Content

Persoonlijk vloggen zonder het ‘kijk mij eens’-effect [3 tips]

0

Een belachelijk groot succes, zo benoemde tv-maker Ivo Niehe ooit zijn theatershow in Parijs. Hij kon op een flinke bak commentaar rekenen vanuit Calvinistisch Nederland. Zoiets zég je niet over jezelf.


Voor velen een herkenbaar ongemak. We durven nauwelijks te laten zien wat we doen en kunnen. Bang om arrogant of zelfingenomen over te komen. En zo laten we het moment voorbijgaan. Een valkuil. Want juist zichtbaarheid is essentieel in de online wereld voor meer naamsbekendheid, leads en PR in het algemeen.

De juiste mix

De tendens is om op social media iets persoonlijks mee te geven. Maar hoe doe je dat zonder het ‘kijk mij eens’-effect? De crux zit ‘m in hoe je jouw inzichten, lessen of tips publiceert. Want zelfs een persoonlijke zakelijke blog of vlog gaat niet over jou. Nee, die gaat over jouw lezer. Zie het als een service voor je lezer of kijker. Het persoonlijke zit ‘m in jouw authentieke toon, hoe jij iets ervaart. Je eerlijkheid en, uiteraard, wat de ander daarvan kan opsteken.

De onderstaande 3 inzichten helpen je voortaan vrijuit te laten zien waarmee je bezig bent en waarmee je anderen een dienst bewijst, zonder ongepaste borstklopperij:

1. Kies je publiek

Maak je geen illusies. Niet iedereen vindt jouw berichten interessant of volgt je op de voet. Niet iedereen heeft ‘zin’ in jou. Dat geeft niet. Sterker nog, dat is een zegen. Je focust je namelijk op jouw selectieve publiek. Dat maakt het makkelijker. Je richt je op de doelgroep die bij jou past. Een Beatle-fan zag je vroeger ook niet bij de Stones, toch?

2. Lever meerwaarde

Deel kennis, informatie of inspiratie voor de ander. Die meerwaarde, dat is waar je publiek naar zoekt. Herkenning, troost, tips, inzichten. Denk bij alles wat je filmt, schrijft of vlogt: wat heeft iemand hieraan? Zolang je daar een sluitend antwoord op hebt, deel je makkelijker je berichten zonder die kritische stem in je achterhoofd.

3. Zelfverzekerdheid versus arrogantie

Verwar deze begrippen niet met elkaar. Bij zelfverzekerdheid gaat het over zelfkennis: je weet wat je waard bent. Ook als het om profileren gaat. Doe waar jij vierkant achter staat, mensen herkennen echtheid direct. Arrogantie is van een andere orde: je meent beter of slimmer te zijn dan de ander. Dat werkt averechts.

Bekijk in onderstaande video hoe anderen het verschil tussen zelfverzekerde en arrogante mensen definiëren:

Accepteer cookies

Zoals je in de video merkt, is het soms ook een kwestie van smaak. Waar de een vol bewondering naar iemand kijkt voor wat betreft zelfverzekerdheid, kan de ander arrogant vinden en zich irriteren.

Positieve voorbeelden

Met genoegen volg ik:

Zij delen vanuit hun passie waardevolle kennis in hun blogs en vlogs waar je als volger echt iets aan hebt, zonder het ‘kijk mij eens goed, druk en succesvol zijn’-gevoel.

Oefening baart kunst. Publiceer je berichten met de juiste intentie, en je zelfvertrouwen groeit. Blijf wel kritisch naar jezelf. Bericht je iets dat schuurt of zoek je een grens op? Toets je bericht dan vooraf bij een paar mensen uit je doelgroep. ‘Jongens, kan dit?’ En schaaf het eventueel hier en daar wat bij.

Groei in de juiste richting

Voel de vrijheid om vanuit je hart inzichten en kennis te delen, op een creatieve manier, trouw blijvend aan de eigen waarden. Om vanuit je kwaliteit en bescheiden inborst de juiste profilering te ontdekken. Met als resultaat meer zichtbaarheid, meer vertrouwen van mogelijke klanten en leuke interacties. Als marketingtool, om je business te laten groeien in de richting die jij wenst.

Kijk ook zeker even naar het filmpje van Ivo Niehe. Dan weet je in ieder geval hoe je niet over wil komen.