Online advertising

De 6 verborgen juweeltjes van Google Ads

0

De doorgewinterde SEA-specialist kent al veel opties in Google Ads. Maar als je geen ervaren Google Ads-gebruiker bent, mis je misschien een aantal van de verborgen functies van het platform. Maak je geen zorgen, ik kom je helpen! Hier zijn enkele van de minder bekende functies van Google Ads om je campagnes een boost geven.

1. Geavanceerde besturingstechniek

Je weet wat ze zeggen, de beste dingen in het leven moet je vaak zoeken. Hetzelfde kan worden gezegd van Google Ads. Er zijn allerlei functies en mogelijkheden die zich verbergen in het volle zicht. Wachtend om ontdekt te worden.

Een zo’n verborgen juweeltje is de geavanceerde besturingsfunctie. Om deze te vinden, navigeer je naar Tools en instellingen > Biedstrategieën. Zoek dan naar de knop met het label ‘geavanceerde besturingselementen’.

Als je deze gevonden hebt, kun je 2 belangrijke aanpassingen maken: ‘Gegevens uitsluitingen’ en ‘Seizoensgebonden aanpassingen’.

Verborgen instelling in Google Ads.

Gegevens uitsluitingen

Met data-uitsluitingen kun je bepaalde datapunten uitsluiten van de totale dataset. Dit kan nuttig zijn als er een meetprobleem is geweest of als je bepaalde uitschieters wil uitsluiten. De data wordt niet zichtbaar verwijderd, maar het zorgt er wel voor dat het niet meer meegenomen wordt door het algoritme van Google Ads.

Stel, er is een meetprobleem geweest, dan kan dit ervoor zorgen dat het algoritme van slag is geraakt. Als je ineens 2 keer zoveel omzet meet, is dat voor je biedstrategie voer om op te gaan bieden, terwijl dit niet de bedoeling is. Gegevensuitsluitingen zorgt dat dit opgelost wordt.

Seizoensgebonden aanpassingen

Met deze tool kun je biedingen aanpassen tijdens aankomende evenementen, zoals een uitverkoop of promotie. Gebruik seizoens aanpassingen alleen als je aanzienlijke veranderingen in conversiepercentages verwacht, omdat ‘Smart Bidding’ seizoensgebonden gebeurtenissen al beheert. (De naam van de tool is een beetje verwarrend, I know).

Seizoensaanpassingen zijn ideaal voor korte evenementen van 1 tot 7 dagen. Ze werken niet zo goed als je ze voor langere periodes gebruikt (meer dan 14 dagen aan een stuk).

Als je een evenement in het vooruitzicht hebt waarvan je denkt dat het voordeel kan halen uit seizoensgebonden aanpassingen, probeer het dan eens. In feite zeg je hiermee tegen het algoritme: “Let op, ik verwacht dat er een piek aan sales aankomt, zorg je ervoor dat je klaar bent?”

2. Automatische extensies

Voor deze tip heb je gewoon een landkaart nodig om er te komen, zo verstop is ‘ie. En stiekem denken wij dat Google ook niet wil dat je er gebruikt van maakt:

Automatische extensies in Google Ads.

Google gebruikt steeds vaker AI om dynamisch zelf extensies of copy aan te maken. De naam zegt het al: volledig automatisch. Maar deze automatische extensies komen vaak helemaal niet overeen met de huisstijl of boodschap die je over wil brengen. Wist je dat je deze gewoon uit kunt zetten?

Navigeer eerst naar extensies > Summary > scrol naar beneden naar geautomatiseerde extensies > druk rechts op de drie bolletjes met ‘meer’ > Geavanceerde instellingen en voilà daar staan ze hoor, helemaal klaar om uitgezet te worden.

Dus de volgende keer dat je je gefrustreerd voelt over je extensies, onthoud dan dat je de macht hebt om ze te veranderen!

3. Item-bibliotheek

De item-bibliotheek is niet zozeer erg verstopt. Maar ik neem ‘m toch eventjes mee, omdat ik zie dat er weinig mee wordt gewerkt.

Zie het als een drive waar je al je afbeeldingen en banners gegroepeerd kunt verzamelen. Je kunt zelf eigen mappen aanmaken. Sorteer bijvoorbeeld je beeldmateriaal op basis van seizoenen of promoties. Ben jij een adverteerder die veel verschillende content gebruikt? Dan is dit een must have.

Oh PS: wel verstopt is de functie ‘Video maken’. Die zit onder hetzelfde kopje. Kun je meteen een mooie video maken van je afbeeldingen. Het schijnt dat er een nieuw campagnetype aankomt waarbij video een belangrijk onderdeel is. Dit zou zomaar eens handig kunnen zijn.

4. Migratie tool Performance Max

‘Een nieuw campagnetype’ hoor ik mensen denken. Maar een beetje SEA-specialist weet al een paar maanden dat dit eraan zit te komen: Performance Max.

Google verandert voortdurend. Soms gaat het om een kleine verandering, zoals een nieuwe knop of lay-out in de interface. Maar soms is het een grote verandering die van invloed is op de manier waarop we elke dag werken. Voor sommige een vloek, voor andere een zegen. Hoe je er ook over denkt, je zult ermee moeten leren dealen.

Screenshot tool.

Google gaat de Smart Shopping-campagnes vanzelf migreren, maar je kunt dit ook nu al zelf doen. Ga naar je Shopping-campagnes, klik op de aanbevelingen en daar is de one-click-migratietool van Google. Let op: je moet daarna nog wel het een en ander zelf aanvullen. Maar het is een makkelijke manier om je huidige Smart Shopping Set up aan houden.

Als je een marketeer bent, heb je Performance Max waarschijnlijk minstens één keer vervloekt. Voornamelijk omdat we geen goed inzicht hebben in de verdeling van de uitgaven per kanaal. Maar ik daag je uit om eens in het tabblad ‘rapporten’ te duiken en te zien welke inzichten je kunt vinden. De eerste stap is toch om een beter inzicht te krijgen in waar je geld naartoe gaat. Dus ga je gang, waag de sprong en kijk wat je kunt ontdekken over Performance Max.

5. Portfolio biedstrategie

Old school, maar nog steeds alive and working: de portfolio biedstrategieën.

Portfolio bidding is een geweldige manier om meerdere campagnes tegelijk te beheren. Het werkt simpel. Waar je normaal 1 strategie per campagne hanteert, gebruik je hier 1 biedstrategie voor meerdere campagnes. Het verstopte onderdeel: je kunt hier onder geavanceerde instellingen nog werken met een maximale CPC. Oftewel: je kunt een tCPA of tROAS instellen waarbij je wel je maximale klikprijs instelt. Dit kan bij een losse biedstrategie niet.

Spoiler alert: tCPA en tROAS worden uitgefaseerd naar conversies maximaliseren en conversiewaarde maximaliseren. Dikke kans dat met deze uitfasering uiteindelijk ook deze tool gaat verdwijnen.

6. Klantwaarde

Ben jij al klaar voor de eerste stap richting CLV? Begin dan eens te optimaliseren richting de klantwaarde over de afgelopen 12 maanden. Deze optie zit onder ‘Meerwaarde voor de klant’ bij het tabje ‘Meting’.

Door dit te gebruiken kun je precies zien hoeveel weken een klant gemiddeld klant is. Maar ook hoeveel de gemiddelde klant qua omzet opbrengt over langere tijd. Zie de verdeling tussen je waardevolle klanten, gemiddelde klanten en eenmalige klanten. Bedenk hoe jouw strategie ervoor zorgt dat het aandeel waardevolle klanten groter wordt en analyseer of de strategie werkt.

Zes mooie tips om mee aan de slag te gaan lijkt me, maar natuurlijk nog lang niet alles. Toevallig al gehoord over rapportage van conversies met winkelwagengegevens en costs_of_goods_sold? Vul hieronder in de comments vooral aan!