Contentmarketing

Geld verdienen met content? Verlies je geduld niet

0

Kleine ondernemers, coaches, schrijvers en artiesten kunnen met wat simpele principes van contentmarketing prima een publiek en klantenbestand opbouwen. Daarvoor heb je geen strategische verhalen van bijbelformaat nodig of goeroes die een paradijs beloven, maar vooral….geduld. 

Laatst belde er vanuit het niets iemand op. Het was een product designer uit Delft die een verhaal had gelezen waarin ik iets vertel over contentmarketing. “Ja, dat wilde ik toch even vragen over dat contentmarketing… Hoe hou je dat eigenlijk een beetje vol, want je hebt toch de hele dag van alles te doen?”

Case 1. De techniek van muziek produceren

Toevallig was in de Smart Passive Income Podcast onlangs Graham Cochrane te gast. Graham wilde ooit rockster worden, een singer-songwriter in het wat stevige genre waar Nirvana en Metallica ooit regeerden. Hij deed een opleiding tot ‘sound engineer’, maar droomde van het doorbreken met een tophit. Dat duurde echter nog even en dus deed hij verschillende saaie baantjes om wat geld te verdienen voor zijn familie. In de avonduren klooide hij een beetje aan als ondernemer door muzikanten te helpen met het opnemen van nummers in de studio.

Toen hij naar Tampa verhuisde met zijn gezin waar hij niemand kende, dacht hij: hoe kom ik nu aan klanten? Hij begon een YouTube-kanaal waarop hij de techniek uitlegt van het opnemen:

It was just like lead generation for a freelance businesses. What I thought I, and I had no strategy other than people are going to Google stuff. So I might as well try to show up there and maybe they’ll see what I’m doing with what little client work I did have then maybe they would hire me.

Alle e-mailadressen verzamelen

Hij maakte één video per week op YouTube en twee blogs en begon met het verzamelen van e-mailadressen. Het idee was dat mensen zijn video’s zouden bekijken en daardoor klant zouden worden, maar het ging een beetje anders. Al snel kreeg hij inhoudelijke vragen over de opnames en over het produceren van de opnames. Daarop paste hij zijn content aan en hij ging ook cursussen maken die hij online voor 45 dollar verkocht. Via wat simpele blogs leerde hij dat je via een weggever een e-maillijst kan opbouwen. En dat je aan die groep vervolgens je online cursus kan verkopen via een serie e-mails (een funnel heet dat).

Zoeken naar succes

In de eerste twee jaar was het toch een beetje zoeken. De views vielen tegen en hij probeerde met sponsoring wat geld binnen te halen. Pas in het begin van het derde jaar begon hij een beetje geld te verdienen. Hij leende overal geld om te overleven, maar bleef volhouden. “It took me about two years to finally hit a course that my audience really connected with. And the audience was also growing at that time after a year and a half of creating content three or four times a week. And that’s when I knew. This is going to be a full-time income.”

Zijn e-maillijst werd groter, de views namen toe en mensen kochten de online cursus van 45 dollar “People share and the algorithm favors and things start to pick up when it’s slow. Right. And that’s why it’s hard. I think the first couple of years are a grind for people, just because you don’t see the quick results. Some people do. I’m envious of those people, but not me.

Learning: ConvertKit

Uit alle onderzoeken blijkt dat het opbouwen van een publiek met ‘dingetjes maken’ veel, héél veel tijd kost. Zo deed ConvertKit onlangs onderzoek onder 2704 creators in de VS. 67 procent van de fulltime makers (die er dus van kunnen leven) begon al meer dan drie jaar geleden (en een kwart tien jaar geleden) met het opbouwen van een publiek. Qua inkomsten kun je zeggen dat ervaring helpt; hoe langer je bezig bent, hoe meer je verdient. Opvallend is dat de grote verhalen van veel-geld-verdienende YouTubers leuk zijn, maar ze hebben niets met de realiteit te maken; 22 procent van de fulltime creators verdient tussen de 50 en 150K. Logischerwijs geven de creators een hoger cijfer op levensgeluk naarmate ze meer geld verdienen. De topverdieners waarderen hun leven met een 7,9.

Case 2. Mr Beast

Kennen jullie het verhaal van Mr Beast? Jimmy Donaldson (24) is YouTuber en volgens Forbes de best verdienende YouTuber van de wereld. Toen hij als tiener (dertien om precies te zijn) begon met YouTube, werd het zijn grote missie om de codes op YouTubes te kraken. Hij verzamelde een vriendengroep om zich heen waarmee hij dagelijks bezig was met het zoeken naar antwoorden op vragen als: welke opbouw van een video werkt echt, wat is de beste thumbnail, wat is de rol van een YouTuber? “Ik was alleen maar bezig met editen, thumbnails maken en de rest. Ik heb vier mede-gekken gevonden en we hadden het hele dagen op Skype over wat een goede video is. We hebben er geen 10.000 uur in zitten zoals Malcolm Gladwell zegt, maar 40.000 uur.” Volgens hetzelfde Forbes-artikel haalde hij in 2021 54 miljoen op met zijn video’s en bovendien heeft hij een eigen afhaalketen en een koekje.

Still uit video MrBeast

Screenshot uit YouTube-video MrBeast

Learning: The Tilt

Joe Pulizzi kennen jullie toch? De ontdekker van contentmarketing inderdaad. Hij verkocht zijn Content Marketing Institute waarin hij vooral mensen van bedrijven traint hoe je contentmarketing moet aanpakken. Niet zo lang geleden is hij begonnen met The Tilt waarin hij kleine ondernemers en makers helpt met contentmarketing. In 2021 deden zij onderzoek onder 1400 contentondernemers en de conclusies lijken op die van ConvertKit. Onder de noemers ‘How long does it take to build a succesfull content business?’ staat precies uitgewerkt hoe geduldig je moet zijn om een publiek op te bouwen. Na negen maanden verdien je gemiddeld je eerste dollar, na 18 maanden kan je voor het eerst iemand helpen en na 26 maanden verdien je genoeg om jezelf te kunnen onderhouden.

Zet dat even af tegen de goeroes die roepen dat je je baan moet opgeven om te gááán voor je dromen, oplichters die de hele wereld over trekken omdat ze een ‘passief inkomen’ hebben en de luxe van influencers die na een week al drie grote sponsors hadden. Het is allemaal gelul mensen; een publiek opbouwen kost gewoon heel veel tijd; je moet eerst ontdekken waar jouw publiek behoefte aan heeft, daarna moet je goede content maken, dan moet je een product gaan ontwikkelen en dan kun je een keer wat verdienen. Het lijkt wel werken. Het mooiste advies in dat rapport vind ik dat van de grote Joe Pulizzi zelf: het belangrijkste is vooral dat je het als een business beschouwt. Het gaat niet om gezellig wat content maken, maar vooral om hard ondernemen ‘like a normal business’.

Case 3. FC Mediacircus

How can I make this about me? Nog even dan…..Met de podcast FC Mediacircus (over sport en media) zijn we nu een jaartje bezig en we hebben 50 afleveringen gemaakt. We begonnen vorig jaar met tientallen luisteraars en heel langzaam begonnen dat er een beetje meer te worden. We hebben het format strakker gemaakt, maakten andere intro’s waarin we onszelf voorstelden, deelden fragmenten op Twitter en maakten overal herrie. Staan we bovenaan de Top 100 van Spotify? Reizen we de hele wereld over? Nee….We leerden van de luisteraars waar ze behoefte aan hadden; minder verhalen over voetbal zelf, maar alleen maar over media en business. Daar zijn immers nog niet veel podcasts over. Ik keek net even naar de cijfers en mei was onze beste maand met 2063 downloads. Het lijstje met de verbeterpunten voor volgend seizoen is inmiddels gemaakt. Nog een jaar te gaan en dan begint het te lopen…..

FC Mediacircus opnames

Opnames van de podcast FC Mediacircus

Conclusie: heb geduld

Een publiek opbouwen met content kost gewoon veel tijd, helemaal als je geen BN’er bent of aanhaakt bij een bestaand platform. Als je het helemaal vanuit het niks uit de klei moet trekken, heb je gewoon veel geduld nodig en moet je die tijd gebruiken om jouw publiek te leren kennen en daarop voort te borduren. Genoeg bovendien van de reis. In mijn verhaal van een uurtje, gratis te bekijken door je hier op te geven, probeer ik dat mee te geven. Kennen jullie die quote van Hannibal Lector uit Silence of the Lambs? “All good things to those who wait.”