Social media

LinkedIn stopt (nu alweer) met Stories

0

Op 13 mei 2020 werd LinkedIn Stories uitgerold in Nederland. In navolging van zo’n beetje alle andere socialmediakanalen, sprongen ze vol enthousiastme op de story-trein. Persoonlijk was ik toen al een beetje sceptisch. Zaten we hier wel op te wachten? Blijkbaar niet, want LinkedIn trekt de stekker er eind september alweer uit.

Gisteravond om 18:14 uur ontving ik net als vele andere LinkedIn-gebruikers een mailtje van LinkedIn. ‘We are reimagining LinkedIn Stories‘ kopt de mail. Iedereen die een keer een Story op LinkedIn heeft geplaatst, of admin is van een pagina waar een keer een Story op is gepubliceerd heeft deze mail ontvangen. Vanaf 30 september 2021 is het niet meer mogelijk om LinkedIn Stories te plaatsen.

Waarom begon LinkedIn vorig jaar met Stories?

Volgens Pieter Cranenbroek, redacteur bij LinkedIn, startte LinkedIn met Stories om de Nederlandse leden de mogelijkheid te geven hun netwerk en volgers op een informele manier op de hoogte te houden. “Van het vieren van een mijlpaal tot het delen van tips voor een gezonde balans tussen werk en privé: LinkedIn Stories is een nieuwe manier om hulp te bieden én te krijgen van de professionele wereld om ons heen.”

Daar werden toen al vraagtekens bij gezet. Met name bij het stukje ‘informele manier’. LinkedIn is toch juist het (en misschien ook nog wel het enige) platform met een zakelijk karakter? Voor informele praatjes of foto’s van onze lunch gaan we wel naar Facebook of Instagram. Maar over het algemeen waren de reacties online ook positief. LinkedIn-gebruikers waren ook benieuwd naar wat ze te zien kregen in de Stories en welke extra mogelijkheden deze optie biedt.

Begin dit jaar kondigde LinkedIn nog aan dat ze verbeteringen gingen doorvoeren aan de Stories. Zo zouden ze onder andere een samenwerking starten met Canva en aan de slag gaan met de verfijning van het algoritme. Dus je kunt je afvragen of ze er wel alles uit hebben proberen te halen?

Waarom stopt LinkedIn met Stories?

Inmiddels iets langer dan een jaar later blijkt uit ervaringen en feedback van gebruikers dat de behoefte minder ligt bij vluchtige content, laat LinkedIn weten. Als ik heel eerlijk ben, heb ik ook maar een paar keer een LinkedIn Story bekeken. En vanuit Frankwatching hebben we ook maar een paar keer (op één hand te tellen) een Story op LinkedIn geplaatst. De aantrekkingskracht was er ook gewoon niet.

Een woordvoerder van LinkedIn laat ons weten dat LinkedIn-gebruikers liever video’s willen delen die op hun profiel kunnen blijven staan. “Daarnaast is duidelijk geworden dat gebruikers video’s willen delen die bijdragen aan hun professionele verhaal en expertise, in combinatie met creatieve tools om deze video’s vorm te geven.” De Story-wens is dus verdwenen.

Wat komt hiervoor in de plaats?

Dat de Stories verdwijnen betekent niet dat LinkedIn helemaal stopt met de ontwikkelingen rondom video. Ze zijn bezig met een vernieuwd, interactief videoformat dat beter aansluit op de wensen van de gebruiker. In de komende periode zal dit nieuwe format verder worden ontwikkeld en uitgerold op het platform. Ik ben benieuwd!

Liz Li, Senior Director of Product at LinkedIn: “We introduced Stories last year as a fun and casual way to share quick video updates. We’ve learned a ton. Now, we’re taking those learnings to evolve the Stories format into a reimagined video experience across LinkedIn that’s even richer and more conversational. We want to embrace mixed media and creative tools of Stories in a consistent way across our platform, while working to integrate it more tightly with your professional identity.”

Gaan we het missen?

Als ik online kijk naar de reacties onder deze berichtgeving van LinkedIn, denk ik dat de meeste gebruikers het niet gaan missen. Maar we zijn wel benieuwd: heb jij gebruikgemaakt van LinkedIn Stories? En vind je het jammer dat het nu gaat verdwijnen?