Communicatie

Online jaarverslag: 9 elementen die het echt goed maken

0

Geen enkele organisatie zal over 2020 optekenen ‘business as usual’. Elk bedrijf heeft zich opnieuw moeten uitvinden. Zorginstellingen stapten in de heldenrol, restaurants en luchtvaartmaatschappijen vliegen langs de rand van de afgrond en bouwmarkten redden de natie van quarantaineverveling. 2020 is in zijn geheel een bloedspannend verhaal.

Terwijl de accountants cijferen aan de jaarrekening, bezinnen de mensen van communicatie zich op het verhaal eromheen. Zij stropen de mouwen op voor ‘project jaarverslag’. We hopen van harte dat dit een online jaarverslag wordt en delen in dit artikel negen dingen die een online jaarverslag echt goed maken. Ter inspiratie.

1. Online dus

Geef het jaarverslag online uit. Het lijkt ons zo logisch: het kost geen bomen, het verslag is overal en altijd binnen handbereik.

Maar, er lijkt – met name in boardrooms – een hardnekkige gehechtheid aan papier en karton. Elk jaar worden stapels en stapels jaarverslagen geprint. En voor de ‘toch ook wel nodige’ digitale ontsluiting wordt het ding dan maar ergens als pdf op de corporate website gezet. En hoewel wij de charme van mooi drukwerk voelen, doet zo’n kale pdf-link als ingang naar het jaarverhaal zo langzamerhand toch wel wat ouderwets en karig aan.

2. Maak gebruik van sterk beeld

Show don’t tell. Met één sterke hero-image bij binnenkomst vertel je meteen al meer dan met duizend woorden. Het jaarverslag van Amnesty International opent met een heel sterk beeld. Voor het hele verhaal achter de foto moet je even zoeken, maar ook zonder dat je het kent, vertelt dit beeld alles over het werk van Amnesty: hier wordt recht rechtgezet.

Het annual report 2019 van Nestlé pakt uit met veel en groot beeld over de gehele breedte van het scherm. In your face gelukkige mensen met Nestlé producten. Een volstrekt andere boodschap, maar het verhaal is net zo duidelijk.

3. Kies een titel met inhoud

Bijna alle jaarverslagen heten domweg ‘Jaarverslag’ met het jaartal van het betreffende jaar. Slechts zelden zie je een inhoudelijke titel. Dat is zonde, want een goed gekozen titel is een uitgelezen kans om meteen de kern van de zaak te duiden. Zeker als je zo’n titel combineert met sterk beeld. Hieronder twee voorbeelden: de jaarverslagwebsites van Habitat for Humanity en Mailchimp.

Voorbeeld uit het jaarverslag van Habitat for Humanity.

Build. Advocate. Empower. – Habitat for Humanity Annual Report 2019.

Screenshot van het verslag van Mailchimp.

Against All Odds – Mailchimp’s 2020 Annual Report.

4. Het ‘voorwoord’ van de CEO

Traditionele jaarverslagen beginnen met een voorwoord van de CEO. Natuurlijk brengt ook een online jaarverslag een boodschap van de hoogste baas. En het mooie van online is dat het ook met video kan. Bij KPN doen ze dat. Joost Farwerck – CEO van KPN – licht in een filmpje van drie minuten de cijfers toe en schetst ambities voor de toekomst.

5. Zet video in

Naast een filmpje van de CEO, is video natuurlijk sowieso een goed idee. Als één beeld al meer zegt dan duizend woorden, zegt bewegend beeld al snel meer dan een hele roman.

Maritieme vakbond Nautilus International laat met een stoere video machtig zien waar ze van zijn. En ook Dopper maakt met een sfeershot van de zee in één mep de purpose of it all duidelijk.

6. Begrijpelijke feiten & cijfers

De jaarrekening is voor de knappe koppen. De meesten van ons duizelt het al snel als we tabellen met cijfers zien. Dus is het fijn als de feiten hapklaar gepresenteerd worden. Het liefst met plaatjes en anders graag in kleurige diagrammen en grafieken.

Vliegveld Brussel trakteert lichtvoetig opmerkelijke cijfers met vrolijke animaties. Unilever scoort met geïllustreerde cijfers. En biotechbedrijf Novozymes geeft overzicht met zorgvuldig vormgegeven taartpuntjes.

7. Mensen aan het woord

Een jaarverslag lijkt over feiten en cijfers te gaan. Maar zonder mensen geen feiten en cijfers. De beste jaarverslagen laten mensen aan het woord. Medewerkers vertellen over hun werk, klanten drukken hun waardering uit en leveranciers roemen samenwerking. Succesverhalen zijn sympathiek en geloofwaardig als ze door iemand anders verteld worden.

Amnesty International interviewde vrijwilligers voor het jaarverslag van 2019. En Centrient Pharmaceuticals laat medewerkers aan het woord in het Sustainabililty Report van 2019.

8. Maak gebruik van animatie

Toen we nog geen internet hadden, vierden organisaties een geslaagd jaar met een extra mooi gedrukt jaarverslag: een glossy omslag, zwaar papier of foliedrukje. Tegenwoordig zet je online een dikke kers op de taart met een mooie animatie. Superhip en überchique.

Om voorbeelden van animatie te bewonderen, kun je het beste naar de websites zelf gaan. KPN speelt met groene vormpjes in een überhaupt lekker jaarverslag van 2019. De organisatie Girls Who Code verwerkt diverse subtiele animaties. De mooiste animaties vind je bij jaarverslag van creatieve studio’s, check Pop-Eye Studio uit Milaan en de terugblik op 2019 van bureau Barrel uit de VS.

9. En tenslotte: pdf download

Hoe mooi en bijzonder je het jaarverslag online ook vormgeeft, er hoort een downloadbare pdf van het hele document in. In goede online jaarverslagen worden de highlights helder en aantrekkelijk vormgegeven, zodat het ook dient als samenvatting. En zelfs wanneer de hele tekst en financieel verslag als content in de website opgenomen is, is een pdf handig. Het liefst met een duidelijke knop.

De pdf biedt degene die het hele verhaal wil hebben de mogelijkheid om het te printen en op te slaan. De meeste mensen lezen een omvangrijker tekst nog steeds liever van papier en ook voor het maken van aantekeningen in een kantlijn is een print onontbeerlijk.

Voorbeelden van downloadknoppen van jaarverslagen.

Voorbeelden van downloadknoppen bij KPN, Novozymes en Girls Who Code.

Op naar het verslag van 2020

Online jaarverslagen kunnen echt fantastisch zijn. Kosten noch moeite worden gespaard om company pride en organisatie-voldoening uitzonderlijk vorm te geven en verantwoording even indrukwekkend als consciëntieus af te leggen. We zien uit naar de verslagen van 2020.

We hopen dat je hierboven inspiratie gevonden hebt om jullie organisatieverhaal van 2020 fantastisch goed en online te vertellen.