Social media

LinkedIn Stories: wat is het en wat kun je ermee?

0

Stories horen inmiddels helemaal bij social media. We kijken ze dagelijks op Instagram, Facebook, Snapchat en WhatsApp. Maar nu gaat LinkedIn ook op deze story-trein springen. Op 13 mei is LinkedIn Stories uitgerold in Nederland. Hiermee zijn wij het eerste Europese land waarin deze functie wordt getest. Wat houdt LinkedIn Stories in? En zitten wij hier wel op te wachten?

De basis van LinkedIn Stories is hetzelfde als bijvoorbeeld de stories op Instagram. Je zorgt voor beeldmateriaal, uploadt dit als een story en vervolgens wordt het bovenin je account uitgelicht in het bekende rondje. Je story is 24 uur zichtbaar, waarna het automatisch van het platform wordt verwijderd. Uiteraard kun je ook op LinkedIn uitgebreid bijhouden hoe vaak je story is bekeken en door wie.

LinkedIn Stories

Waarom start LinkedIn met Stories?

LinkedIn benoemt drie grote voordelen van LinkedIn Stories:

 • Op een menselijke manier je professionele kant laten zien.
 • Op een creatieve en informele manier je dagelijkse activiteiten op werk delen.
 • Je community laten groeien door actief contact te zoeken, relaties te onderhouden en content te delen.

Met deze drie punten wordt direct het verschil met de stories op de andere socialmediaplatformen zichtbaar. LinkedIn focust zich natuurlijk op de zakelijke markt. Waar de zakelijke stories op bijvoorbeeld Instagram zich voornamelijk richten op de B2C-markt, komen op LinkedIn de mogelijkheden voor de B2B-markt dichterbij.

Pieter Cranenbroek, redacteur bij LinkedIn:

Met LinkedIn Stories krijgen onze Nederlandse leden de mogelijkheid om hun netwerk en volgers op een informele manier op de hoogte te houden. Van het vieren van een mijlpaal tot het delen van tips voor een gezonde balans tussen werk en privé: LinkedIn Stories is een nieuwe manier om hulp te bieden én te krijgen van de professionele wereld om ons heen. Dat is nu belangrijker dan ooit.

Wat kun je volgens LinkedIn zoal delen in Stories?

We hebben allemaal wel een beeld van stories. In stories zie je vaak persoonlijke verhalen, wat mensen aan het doen zijn in hun vrije tijd, wat ze koken, met wie ze afspreken en ga zo maar door. Maar met de focus op de zakelijke connecties, wordt deze insteek misschien toch wel even anders. LinkedIn deelt een aantal tips waaraan je kunt denken als het gaat om content voor LinkedIn Stories:

 • Foto’s of video’s van projecten waar je nu mee bezig bent.
 • Hoe je bedrijf het huidige thuiswerken aanpakt.
 • Learnings die je uit een interview hebt gehaald.
 • On-the-scene reporting, bijvoorbeeld bij een event.
 • Behind the scenes, denk aan de videobel-lunch met je collega’s.
 • Breaking news, bijvoorbeeld nieuwe maatregelen rondom het coronavirus.
 • Handige tips, bijvoorbeeld over thuiswerken.
 • Wat je momenteel leest, kijkt of waarnaar je luistert.
 • Creatieve projecten die je naast je werkt doet.

Het grootste verschil tussen stories op LinkedIn en de andere kanalen zit in de content die je deelt op je persoonlijke profiel. Stories die je nu op je zakelijke Instagram-kanaal plaatst, kun je misschien wel 1-op-1 doorplaatsen naar je bedrijfsprofiel op LinkedIn. Maar de stories die je op je persoonlijke Instagrampagina plaats, zet je waarschijnlijk niet 1-op-1 over naar je persoonlijke LinkedInprofiel. Wat je aan het koken bent, deel je niet met je zakelijke netwerk.

LinkedIn Stories is a useful tool for all journalists and content creators, making it easier to stay connected to your community, inform your audiences and share your stories.

Hoe werkt LinkedIn Stories?

Zoals ik hierboven al even aanstipte, is het maken van een story op LinkedIn niet heel anders dan het maken van een story op een ander socialmediaplatform. Maar het ziet er natuurlijk wel nét iets anders uit.

Via het rondje links bovenin je scherm, met het +-teken, kom je in de ‘Stories camera’. Vervolgens kun je onderaan je scherm met de ronde knop een foto (kort aantikken) of video (ingedrukt houden) maken. Ook kun je, zoals gewend, bestaande foto’s uit je fotomap toevoegen door op het foto-icoontje te klikken dat links onderin je scherm staat.

Voor LinkedIn geldt dat je video maximaal 20 seconden kan duren. Iets langer dus dan op Instagram (15 seconden). Ook de bekende stickers kun je toevoegen. Zowel customized stickers als stickers met een bepaald thema en werkgerelateerde stickers.

Klaar met je story? Dan kun je ‘m delen met de knop ‘share your Story’. Al je (Nederlandse!) connecties en volgers kunnen je story vervolgens 24 uur lang bekijken. En je kunt je story ook via een privébericht met iemand delen. Wat wel interessant is, is dat je alleen reacties op je story kunt ontvangen van je eerstegraads connecties.

Na publicatie kun je de statistieken bijhouden in Story Analytics.

Tips vanuit LinkedIn

LinkedIn deelt zelf ook nog een aantal do’s en don’ts die de inzet van LinkedIn Stories mooi kaderen:

Do’s

 • Plaats relevante content in professionele context.
 • Creëer content rond constructieve en educatieve inhoud.
 • Voeg authentieke content toe van je alledaagse professionele momenten.
 • Zoek het gesprek op door actief vragen te stellen over het laatste professionele nieuws en actuele onderwerpen.

Don’ts

 • Overdreven persoonlijke en privé-momenten plaatsen.
 • Ongepaste content plaatsen die je carrière geen goed doet.
 • Spammen met informatie over producten en services.

LinkedIn Stories: ja leuk! Of nee, liever niet?

De eerste vraag die bij mij opkomt als het gaat om LinkedIn Stories is: zitten we hier wel op te wachten? Persoonlijk ben ik blij met de don’ts die LinkedIn zelf deelt. Want dat zou mijn probleem zijn bij stories op LinkedIn. Tussen de content op Instagram en Facebook zit tegenwoordig al veel overlap door het doorplaatsen van posts en stories. Als we dit nu massaal ook gaan doen met LinkedIn, wordt dit wel veel van hetzelfde.

LinkedIn geeft aan dat we, vooral nu, veel gebruik kunnen maken van LinkedIn Stories. Door de huidige coronacrisis werken we op afstand. We zien elkaar minder vaak of zelfs niet meer in het echt, waardoor we naar andere manieren zoeken om verbonden te blijven. LinkedIn ziet hierdoor een groei van 20% in gesprekken tussen collega’s en er is momenteel drie keer zo veel engagement op posts als ‘normaal’. Daarnaast zegt 40% van de LinkedIn-leden vaker het nieuws te lezen en 30% checkt vaker social media.

Zou de lancering van LinkedIn Stories vanwege het coronavirus precies op het juiste moment zijn? Hierdoor ben je meer verbonden, ook met je zakelijke connecties. En ook op onze behoefte aan nieuwsconsumptie speelt LinkedIn in. De LinkedIn redactie gaat Stories zelf actief gebruiken om onder andere relevante items vanuit de dagelijkse Nieuwsflitsen update te delen.

Ik ben benieuwd naar jouw mening over LinkedIn Stories: ja leuk! Of liever niet?

[Update 1 september 2021: het platform stopt met LinkedIn Stories, lees er meer over]