebook is for boomers now: a graveyard of strange photographs and too-earnest social interactions. – Sophia June, Nylon