Weet je nog?! Nostalgisch design om bij weg te dromen
Iedereen heeft weleens een verlangen naar vroeger. ‘Vroeger was alles beter’ is niet voor niks een veelgehoord cliché. Marketeers en designers weten slim in te spelen op dit verlangen naar betere tijden, de nostalgie. Ik kwam deze week een paar mooie voorbeelden tegen die ik graag met je deel.
Modern meets retro
Graphic designer Luli Kibudi maakte Once appon a time, een project waar modern en retro in elkaar overvloeien. Voor de oudere jongeren onder ons zul je wel veel herkenning vinden, zoals de videoband, het cassettebandje, de typemachine en de banenadvertenties in de krant. Wat is jouw favoriet?
De evolutie van het bureau
De serie van Kibudi deed me terugdenken aan deze briljante video van Harvard Innovation Labs over de evolutie van het bureau. Je ziet in de video hoe in de jaren 80 het bureaublad nog propvol ligt met voorwerpen zoals kranten, boeken, een rolodex en een rekenmachine.
Maar tijdens de tijdreis naar 2014 verdwijnen steeds meer voorwerpen als apps in de computer en smartphone. Uiteindelijk is het bureau praktisch leeg, op een laptop, telefoon en zonnebril na. Hoe zou deze video er in 2030 uit komen te zien?
Retro-advertenties
Tot slot nog advertenties van het Braziliaanse marcom-bedrijf MaxiMídia, gemaakt door Moma São Paulo (gevonden op Beautifullife.info). De ads – in een typische futuristische jaren 50-stijl – zijn bedoeld om de aandacht te trekken voor de seminars van MaxiMídia over de mogelijkheden van social media en online communicatie. Ook voor mensen die niet in de jaren 50 zijn opgegroeid, toch een bekende stijl die een nostalgisch gevoel opwekt.
Nostalgie, marketing & design
Een filmpje waarin kinderen voor het eerst liedjes uit de jaren 90 luisteren, een jongen die probeert uit te vogelen hoe een oude telefoon (met draaischijf!) werkt, een viral afbeelding waarbij je moet raden wat een cassettebandje en een potlood met elkaar te maken hebben… Je komt online regelmatig nostalgische content tegen die mensen doet denken aan hun eigen kindertijd.
Nostalgiemarketing speelt in op trends uit het verleden. Het probeert consumenten een bepaald moment of een bepaalde periode te laten herbeleven, schrijft Marle Reimert in haar artikel over nostalgiemarketing. Hiermee kun je een positieve merkassociatie creëren door het te koppelen aan eerdere, externe ervaringen. Reimert gaat in haar artikel dieper in op het waarom van nostalgiemarketing en waarom het momenteel een trend is. Al denk ik dat inspelen op nostalgie van alle tijden is, het is gewoon menselijk!
Ken jij nog mooie voorbeelden van nostalgisch design of nostalgiemarketing? Ik hoor het graag via de reacties hieronder. 🙂