Content

Zo stel je een ijzersterk impact report op in 4 stappen

0

Bedrijven die met concrete voorbeelden en harde cijfers komen als het gaat om de impact die zij hebben gemaakt, hebben een streepje voor. Bovendien ben je als B Corp verplicht om een impact report op te stellen. Moet jouw bedrijf ook een impact report publiceren? En wat zijn de voordelen? Wij delen 4 tips.

De laatste jaren zien we een grote toename als het gaat om impact reports. Er is veel vraag naar betrouwbare informatie op gebied van duurzaamheid en bedrijven worden gevraagd transparantie te bieden.

Wat is een impact report?

Jaarverslagen zijn voor de meeste bedrijfsvormen verplicht en kennen we allemaal. Van keiharde cijfers en werkmethodes tot de impact die is gerealiseerd, resultaten van campagnes en de cultuur binnen het bedrijf. Een jaarverslag is een mooie manier om iedereen die bijdraagt aan het bedrijf of de organisatie (denk: in de vorm van aandelen, investeringen maar ook (potentiële) werknemers) een idee te geven van wat er allemaal gebeurt om het bedrijf te laten groeien.

Impact report, sustainability report of responsibility report (you name it)

Een impact report komt op hetzelfde neer, al is dit verslag meer gericht op het verbeteren en verduurzamen van een bedrijf. Bedrijven die met concrete voorbeelden en harde cijfers komen als het gaat om de impact die zij als bedrijf hebben gemaakt, hebben een streepje voor.

B corp impact report

B Corp / B Corporation is een internationale erkenning voor duurzame bedrijven. De bedrijven die deze certificering hebben, voldoen aan de hoogste standaarden op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk impact. Zo ben je bijvoorbeeld ook als B Corp verplicht om een impact report uit te brengen die aan bepaalde eisen voldoet. Zo’n impact report is toegankelijk voor iedereen die meer wil weten over de duurzame aanpak van jouw organisatie.

Wat zijn de voordelen van het uitbrengen van een impact report?

Waarom je als merk of organisatie een duurzaamheidsverslag zou moeten uitbrengen? De voordelen op een rij:

  • Je onderscheidt je als merk of organisatie binnen je branche
  • Je inspireert als merk of organisatie anderen door met concrete voorbeelden te komen
  • Het is een onderdeel van je brand en daardoor verbeter je het imago van je bedrijf
  • Door transparant te zijn in wat je doet kun je het vertrouwen winnen van consumenten, klanten en investeerders
  • Je trekt nieuw talent aan
  • Uit het impact report kun je mooie onderdelen uitlichten en inzetten als content

Driekwart van de Nederlandse consumenten vindt het belangrijk dat bedrijven een maatschappelijke rol vervullen door bij te dragen aan de maatschappij, milieu en welzijn van mensen. En iets meer dan de helft van de consumenten (53%) let bij aanschaf van producten of diensten op deze maatschappelijke rol of duurzaamheid.

Zo stel je een ijzersterk impact report op

1. Doe je onderzoek

Nadat je een plan van aanpak hebt gemaakt, een team samen hebt gesteld of een agency hebt ingehuurd om het impact report te gaan ontwikkelen, is het tijd om informatie te verzamelen en onderzoek te doen. Waar moet je impact report aan voldoen? Welke informatie moet er in staan? Maak een checklist.

Je onderzoek is een essentieel element van het impact report omdat je cijfers en informatie moeten kloppen. Je merk kan merkschade oplopen als je natte-vingerwerk deelt en het blijkt achteraf niet te kloppen. Transparantie in je cijfers en communicatie is daarom heel belangrijk. Doordat B Corp het impact report verplicht maakt en organisaties vraagt om het report openbaar toegankelijk te maken, kun je veel voorbeelden vinden en zie je ook een aantal punten die essentieel zijn om in zo’n plan te delen.

2. Kill your darlings

Nadat je alle informatie hebt verzameld en onderzoek hebt gedaan, wil je dit behapbaar en toegankelijk maken voor de lezer. We raden aan om een compact report te ontwikkelen, dat lekker leest en is opgezet vanuit een sterk concept dat bij je merk aansluit. Dus geen lappen tekst over hoe geweldig jullie bedrijf is, maar feiten gecombineerd met storytelling.

Neem de lezer mee en respecteer de tijd van de lezer. Dus geen impact report in een jaarverslag-jasje. Boooring! En dat brengt ons bij de volgende tip…

3. Kies een passende vorm

Je wil dat mensen jullie impact report ook daadwerkelijk lezen. Kies een vorm die bij jullie merk (en doelgroep) past. Door een creatief en origineel impact report te maken, heb je een grotere kans dat het verslag gelezen wordt. En dan is al het werk niet voor niets geweest. Combineer beeld, dynamische effecten en illustraties om jullie verhaal te vertellen.

Hierbij wat ideeën:

Ben je een uitgeverij die alleen duurzame, biologische en groene boeken uitgeeft? Dan kan een boek als impact report heel goed werken. Dit tastbare boek kan dan gedeeld worden met stakeholders en de consument kan digitaal door het boek bladeren via de website. Neem hier het voorbeeld van IKEA.

Uiteindelijk bestaat dit report uit een video, verhalen, een boek en een landingspage en kan IKEA opvallen bij een groot publiek. Voor iedereen is er een vorm van content die hem of haar aanspreekt.

Afbeeldingen IKEA

Bron: IKEA.

Als kledingmerk zou je een kledingstuk kunnen ontwikkelen waarop jullie impact gedeeld staat, met een QR-code naar de website waar je alle details kunt vinden. Neem een voorbeeld aan deze twee websites van Ganni & Vestiaire Collective

Tip: zorg altijd voor een PDF dat je kunt downloaden (zoals Armed Angels hier doet)

4. Content Content Content

Haal informatie en input uit het impact report en bouw het verder uit. Giet het in de juiste vorm op het juiste kanaal en laat het effectief voor je werken. Maak een impact-rubriek of een contentkalender die aan je report gekoppeld is.

Je kunt storytelling of een infographic op social media delen (gericht op de consument) of een waardevolle maandelijkse mailing aan stakeholders, investeerders of aandeelhouders. Houd je community betrokken en laat zien wat jullie samen aan positieve impact hebben gemaakt.